The Pedestrian – játékteszt


pedestrianlogoFejlesztő: Skookum Arts; Kiadó: Skookum Arts; Platform: PC, MacOS, PS4, PS5, Nintendo Switch, Xbox One, Xbox Series X/S

Jelen tesztalanyunk egy társadalomkritikával megspékelt kifejezetten egyedi fejtörős játék, aminél hangulatosabbat és ötletesebbet manapság keveset látni.

A The Pedestrian egy oldalnézetes puzzle platformer, melyben egy pálcikaemberrel kell mászkálnunk egyik információs tábláról a másikra. Mindeközben különböző logikai feladványok keserítik meg az életünket: ezek teljesítése közben olyan placcokra juthatunk el, aminek következtében felfedezhetünk egy lüktető nagyvárost. A helyszínek (pl. metró, sikátor és tető) bejárásával visszaköszönnek napjaink metropoliszainak pozitívumai és negatívumai egyaránt, valamint megismerhetjük a nem éppen hétköznapi főhősünk különös sztoriját.

thepedestrianGrafikailag aprólékosan kidolgozott világ tárul elénk. A The Pedestrian fiktív területei közvetve sajnos nem bejárhatók, csupán az apró jelzéseken lófrálhatunk, ám a játék előrehaladtával olyan, mintha általunk ismert, vagy legalábbis azokhoz hasonló helyszínek köszönnének vissza. Hangeffektek szempontjából is érződik rajta, hogy a Skookum Arts alkotói tisztelettel bántak a forrással, vagyis napjaink (amerikai) településeivel. A játék lényege azonban mégis a folyamatosan nehezedő fejtörőkben rejlik, de szerencsére a készítők nem estek túlzásba.

thepedestrian2A talányok nagy része némi következetességgel és lépésről lépésre haladással játszi könnyedséggel oldhatók meg. Szemlátomást számos a The Pedestrianhoz hasonló műfajú alkotásból merítettek ötleteket, úgymint például a The Talos Principle és a The Witness, ami a sajátos külcsín miatt egyáltalán nem zavaró.

A The Pedestrian történetmesélése simán beleillene a Pixar filmográfiájába, sajnálatos, hogy mindössze maximum 4-5 óra alatt végigjátszható. Remélhetőleg valamiféle folytatás azért előbb-utóbb kárpótol bennünket.

Legutóbb ezt értékeltük:8.szék

Shot in the Dark – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk 30 dolog, ami felbosszant egy film megtekintése közben
Következő cikk Ma Rainey: A blues nagyasszonya - kritika