The Great Ace Attorney Chronicles – játékteszt


TGAAC key artFejlesztő: Capcom; Kiadó: Capcom; Platform: PC, PS4, Nintendo Switch,

Újabb fura japán játékot hoztunk nektek. Ezúttal a Capcom gondolta újra, két, korábban csak a szigetországban megjelent játékát egy nagyszerű csomagban a kalandjátékok szerelmeseinek.

Mindig is lenyűgözött az ügyvédek és nyomozók világa, valószínűleg nem vagyok ezzel egyedül, így sokan csüngünk ezen zsáneren bármilyen médiumot is fogyasztunk a legszívesebben. Tekintettel, hogy a világ egyik legismertebb detektívje is méltó népszerűségnek örvend, a kalandjai számos videójátékos feldolgozást is megéltek már, azonban ahogy az várható volt a mai talán a legfurább lesz mind közül. Felénk talán a széria ismertebb játékai közé tartoznak a Phoenix Wright: Ace Attorney epizódjai, melyek Nintendo DS, majd 3DS-en hódítottak, egészen a további PC, PlayStation 4, Xbox One és Android portokig.

TGAAC 01A történet szerint a már említett Phoenix Wright XIX. századi felmenőjét alakítjuk, név szerint Ryunosuke Naruhodot. Ryunosuke egy talpraesett és okos, fiatal egyetemista, aki egy igen kacifántos bűntett kapcsán kostól bele az akkor még gyerekcipőben járó japán jogalkotás és gyakorlat nem éppen egyszerű világába. Természetesen hősünk nem várt tehetségről tesz tanúbizonyságot, ezzel tarolva a japán és később a viktoriánus londoni bíróságokon is, kalandjai során a már említett detektívvel is együtt dolgozva. A The Great Ace Attorney Chronicles a két korábbi Nintendo 3DS-en megjelent epizód egybecsomagolt és remasterelt változata, ennek minden pozitív és negatív tulajdonságával.

TGAAC 02Vérbeli kalandjátékkal van dolgunk, a fejünk törésén nem is kell nagyon másra számítani, így aki valamilyen adrenalinpumpáló lövöldére vagy komoly tárgyaló termi pofozkodásra vágyik, az sajnos nem jó helyen keresgél. A játék egy jópofa keveréke a megboldogult point and click és a japánban divatos vizuális novelláknak, mindez megfejelve egy jó adag feladvánnyal, amik mentén felgöngyölítünk egy-egy ügyet. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a tárgyalás közben a meglévő és folyamatosan feltárható bizonyítékok, valamint a beidézettekkel történő interakciók során jöhetünk rá a megoldásokra, jócskán használva az eszünket presszúrázva a delikvenseket. Mindez remek humorral leöntve egy olyan egyedi hangulatot kölcsönöz a cuccnak, amit manapság már ritkán élünk át.

TGAAC 06Az anyag grafikailag rendben van és a nagyobb képernyőkön is nagyon jól néz ki, persze maradtak azért itt-ott recésebb élek és textúrák, de nem mondanám zavarónak. Mindezek mellett a képfrissítés is megfelelő, akadozásnak, belassulásnak nyomát sem láttam. Néhány újabb mozgási animáció nem ártott volna a karaktereknek, mert itt bizony látszik, hogy nem mai darabbal van dolgunk, gyakran ismétlődik az a néhány viccesnek szánt pozitúra, de ez sem lesz igazán zavaró, tekintve, hogy minden más nagyon aprólékosan került kidolgozásra. A hangok terén sem volt gond, bár egy jóféle szinkron elfért volna a játékban, de nem akarok telhetetlennek tűnni.

Azt kell, hogy mondjam a Capcom magasan szárnyal manapság és kívánom, hogy tartsák meg jó szokásukat, mert mostanában nem nagyon hibáznak és szinte minden jól sül el, amibe fognak. Nincs ez másként a The Great Ace Attorney Chronicles-szel sem, bátran ajánlom mindenkinek, akit nem riasztanak el a gondolkodásra sarkalló és temérdek olvasnivalóval operáló cuccok. A két játék alsó hangon is ad 40 óra szórakozást, ami ügyességünk függvényében egy kicsit csökkenhet vagy nőhet is, tehát a szavatosságra nem lehet egy szavunk sem. Mire vártok még? Irány a tárgyalóterem!85

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Svoboda 1945: Liberation – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Emily Blunt és Dwayne Johnson válaszol az internetezők kérdéseire
Következő cikk Ezután a Hamupipőke után már tuti nem készül több, a trailer bizonyítja