DARQ: Complete Edition – játékteszt


keyart 3Fejlesztő: Unfold Games; Kiadó: Feardemic; Platform: PC, Nintendo Switch, Xbox One & Series X|S, PS4, PS5

Nem álmodunk: újgenerációs konzolokra is megjelent a DARQ felspécizett változata, amit a logikai platformerek rajongóinak kötelező jelleggel ajánlunk.

A DARQ egy történetet mesél el Lloydról, egy fiúról, aki rájön, hogy álmodik. Lloyd szerencsétlenségére, az álom gyorsan rémálommá változik, és minden kísérlet arra, hogy felébredjen, kudarcba fullad. A tudatalattija legsötétebb zugainak felfedezése során Lloyd megtanulja, hogy élje túl a rémálmot a fizika törvényeinek hajlításával, és az álomvilág folyékony szerkezetének manipulálásával.

1 42019-ben debütált a DARQ előző generációs konzolokra és PC-re, az Unfold Games csapata pedig elérkezettnek látta az időt, hogy a tavaly decemberben kiadott teljes változatot PS5, Xbox Series és Nintendo Switch berendezésekre is megjelenítsék. A Tim Burton stílusvilágára emlékeztető ügyességi játékról mechanikája apropóján számomra első nekifutásra a The Bridge c. remekmű ugrik be. Csakhogy a kézzel rajzolt külcsín “helyett” ezúttal a szebb időket élt rendező Frankenweenie című filmjének látványvilága elevenedik meg. Mindehhez tegyük hozzá, hogy horrorisztikus elemei és film noiros, sötét tónusa miatt a DARQ legkevésbé sem ajánlott az alacsonyabb korosztály számára.

2 3Hat pálya mellett két ingyenes DLC-t kínál a Complete Edition: a történet folytatólagos, tehát érdemes a legelejétől nekiveselkedni Lloyd lidércnyomásának. Az eredeti szintek, amik egyébként egészen szűkösre, ámde következetesre sikeredtek, nem különösebben bonyolultak, kis odafigyeléssel játszi könnyedséggel kideríthetjük, hogy melyik tárgyat mire használhatjuk, illetve, hogyan forgassuk (hajlítsuk) a képernyőt. Viszont a korábbi elképzeléshez képest A torony és A kripta nevű kiegészítők meglehetősen nehézre sikeredtek, mivel a készítők sokkal inkább az újszerű fejtörőkre fektették le a hangsúlyt és jóval nagyobb területet járhatunk be, mint ezelőtt.

A most már akár 4K-ban is tündöklő DARQ amennyire zseniális játék, legalább annyira elborult: nem a sztorira fókuszál, az jelen esetben csupán amolyan mellékes körítésnek vagy háttértartalomnak számít. A logikai játékok kedvelőinek igazi ínyencség, néhol a jól bejáratott sablont kínálja, valahol pedig egészen innovatív – mindezt azonban lehengerlő összképpel tálalja, s egyetlen negatívuma az indie címekre jellemző rövidségében keresendő.75

 


Legutóbb ezt értékeltük:

Cozy Grove – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Elég impozáns a Spielberg-féle West Side Story első előzetese
Következő cikk Ó, mennyit nevetgéltek a Gyűrűk Ura és A hobbit filmekben! Ennyit