Sockventure – játékteszt


sockenventureFejlesztő: Nighthouse Games; Kiadó: Versus Evil; Platform: PC

Szuperhősként egy elátkozott mosógépet átfésülve kell zoknikat gyűjtögetnünk a Sockventure című ugrálós játékban.

A Super Meat Boy és a Celeste nyomdokaiba kíván lépni a Nighthouse Games legújabb platformere, vagyis a Sockventure, aminek története kifejezetten elborultra sikeredett. Egy fiatal srác rájön, hogy családja pokoli mosógépe folyamatosan elnyeli zoknijait, ezért kreál egy képzeletbeli szuperhőst, kit végtelenül egyszerű feladattal bíz meg: találja meg kedvenc lábbelijét. E fura küllemű fehér lény bőrébe bújva, kézzel rajzolt pályákon hét világon keresztül több, mint 200 különböző, csapdákkal teli helyszínen kell túljutnunk, hogy megleljük azt az egy bizonyos fuszeklit. De aki rendszeresen szokott szennyest mosni, az valószínűleg tapasztalta már, hogy ezek a gonosz háztartási gépek a valóságban sem szelektálnak, ha apró ruhaneműk elkobzásáról van szó. Így simán párhuzamot lehet vonni a fickó és a realitás között.

1 2Jelen tesztalanyunk nem annyira véres és brutális, mint példának okán a Team Meat népszerű ügyességi játékai, sokkal inkább a rajzfilmszerű, laza és családbarát vonalat erősíti, és nehézségi fokozat szempontjából sem nyújt egetrengető kihívást; olyannyira, hogy fejfájást csupán a végső fejezet leküzdése okozott. A zárófelvonás előtt átlagosan mindössze 30-40-szer sikerült eljutnom a túlvilágba, a befejező etap során viszont mindez közel tízszeresére duzzadt.

2 2

Az alkotók előrehaladásunk közepette gyakorlatilag folyamatosan ellátnak bennünket hősünk megújuló képességeivel, s ez idő alatt a már betanultak sem merülnek feledésbe. Kreatívan és logikusan felépített feladványok tárulnak elénk, a játék mechanikája pedig végig aprólékosan kidolgozott. Közös jellemzőjük, hogy mindegyiken gyűjtögethetünk pénzt, amit a három további „Dark World” elnevezésű szintek kikódolása apropóján herdálhatunk el: titulusából adódóan az eredeti történetszálhoz viszonyítva jóval komorabb és bonyolultabb megpróbáltatásokat hordoznak magukkal. Az érmék mellett a pórul járt lurkó egyéb zoknijait is összegyűjthetjük: ennek gyakorlatilag csak a sztori szempontjából van némi létjogosultsága, máskülönben a főszereplőnk kinézetét alakíthatjuk velük, egyéb pluszt nem adnak.

Néhány óra ugyan elegendő a Sockventure végigjátszásához (legalábbis, ha nem gyűjtünk mindent össze), ám ritkán tapasztalható, hogy egy műfaját erősítő indie cím ennyire szórakoztatóan összeszedett legyen.

10 8

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Of Bird and Cage – Játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Shyamalan az Idővel játszik, ütős a hosszabb szinkronos trailer
Következő cikk Emma Stone eljátszotta Steve Martin híres káromkodós jelenetét