Svoboda 1945: Liberation – játékteszt


keyartFejlesztő és kiadó: Charles Games; Platform: PC

A II. világháború borzalmait boncolgatja a Svoboda 1945: Liberation. A német határ melletti cseh faluban játszódó történet kitalált karakterek köré épül, de valós események inspirálták.

A Charles Games legelső interaktív dokumentumfilmbe költöztetett videojátékára először a 2018-as Independent Game Awards finalistája, az Attentat 1942 apropóján figyelhetett fel az európai történelem iránt érdeklődő. Prága II. világháború béli náci megszállásának rendkívül hiteles históriáját akadémikusok és tanárok együttműködésében igazán egyedi módon sikerült ábrázolni, s az alkotás hazájában akár középiskolai vagy szemináriumi tananyagként is kiválóan szolgál.

01Egy hosszúra nyúlt, megfáradt viszály felgöngyölítése kapcsán ezúttal a fővárostól távol eső Szudétavidékre, vagyis a cseh-német határ közelében található Svoboda nevű falu felé vesszük az irányt. Rövid szimatolásunk után nyilvánvalóvá válik, hogy a helyi konfliktusban számos összefüggés található a második világháború utóhatása és a kommunizmus felemelkedése között. A kutatás során még egy fényképet is találunk nagyapánkról, ami további kérdéseket vet fel.

02Nem hétköznapi élményt nyújt az idei LudoNarraConon debütált Svoboda 1945: Liberation, mely a közel négy évvel ezelőtt megjelent elődhöz képest alapvetően ugyanarra a formulára épül és hasonló odaadással készült. Beszélgetnünk kell különféle emberekkel, akik jellemzően háború vagy diktatúra okozta traumában szenvednek. Főként hazájukban népszerű hús-vér színészek alakítják ezeket a karaktereket, akiknek sztorijaik az idő múlásával eltérő irányt vettek, de valahogyan mégis úgy alakult, hogy összefüggnek. A párbeszédek képregényes animációkkal, illetve hajdani felvételekkel válnak erőteljesen nyomasztóvá – nem döngetnek tabukat, így példának okán a holokauszt és a népirtás kifejezetten oktatási szándékkal került említésre. Mindezek mellett minijátékok színesítik a Svobodát: huszonegyezhetünk, kollektivizálhatunk, vagy korabeli fotólaborban előhívhatunk néhány múlt szempontjából fontos fényképet.

03A nyomozásban az eredeti cseh nyelv mellett angol – és várhatóan még német – felirat segíthet bennünket, így nem árt, ha legalább az egyikőjüket középszinten elsajátítottuk. Továbbá zavaró lehet, hogy néhány fontosabb beszélgetést nem lehet visszanézni, ami a lineáris történetvezetés szempontjából akkor jelenthet bosszantó problémát, ha közben más dolgunk akad, de (újra) meghallgatnánk szereplőink mondókáját.

A Svoboda 1945: Liberation gyakorlatilag egy hosszúra nyúlt mozgóképes akta, amiben tanulságos történetek mellett feltérképezhetjük Csehország (vagy Csehszlovákia) számunkra talán kevésbé ismert múltját.

75

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Anna’s Quest – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A Vissza a jövőbe pár rubelből, ahol egy grillcsirke a DeLorean
Következő cikk Emily Blunt és Dwayne Johnson válaszol az internetezők kérdéseire