Trokán Nóra: Mielőtt – Színészek színpadra lépés előtt


trokan nora portreTrokán Nóra: Mielőtt – Színészek színpadra lépés előtt, 2021., Kiadja: KMH Print Kft., terjedelem: 220 oldal.

A Mielőtt egy csoda és mindenkinek ezt a könyvet kívánom a fa alá, aki szereti a fotózást és a színjátszást. Most, hogy ezt tisztáztuk, kicsit elkalandoznék.

Első fényképezőgépemet 9 évesen kaptam nagyapámtól, aki nagy utazó és nagy fotós volt. Egy Szmenát, amin megtanulhattam az alapokat. Nem lettem profi fotós, nincsenek is profi cuccaim, de azóta is imádok fotózni és értékelem mindazok munkáját, akik képesek megszólítani a fotóikkal. Az aláírásgyűjtés sokkal régebbi dolog nálam, mint a filmek kritizálása, ezért jól tudom azt, amit mások legfeljebb csak sejtenek: a színész is ember. Ha megfelelő a pillanat, sokkal egyszerűbb odamenni hozzájuk és beszélgetni velük, mint a bulvárból tájékozódni. A rengeteg interjú és közönségtalálkozó ellenére a mai napig zavarba jövök, amikor megköszönik, hogy autogramot kérek tőlük és azt mondják, megtisztelem őket. Én. Őket.mielott trokan nora album 01Trokán Nóra fotóival először a Kút (2016) kapcsán találkoztam, a filmhez készült ugyanis egy naptár, amit annak rendje és módja szerint mindenkivel szépen alá is írattam. Nem sokkal később ahelyett, hogy vénségemre egy nyitott sportautót vásároltam volna magamnak, inkább csináltam egy Insta profilt, így egyrészt sokkal olcsóbban megúsztam a dolgot, másrészt közelebb kerültem kedvenc színészeimhez. Nóra ide is felteszi rendszeresen a fotóit, így előttem nem volt ismeretlen ez a tevékenysége. Egy idő után fel is tettem magamnak a kérdést, miért nem született – még – ebből egy könyv?mielott trokan nora album 02Ahogy belekezdtem, kíváncsi voltam, mikor fogok elérzékenyülni és ez az ötvenedik oldal magasságában meg is történt. Nagyon sok színésszel van már valami közös élményem, beugrott egy-egy jó film, színdarab vagy ne adj isten, beszélgetés. A kegyelemdöfést az adta meg, amikor rájöttem, hogy az első oldalakat véletlenül átlapoztam, így lemaradtam Törőcsik Mariról. Ennél szebb nyitást el sem tudok képzelni. Egy kép és néhány sor, immáron az örökkévalóságnak. Nekem, neked, mindenkinek.
Ehhez a könyvhöz vastagon kellett Nóra kedvessége és közvetlensége, érzékenysége és jó szeme a témához, a pillanathoz. Ha előtte vagy utána kattintasz, az már nem ugyanaz a kép, nem ugyanaz a gondolat, üzenet. Nem tudom, kollégaként mennyivel volt könnyebb vagy nehezebb mindezt létrehozni, a megnyugtató jelenlét vagy éppen a láthatatlanság okán lettek ilyenek. Az egész egyszerre intim és egyben közönségért kiált, hiszen egy átmeneti állapotot örökít meg, amikor a színész éppen átalakul. Már nem X. Y., hanem az adott karakter, de még nem nekünk játszik és ki tudja, mi jár a fejében.Mielott fedlapA Mielőtt nem egy szimpla könyv vagy fotóalbum, hanem annál sokkal, de sokkal több. Tisztelet, alázat, tehetség. Köszönöm, hogy részese lehetek ennek az élménynek.

Az albumban szereplő képek közül 40 fotóból november 25-én kiállítás nyílt a Godot Kortárs Művészeti Intézetben (1037 Budapest, Fényes Adolf utca 21.). Mindegyik nyomatból egyetlen készült, melyeket a kiállítás kéthetes időtartama alatt, december 5-ig lehet megtekinteni és meg is lehet vásárolni. A Mielőtt november végétől kapható a kiállítás helyszínén, színházakban és a kijelölt könyvesboltokban, online pedig a www.mielottfotoalbum.com oldalon vásárolható meg. A könyv a KMH Group gondozásában jelenik meg, tervezte és szerkesztette Lengyel Zita, a felelős kiadó Pusztai Ferenc.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Dívák – kritika
Következő cikk Cowboy Bebop – Csillagközi fejvadászok – kritika