Mese a barátságról – kritika


mese a baratsagrolMese a barátságról (Le bonheur des uns…), rendezte: Daniel Cohen, szereplők: Bérénice Bejo, Vincent Cassel, Francois Damiens, Florence Foresti, francia vígjáték, 104 perc, 2021., 12 éven aluliaknak nem ajánlott!  

Egy baráti társaság egyik tagja hirtelen a figyelem középpontjában találja magát, ami szakmai és anyagi elismeréssel is jár. Vajon mit szólnak ehhez a többiek, együtt örülnek vele vagy inkább irigykednek rá és megpróbálják túlszárnyalni? Kellemes, szórakoztató mozi az év végére.

Egy négyfős baráti társaság (két pár) rendszeresen összejár, hogy együtt eresszék ki a gőzt. Egy ilyen alkalommal a legcsendesebb, legvisszafogottabb bejelenti, hogy könyvet ír, amivel alaposan meglepi a többieket, sőt, egy kisebb lavinát indít el. Léa (Bérénice Bejo) ugyanis hiába okos és tehetséges, egy boltban eladó, sokat hezitál és nem bízik önmagában. Az a fajta, aki mindig tud másnak jótanáccsal szolgálni, de a saját életét látszólag kevés sikerrel menedzseli. Párja, Marc (Vincent Cassel) árnyékában él, aki az alumíniumiparban dolgozik és aki meglehetősen nárcisztikus alkat. Barátaik, Francis (Francois Damiens) és Karine (Florence Foresti) egy bolondos pár, akik mindenben támogatják egymást, csak éppen teljesen hiányzik belőlük a kritikai érzék, így nem veszik észre, ha a másik vagy éppen ők maguk értelmetlen dolgot csinálnak és/vagy tehetségtelenek valamiben.cassel bejoLéa előléptetés előtt áll, ami sokkal inkább köszönhető a főnökének, mint a saját magába vetett hitnek, ám könyve – amiben éppen az üzletbe betérő embereket elemezgeti – hatalmas siker lesz. Innentől fogva a másik három értetlenül áll a dolog előtt és megpróbálják túlszárnyalni mindenben, de irigységgel ez általában nem szokott sikerülni. Görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ez a siker részben nekik, a támogatásuknak köszönhető és igazából ők is tudnának legalább ennyire sikeresek lenni, ha nem lenne mindig más dolguk. Léa párkapcsolata és barátsága tehát megsínyli a hirtelen (de megérdemelten) jött népszerűséget, kérdés, vissza lehet-e ezt még csinálni anélkül, hogy bárki is sérülne.
Miközben az elsődleges cél a szórakoztatás, a film észrevétlenül is fontos dolgokról beszél, fontos kérdéseket tesz fel. Nem csak a barátság témáját járja körül, hanem kitér a párkapcsolatokra és az egyén boldogulására is. Mit keresünk a másikban, amikor párt választunk és hogyan tudunk együtt élni vele, hogyan tudjuk egymást támogatni és ösztönözni. Hogyan választunk barátokat (sokszor közös barátokat), miért van szükségünk rájuk, mit várunk el tőlük és mit tudunk mi nyújtani nekik. Legvégül itt vagyunk mi magunk és mindaz, amitől teljesnek érezzük az életünk, amitől boldogok vagyunk.mese a baratsagrol 2Amikor az életünk egysíkúvá, unalmassá válik vagy nem jönnek be a számításaink, elkezdünk a másokéval foglalkozni. Ha van valami, amivel elfoglalhatjuk magunkat és amiben örömünket leljük, akkor együtt tudunk örülni a sikernek és elpárolog az irigység. Különösen szerencsések vagyunk, ha azt csinálhatjuk, amit szeretünk és még jól meg is élünk belőle. Ez a fajta útkeresés egész életünk során végig kísér minket, az önmegvalósítás sikere vagy kudarca alapvetően meghatározza a másokhoz, rokonokhoz, barátokhoz, ismerősökhöz (de még az idegenekhez is) való viszonyunkat is. Egy ilyen filmtől persze ne várjuk a nagy igazságot és drámai fordulatokat, de azért ott vannak a válaszok a fenti kérdésekre.mese a baratsagrol 1Egy közeli rokonom azt mondta, azért nincs fent a Facebookon, mert ott olyan emberekkel találkozna, akikkel a való életben soha és nem véletlenül. Barátokra általában úgy találunk, hogy hasonló az érdeklődési körünk, hasonlóan vélekedünk a világról, hasonló az értékrendünk és általában ez igaz az anyag helyzetre és az iskolázottságra is. Az ember változik, az élete is változik, a világ is változik, kialakulhatnak köztünk ellentétek, lehetnek viták, de az igazi barátság örök és kiállja az idő próbáját. Ha valamelyik fél részéről nem őszinte és valódi, az általában az első nehézség, probléma, egyet nem értés alkalmával kiderül. Ebben a filmben mindvégig ott van az egymás iránti szeretet és tisztelet és bár az egyikük váratlan sikere majdnem mindent tönkretesz, a dolgok végül a helyükre kerülnek, hiszen vígjátékról van szó.

A Mese a barátságról egy humoros, ugyanakkor elgondolkodtató tanmese, melynek témája meglepő módon a barátság, illetve annak buktatói. Francia, ennek megfelelően könnyed és időnként fárasztó, de összességében kellemes kikapcsolódást nyújt. Az év végére rengeteg akció és dráma érkezik a mozikba, aki inkább tét nélküli vidámságra vágyik, annak bátran ajánlom. 10 7

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Big Brain Academy: Brain vs Brain – játékteszt
Következő cikk Egy baleseti sebész elemzi ki a Reszkessetek, betörők!-ben látott sérüléseket