Minute of Islands – játékteszt


MinuteOfIslands KeyVis Landscape

Fejlesztő: Studio Fizbin; Kiadó: Mixtvision; Platform: PC, Mac, PS4, Xbox One, Nintendo Switch

Mindig szívmelengető valamilyen a közelünkben készített játékról hírt adni nektek. Még ha az nem is a közvetlen szomszédban, de legalább azonos kontinensen készült, a Minute of Islands egészen pontosan Németországban, részben az Európai Unió Média Programjából finanszírozva.

MOI Screenshot 01 UndergrounCaveNoha úgy gondolom a játékok igazán lehetnek élvezetesek annak ellenére, hogy nem gyönyörűek, ergó a játékélmény és a játszhatóság, vagy egy igazán jó ötlet simán elvisz a hátán egy ilyen projektet, azonban vannak olyan cuccok, amiknél már első ránézésre szerelembe esik az ember. Úgy gondolom a Minute of Islands egy ilyen próbálkozás. Nálam nagyon a radar alatt érkezett, de amikor felmerült a tesztelés lehetősége, leesett az állam és az első néhány képkocka után igent is mondtam a felkérésre. Az alábbi fotók és a szokásos launch trailer, amit a teszthez beillesztünk úgy gondolom csak alátámasztja majd az általam elmondottakat.

MOI Screenshot 03 WhaleA történet szerint Mo-t fogjuk irányítani, aki egy igen fura, apokalipszis utáni világot tár fel előttünk. Egy szigetcsoport lesz a játszóterünk, mely szinte teljesen kihalt egy, a teljes világot sújtó spórás gombafertőzés miatt. Mo és a néhány itt maradt családtagja, csak a múltban a bolygót benépesítő óriások által hátrahagyott technológiának és az átaluk biztosított levegőtisztító oszlopoknak köszönhetően maradhat életben. Azonban egy napon arra ébredünk, hogy a túlélést biztosító rendszerek sorban leálltak. Kénytelenek leszünk hát hónunk alá csapni az Omni-Switch névre hallgató “botunkat”, mely az egyetlen lehetőség az ismeretlen technológia irányítására. Azonban ahogy az lenni szokott, természetesen nem lesz ilyen egyszerű dolgunk.

MOI Screenshot 11 BoatAz első és legfontosabb dolog, amit meg kell említenünk az a Minute of Islands grafikája, ugyanis a stilizált, képregényes kinézet egyszerűen annyira jól néz ki, hogy szinte lemászik a képernyőről. Egyszerűen lenyűgöző, amit ez a kis, független német csapat összehozott. A látvány mellett fontos az óriások biomechanikus technológiáját is megemlítenünk, ami ad az egész könnyed, gyermeki vizualitásnak egy olyan sötét tónust, melytől az egész történet jóval komolyabbnak hat. A már-már az Alien filmekből ismerős mindent behálózó élőszövet a gépeken és a szimbiózisban élő infrastruktúra igen egyedivé teszi a látványt. Külön öröm, hogy mindemellett az egész szuperül működik technikailag is, annak ellenére. A végigjátszás során nem nagyon találkoztam sem belassulással, sem bármilyen grafikai problémával.

MOI Screenshot 10 GiantMoveProbeA játék stílusát tekintve egy puzzle platformer, ami kellemesen egyensúlyoz a két zsáner között. Nem esik szerencsére túlzásba egyik részre sem és mind a fejtörők, mind az ugrabugrálós részek éppen annyira nehezek, ami még egy kis gondolkodásra ösztönöznek, de nem töri meg a játék könnyed, ám mégis folyamatos előrehaladását. A megközelítőleg 5 órás történet alatt megismerhetjük, hogy mi is vezette Mo-t oda az életében, ahol éppen van és mennyire is elégedett a helyzetével. A tőlünk messzire ellökött családunk és a szigetcsoport korábbi lakóinak történetét, belső monológok során ismerhetjük meg, mely csak tovább mélyíti a jól megálmodott képregényes/rajzfilmes vonalat. A szinkron nagyon rendben van, a narrátor hangja igazán kellemesen harmonizál a vizualitással. Természetesen mindezek mellett a hangok és zenék is tökéletesen rendben vannak.

Azt kell, hogy mondjam a Minute of Islands egy nagyon szerethető és kellemes történet, páratlan képi világgal. Bátran ajánlom mindenkinek, mert tényleg éppen annyit vár el, amit még egy a videójátékokban nem igazán jártas felhasználó is könnyedén teljesíteni tud, ám cserébe egy igazán maradandó élményt kínál, minden érzékszervünknek és nem utolsó sorban a lelkünknek.

8.szék

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Sunblaze – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Látványos videóban a filmbéli sárkányok valódi méretei
Következő cikk Space Jam: Új kezdet - kritika