Of Bird and Cage – Játékteszt


BC Key art branded November 2020 3840x2160 px 1Fejlesztő: Capricia Productions; Kiadó: All in! Games; Platform: PC

Szimfonikus metálba oltott Szépség és a szörnyeteg feldolgozás videójáték formában? Ha felpattantatok a kérdés olvasásakor, nyugodtan üljetek vissza, sajnos nem éri el az ingerküszöböt.

Biztosan utolért a kor és már be kell látnom, hogy öregszem. Mostanában olyan dolgokban is látok fantáziát, amiről már messziről ordít, hogy nem igazán fogja beváltani a hozzáfűzött reményeimet. Hasonlóképpen jártam akkor is, amikor az Of Bird and Cage tesztelését elvállaltam. A trailereken már látszott, hogy kilóg a lóláb, azonban ígéretesnek tűnt a leírás és csábított az ötlet. Mert ugye nem minden a grafika. Az alapkoncepció az volt, hogy neves, szimfonikus metálban utazó zenészek közreműködésével feldolgozzák a Szépség és a szörnyeteg sztoriját egy videójáték keretében, egyfajta interaktív koncertélményt nyújtva. És bár nem vagyok az említett zenei stílus rajongója, mégis érdemesnek találtam az ötletet.

BC SOME Screenshot 11 branded 1920x1080És aztán érkezett a hidegzuhany, telepítés után bele is vágtam a játék felderítésébe. Adott főhősnőnk, akinek hányatott gyermekkora miatti drogfüggőséggel és abuzív kapcsolatokkal kell megküzdenie. Emellett  mint énekesnő próbál befutni, de ezen ambíciói sem a vártnak megfelelő gyümölcsöt hozzák, így pincérnőként kénytelen megkeresni a kábítószerre valót. Azonban egy este megismer egy fura hangmérnököt, akivel való találkozásunkat talán nem is annyira véletlen szülte, mint azt elsőre gondolnánk.

BC SoMe Screenshot 18 1920x1080Most, hogy eldurrant minden klisé, muszáj megemlítenem, hogy a történet annyira bugyután van felépítve, hogy kevés ehhez hasonló fércmunkát láthattunk mostanában. És ha ez még nem lenne elég, az egészre rá van erőltetve a “szerelmi” szál, hogy elsüthessék a Szépség és szörnyeteg kártyát, de azon túl, hogy a karakterek megéneklik, hogy melyik karakterekkel kellene azonosítanunk, vajmi kevés közöset fogunk találni a történetek között.

BC SOME Screenshot 21 branded 1920x1080A pocsék történetnél, csak az anyag videójátékos mivolta szörnyűbben kivitelezett. Technikailag minden sebből vérzik. A látvány a 2000-es évek eleji legrosszabb emlékeimet idézték fel. Egyszerűen bántja a szemet, amit a képernyőn láthatunk, darabosak az animációk, késik a karakterek szájmozgása, átcsúsznak egymáson a tereptárgyak, baltával faragottak a modellek és sivárak a helyszínek. Olyan érzésem volt mintha egy nagyon gagyi, korai PlayStation 2 játékhoz lenne szerencsém, csak ugye más volt a felbontás. De komolyan, nézzétek csak meg a képeket, amiket a játék hivatalos sajtóanyagából szúrtam be! Az alábbin a karakter konkrétan arccal és lábbal beleolvad a betonba. Nem szeretem ekézni más munkáját, de ez valóban elég elkeserítő.

BC SOME Screenshot 64 branded 1920x1080A hangeffektek egyszerűen borzalmasak, már ha megszólalnak egyáltalán. Temérdek alkalommal maradt csendben a játék vagy nyomta le a zene az adott effektet, teremtve ezzel komikus helyzetet. Emellett az aláfestésnek szánt muzsika technikailag jól kivitelezett, de ez azért rengeteg neves zenész mellett és az alapkoncepció mivoltából ez a minimum kellett, hogy legyen.

BC SOME Screenshot 25 branded 1920x1080Az Of Bird and Cage egy sétaszimulátor, amiben minden egyes helyszínre vagy jelentre adott időnk van. A sürgetésünkre bedobtak egy visszafelé száguldó csíkot, csakhogy teljes legyen a frusztráció. Ha ennek letelte alatt nem jövünk rá mit is kell csinálni, akkor kész, megyünk is tovább a következő jelenetre, nem éppen barátságos módon kizárva a játékost a történet irányításából. Amikor pedig valamilyen interakcióra kerül sor, akkor bedobják az általam látott legrosszabb QTE megoldást. Annyira sok mindent kell egyszerre lenyomni, nyomogatni vagy nyomva tartani, hogy ember legyen a talpán, aki lépést tud tartani.

Összességében csak azt tudom tanácsolni, hogy a lehető legmesszebbre kerüljétek el ezt az alkotást. Nagyjából két órát vesz el az életetekből egy végigjátszás, de ez annyira kínos és kellemetlen élmény, hogy simán érződik a duplájának is. Nem is igazán értem, hogy közreműködő zenészek, hogy adhatták ehhez a nevüket. Bár lehet szegények 15-20 éve nem láttak videójátékot és azt gondolták az amúgy lelkes készítők láttán, hogy ez elég bármire ebben az iparágban, 2021-ben, pedig sajnos nem az.10 3

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Skate City – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Itt az Utolsó éjszaka a Sohóban feliratos előzetese, Anya Taylor-Joy mindenhol
Következő cikk A DC univerzum filmjei kíméletlenül megkapták a magukét