Alba: A Wildlife Adventure – játékteszt


Fejlesztő: Ustwo Games; Kiadó: Ustwo Games; Platform: iOS, Nintendo Switch, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series, PC

A Monument Valley készítői megmutatják, hogyan lehet egy játék egyszerre szórakoztató és ismeretterjesztő is.

Vannak videojátékok amelyek stílusteremtőnek szültnek, vagy pedig annyira jók, hogy az angol egyből instant classicnak “csúfolja őket. Ha azt mondom Doom, Tomb Raider, vagy Resident Evil, akkor még azok is tudják hogy miről van szó, akik nem játszanak. Talán nem túlzás ebbe a csoportba sorolni a Monument Valley játékokat is. Noha talán nem szóltak akkorát mint a fenti címek és még film sem készült belőlük, szinte biztos vagyok hogy rengetegen játszották mobilon a hangulatos és művészi szempontból is rendkívül egyedi puzzle stuffokat.

Az idő vészesen telik, bizony a folytatás is négy éves lett idén nyáron. Az Ustwo Games időközben sem tétlenkedett, de ha őszinték akarunk lenni inkább kisebb projekteket készítettek, amelyeket inkább szokás élménynek nevezni. A harmadik komolyabb játék mostanáig váratott magára és ahogy a filmsorozatoknál és zenei albumoknál is vízválasztó szokott lenni ez a szám, így itt is mindenki nagyon kíváncsi volt, hogy mit tesz le az asztalra az immár erősen nemzetközivé érett csapat. Nos az Alba: A Wildlife Adventure nagyon más, azonban ez egyáltalán nem jelent rosszat. Sőt!

Ha hirtelen hasonlítani kellene valamihez, akkor leginkább a múlt hónapban tesztelt Egérke Enciklopédiája ugrik be. Az ugyan egy videojátéknak álcázott interaktív enciklopédia volt, ez meg inkább egy bájos kalandjáték, de azért vannak közös pontok. Mégpedig az állatvilág, itt ugyanis fotóznunk kell – mindennapos és ritka fajokat egyaránt. Annyi ismeretet talán nem kapunk mint az említett rokonjátéknál, de a természet védelme és szeretete mindenképpen kapocs.

Alba egy 6-7 éves forma kislány, aki a nagyszülöknél nyaral egy mediterrán szigeten. Amellett hogy a táj festői, a kisváros pedig roppant hangulatos, a helyi élővilág is igen gazdag. Mivel főhősünk a fotózás iránt is éppen érdeklődni kezd, nekiáll az állatok fotózgatásának is. Közben a történések is érdekes fordulatot vesznek, ugyanis a helyi polgármester egy tehetős üzletemberrel karöltve szállodát akar építeni, pár állatot pedig rejtélyes balesetek kezdik gyötörni. Természetesen a szálak kibogozása Albára és barátnőjére, Inesre vár.

A legjobb az egészben, hogy teljesen stresszmentes élményt kapunk. Nincsenek bonyolult játékmechanikák, furfangos, vagy szivatós feladatok. Ha szeretnénk, akkor segíthetünk begyűjteni a megszáradt ruhákat, vagy szedhetünk szemetet, de semmi nem kötelező. Legfőbb feladatunk a helyi állatfajok feltérképezése lesz, illetve a szigeten szanaszét található ismeretterjesztő táblák felújítása. Közben persze a szigetet is meg kell mentenünk a pénzéhes és ármánykodó gonoszok terveitől. A játék azonban semmit sem rág a szánkba. A szereplők maguk is bizonytalanok, hogy az említett építkezés jó, vagy rossz dolog-e, hiszen az egyértelmű hátrányok mellett pénzt és munkát hozna a sziget lakóinak. Az öt nap alatt azonban derül majd ki egy és más.

Az Alba: A Wildlife Adventure tulajdonképpen nem is újdonság, hiszen már tavaly decemberben megjelent. Mostanára, jó fél év után elhagyhatta a Steam és Apple “börtönét” és gyakorlatilag minden létező konzol platformra kijött. Aki szeretne tényleg önfeledt 3-4 órát, egy bájos történetet és nem bánja, ha mások azzal csúfolják, hogy gyerekjátékokkal játszik, az bátran fogjon bele, nem fogja megbánni. Az élményt ugyan néhol pár apróbb-cseprőbb hiba összekuszálja, illetve a vége felé már nagyon fog hiányozni a gyorsabb haladás ebben a viszonylag nagy nyílt világban, de összességében a stáblistát nézve elégedetten fogunk hátradőlni, hogy megérte (pláne, ha minden állatot sikerült lencsevégre kapni).10 8

 

 


A legutóbb ezt teszteltük:

Guilty Gear – Strive – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hét röhögései (389.)
Következő cikk Minden idők 10 legjobb filmes autója, plusz motorok és kategóriák