Chernobylite – játékteszt


CG Key art FINAL Final 1920Fejlesztő: The Farm 51; Kiadó: The Farm 51; Platform: PC

Ha már hiányzott a csernobili atmoszféra, most újra mélyet szippanthatsz belőle.

Az 1986. április 26-án történt eseményeket gondolom senkinek sem kell bemutatni, aki azonban mégsem tudná mi adta meg a kegyelemdöfést a világ egyik szuperhatalmának, a Szovjetuniónak, az az HBO nagysikerű sorozatából, a Csernobilból kaphat egy elég precíz képet. Persze számtalan különböző médium is foglalkozik napjainkig az atomkatasztrófával, hol ezt az esetet, hol teljes a nukleáris apokalipszist körül járva.  A játékvilágban pedig olyan epikus kalandokat élhettünk át, mint a Fallout, a S.T.A.L.K.E.R. vagy a Metro széria. Azonban említésre méltó cím egy ideje nem érkezett és egy kisebb stúdió kezébe is vette a dolgok irányítását, ezáltal enyhítve a radioaktív katasztrófaturizmust és kalandokat kedvelők éhségét.

The Power PlantA cucc egy Kickstarter kampányból nőtte ki magát, kétszeresen is túlteljesítve a vágyott célt, melynek láttán a készítők új dolgokat is implementáltak az addig ígértekhez. Steam-en és GOG-on egészen 2019 októbere óta elérhető a korai hozzáférésű változat, mely folyamatos fejlődésen ment át, a mostani megjelenésig. Külön érdekességként megjegyezném, hogy a játékban bejárható területek egy az egyben a valódi helyszíneket veszik alapul. Ugyanis 3D-s szkenneléssel mintavételeztek a készítők a zónában. Na de nézzük meg, hogy mindez elég lesz a mennybemenetelhez vagy marad a kaland süllyesztőben.

Moscow EyeA történet szerint egy Igor nevű tudóst alakítunk, aki korábban az erőműben dolgozott. 30 évvel a baleset után vesszük fel a fonalat, amint visszatérünk, hogy elveszett menyasszonyunk nyomára bukkanjunk. Természetesen egy kis tudmányos-fantasztikum is szorult a sorok közé, tudni illik ebben a történetben a baleset kapcsán egy új ásvány, az úgynevezett a csernobilit jött létre, amelyet különleges erejét felhasználva térugrásokat tudunk végrehajtani. Természetesen ezt az erőforrást egy orosz katonai szerv a NAR, és egy rejtélyes fekete sztalker – aki szintén képes a térben ugrálni – is magáénak szeretné tudni. Lényegében elég sok mindent akarnak nekünk egyszerre elmesélni és annak ellenére, hogy ez egy elég érdekes felütés, talán egy kicsit soknak érződik. Mivel van az egész játéknak egy afféle B mozis attitűdje, nem igazán tudtam eddig sem komolyan venni a történetet, azonban a komplikáltsága alatt kicsit talán meghajlik az összhang.

Control roomA Chernobylite egy rpg elemekkel operáló fps, némi túlélés- és bázismenedzsmenttel és horror elemekkel nyakon öntve. Ahogy az előbb a sztorinál úgy itt is, a „túl sokat akar a szarka, nem bírja a farka” mondás jutott eszembe. Mert habár jó ötletek és a megfelelő helyről inspirálódtak, de egy kicsit elnagyoltak lettek és emiatt nem érnek fel az inspiráció forrásához, tovább érzékeltetve ezzel az olcsó húsnak híg a leve érzést. Ne értsetek félre minden játékelem megfelelően működik, azonban egyik sem megy elég mélyre, nem aknáz ki semmilyen lehetőséget, csak ott van, hogy elmondhassák: Tessék, nálunk ezt is megcsinálhatod. Gyakran érződik emiatt kicsit furának és erőltetettnek az egész. Ennek ellenére kellemes szórakozást fog nyújtani és aki ennek megfelelően áll neki jól is fogja magát játék közben érezni.

Base craftingGrafikai szempontból a már fentebb említett szkennelős technika miatt nem igazán lehet okunk a panaszra, tényleg nagyon jól néz ki a játék. Fontos megemlíteni, hogy a megjelenéshez közeledve is érkeztek a javítások és a nagy napra egy közepes gamer laptopon is bőven hozza a 40 fps-t még ultra beállítások mellett is. Ez igazán szép munka egy ilyen maroknyi csapattól. Ennek kapcsán azt sem árt megjegyezni, hogy nem egy nyíltvilágú játékról van szó. A bejárható terület pályákra van osztva így a hardvernek azért nem kell egyetlen hatalmas térrel megküzdenie, ennek ellenére süvegelendő a teljesítmény. A hangokkal is elégedettek lehetünk, bár néha előfordul itt-ott némi késés, ám nem zavaró mértékben. A fejhallgatót viszont ajánlom mindenkinek, mert a készítők nem spóroltak a félelmetes atmoszférát teremtő hangokkal, így ezen módon lesz a legtökéletesebb az élmény. Mondjuk a jumpscare-ekből is jutott bőven, szóval csak óvatosan a hangerővel.

Összességében a felsorol hibái ellenére a Chernobylite egy jó játék, amit minden zónafanatikusnak és nukleáris katasztrófaturistának ki kell próbálnia. Alsó hangon is van benne vagy 25 óra játékidő, de a felfedezéssel és a jövőben érkező ingyenes dlc-kkel ez valószínűleg jócskán növelhető lesz. Valamint azt se felejtsük el, hogy ez egy kis költségvetésű, mondhatni indie játék, maroknyi ember keze munkája és mindezt csupán 30 dollárért kínálják. Akit pedig eddig nem sikerült meggyőznöm, annak megsúgom, hogy első perctől elérhető a magyar felirat így még könnyebbé válhat csernobili kalandunk, ősszel pedig érkeznek a konzol változatok. Na mire vártok még? Maszkot fel és irány a Zóna!

75

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Alex Kidd in Miracle World DX – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Dzsungeltúra - kritika
Következő cikk Itt A Gucci-ház előzetese, Ridley Scott két filmmel jön 1 hónapon belül