Capcom Arcade Stadium – játékteszt


Capcom Arcade Stadium

Fejlesztő: Capcom; Kiadó: Capcom; Platform: Nintendo Switch, PC, PS4, Xbox One

Utazás a múltba a nosztalgiavonattal, de készítsünk egy maréknyi aprót is, mert a kalauz kőkeményen bevasalja rajtunk. A Capcom Arcade Stadium pixelben gazdag időutazás azoknak, akik még tudják, mit jelent az igazai kihívás.

A retro videojátékok piaca furcsa állatfaj. Ezek az ősrégi, de gyakran igencsak népszerű címek sokuknak az első élményeket jelentették a műfajon belül, így könnyes nosztalgiával szeretünk visszagondolni rájuk. A játékok jogtulajdonosai viszont nagyon is tudatában vannak ennek, így potenciális üzletet látnak a dologban. Viszont mennyire reális egy akár negyven éves programért pénzt elkérni, amely már tucatnyi változatban megjelent és talán ingyenesen is elérhető az internet valamelyik szegletében?

Capcom Arcade Stadium 2021 04 26 21 003

A válasz persze itt sem egyszerű, sőt nagyon is többféle lehet. Az biztos hogy az egyik legnépszerűbb megoldás a különféle kollekciók összeállítása. Ez tömörítheti egy kiadó a korszakban gyártott termékeit, vagy egy nagynevű sorozat egyes részeit. Mondok egy-egy példát is, hogy pontosabban lássunk, no meg hogy kiderüljön az is, hogyan lehet ezt elszúrni, vagy csak mérsékelten jól megoldani. A tavalyi Namco Museum Archives Vol. 1 & 2 a neves japán kiadó legnépszerűbb nyolcvanas évekbeli termékeit foglalta össze, ráadásul nem először, hiszen maga ez a sorozat is már hagyományosan előkerül pár évente. A friss kiadás viszont elég lelketlenre sikerült. A manapság már szinte kötelező mentési lehetőségen és idővisszatekerésen kívül szinte semmi pluszt nem tartalmazott. A Turrican Flashback már idén jelent meg és a Factor 5 legendás sorozatának legsikerültebb darabjait szállította. Itt még a játékokhoz is hozzányúltak, hogy kicsit optimalizálják az élményt a mai gépekre, de egy jubileumi kiadáshoz mérten nagyon kevés extra került a játékok mellé, amit viszont a rajongók joggal vártak volna el.

Mint látható, nem is olyan pofonegyszerű ez a feladat és bizony amennyire könnyűnek tűnik a régi stuffokat leporolni és újracsomagolni, azért a vásárlóknak sem ment el teljesen az esze és érthetően várnának valami pluszt. Kissé szkeptikusan álltam a Capcom Arcade Stadium érkezéséhez, mert ugyan a cégnek van jó néhány nagyon jól ismert címe a 8 és 16 bites időszakból, de bennem volt az a félsz, amit a hosszúra nyúlt bevezetésben már kifejtettem. Szerencsére nagyon hamar nyilvánvalóvá vált, hogy ezúttal talán nem kell csalódni. Már a játék elején kötelezően felvillanó logók közt előkerült a Resident Evil Engine-é is. Mégis minek kellene ez ilyen ósdi cuccokhoz? Hacsak nem kreáltak egy frankó keretprogramot az egészhez.

Capcom Arcade Stadium 2021 04 26 21 001

Nos pontosan ez történt. A Capcomnál szerencsére nem csak a számológépet nyomogatták a képzelt bevételt megjósolandó, hanem valakinek eszébe jutott az is, hogy illene szépen “becsomagolni az ajándékot”. A keretprogram egy olyan 3D-s virtuális játékterembe varázsol el, ahol nem csak szemrevételezhetjük az arcade masinákat, hanem akár játszhatunk is velük. Kicsit kisebb ebben a formátumban a játszható terület, de az élmény bőven kárpótól. Ráadásul ha valami függőleges képernyővel volt játszható, akkor azt így is kapjuk kézhez. Persze ha valaki ragaszkodik a 100%-os élményhez, akkor a keretrendszer nagyon sok beállítási lehetőséget enged. Nem csak filtereket húzhatunk a képre (mintha régi CRT, képcsöves TV-t néznék), de eltüntethetjük a kereteket, forgathatjuk a képet és ki tudja még mi mindent művelhetünk.

A játékokkal kapcsolatban itt sem hiányzik a mentés és visszatekerés lehetősége, sőt a hangulat kedvéért még érmét is kell dobnunk a masinákba kezdésnél. Viszont roppant felhasználóbarát módon minden játéknál kapunk kezelési útmutatót és tippeket. Állíthatjuk a nehézséget többféle szinten, a sebességet, vagy játéktól függően akár azt is, hogy mikor kapjunk bónusz életeket. Itt azonban nem áll meg a móka, kreáltak nekünk az újkori fejlesztők időre teljesítendő challenge-eket, amelyek eredményét akár fel is lőhetjük a felhőbe, hogy online megmérettessük magunkat másokkal. Vagyis van “csúcslista”, amiről a korszak játékai alapból szóltak. A szokásos trófeákon kívül belső jutalmazási rendszer is van elérendő célokkal, feladatokkal, illetve a fáradozásainkért pontokat is kapunk, amelyet levásárolhatunk a keretrendszerben felhasználható csecsebecsékre (például csinos kereteket vehetünk a képernyő azon részére, amelyek a régi 4:3-as arány miatt üresen maradnának).

Capcom Arcade Stadium 2021 04 26 21 004

Mint látható a Capcom tényleg szívvel-lélekkel állította össze a gyűjteményt, hol van tehát a hiba? Mert hogy sajnos a “nincsen rózsa tövis nélkül” mondás itt is igaz. Nos a keretrendszer maga ingyenes és egy címet (1943: The Battle of Midway) meg is kapunk minden további költés nélkül, a többi dologért viszont kőkeményen perkálnunk kell. Idáig még rendben is volna, de nem válogathatjuk össze kedvünkre ami kell, hanem három csomag van, melyek darabja 5000 Ft környékén mozog. Ha valaki a verekedős játékok szerelmese és a Street Fighter II. minden verziójára és mondjuk a Final Fightra is kíváncsi, nem fogja megúszni egy csomaggal. Ugyanez igaz az évszámokkal fémjelzett repülős, lövöldözős sorozatra (1941-1944), de sorolhatnánk további igényeket. A gyűjtemények korszakokat ölelnek fel: Dawn of the Arcade (1984–1988), Arcade Revolution (1989–1992), Arcade Evolution (1992–2001) – ennek megfelelően vannak elosztva a játékok. Így viszont szinte biztos, hogy mindháromra be kell nevezni, ami már egy kicsit sok annak fényében, hogy a legfiatalabb cím is 20+ éves.

Mint látható, a legjobb szándék ellenére a végeredmény itt sem tökéletes, azonban sokkal több a jó, mint ami miatt húznunk kellene a szánk. Vicces például, hogy van egy külön sérthetetlenség DLC is, amit amúgy nem drágán, egy eurónak megfelelő összegért magunkévá tehetünk. Az emuláció a játékoknál rendben van, a fanatikus pixelnácik lehet hogy találnak majd szőrözni valót, de a többségnek tökéletesen meg fog felelni. További jó hír, hogy a gyűjtemény később további címekkel fog bővülni, ami egyrészről mosolyt csalhat a retróra fogékony rajongók arcára, másrészt viszont kínosan fognak tekintgetni a pénztárcájukra, hogy ez mégis mennyibe fog még kerülni. Remélhetőleg a Capcom kitalál valami jutalmazási rendszert és aki sokat játszik, az kaphat majd ingyen is további játszanivalót.75

 

A legutóbb ezt teszteltük:

Sockventure – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hét röhögései (386.)
Következő cikk Minden idők 10 legjobb kémfilmje, mert James Bondon túl is van élet