CrossfireX – játékteszt


Fejlesztő: Remedy Enertainment, Smilegate Entertainment; Kiadó: Smilegate Entertainment; Platform: Xbox One, Xbox Series S/X

Vajon itt az új COD verő, vagy csak egy erőtlen próbálkozás lett a CrossfireX? Megnéztük a legújabb háborús lövöldét, ami sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Amikor először megláttam, hogy a Remedy Entertainment katonai fps-t készít nagyon elcsodálkoztam. Finoman szólva sem éppen vág a profiljukba az ilyesmi, azonban az első néhány bemutatott képkocka azt sejtette, hogy a zsánerben való járatlanságuk ellenére is lesz azért meglepetés a tarsolyukban. Talán még a kategória nagyjait is sikerülhet megszorongatni. Persze azért némi rossz érzés is vegyülhetett sokak kezdeti lelkesedésébe, ugyanis afféle összvér projektként a korábbi Crossfire játékok hamvainak feltámasztásával, külön multiplayer rész is található a CrossfireX-ben, azonban ezt már a kínai, többnyire mobiljátékokban utazó stúdió, a Smilegate Entertainment fejleszti, valamint a teljes anyag kiadásáért is ők feleltek. A helyzetet tovább rontotta, hogy a kezdetben Xbox Game Passben első nap megjelenni kívánt játék “ingyenes” tartalmairól, összetételéről csak a megjelenés előtt néhány héttel rántották le a leplet, ami szintén hagyott kívánni valót maga után. A kellően vészjósló bevezető után bele is vágnék a CrossfireX rövidke ismertetésébe.

CFX GRTower 01A történet szerint küszöbön az újabb világégés, melyben pillanatnyilag a Global Risk és a Black List nevű katonai formációk küzdenek egymással, először egy Azkharzia nevezetű, fiktív államban, ahol is az egyik fél egy különleges kísérlet folytán nem várt előnyre tesz szert, amit persze az ellenfél csapata nem nézhet tétlenül. Ezzel a cseppet sem klisés indítással csapunk az akcióba, az Operation Catalyst névre keresztelt részben, hogy a másik, Operation Spectre szálban a másik oldalra állva is feltárhassuk a motivációt és a végkifejletet. Ötletes dolognak tartom, ezt a minden éremnek két oldala van történetmesélést, remélem a jövőben valóban érkezni fognak még kiegészítések és talán egy kicsit mélyebbre mennek a Remedy-től megszokott, misztikusabb vonalon.

crossfirex xbox one xbox one game microsoft store europe wallpaper 1Ahogy azt már említettem az egyjátékos kampány jelenleg két különböző történetből áll, melyek több fejezetre vannak osztva. Ezek egyesével olyan három, három és fél óra alatt teljesíthetőek. Ha belegondolunk, a háborús fps berkekben etalonként kezelt Call of Duty és Battlefield sorozatok sem adnak ennél hosszabb kampányt egy perccel sem. Fontos, hogy leszögezzük azt is, hogy habár klisés és nem túl erős a sztori, azért az ilyen stílusú cuccokat nem is elsősorban ezért kedveljük, mégis kellemes időtöltés lesz végig rohanni a két operáción. Van azért a háttérben meghúzódva egy kis Remedy érzés. A játék ezen része a Northlight engine-t használja, ami a jövőben az Alan Wake 2 meghajtásáért is felelni fog. Nem estem hasra tőle Xbox One X-en, de azért teszi a dolgát, egész pofás a látvány, emellett viszonylag stabilan is fut. Audio szempontjából is egészen elégedett voltam, nem voltak eget rengető hibák, de említésre méltó dolgok sem, hozott az egész egy erős közepest.

CFX BabylonLab BattleScreenshot02A multival sajnos már tudok ennyire elnéző lenni. Itt már az közepest csak alulról tudják tapicskolni az ázsiai kollégák. Gyakran támadt az az érzésem, mintha egy mobilos CS:GO-val játszanék. Sajnos az egész nagyon összecsapottnak érződik. Noha technikailag itt sincsenek égbe kiáltó problémák, azonban a slendrián munka érződik és legfőképpen a tartalomban lesz tetten érhető. Egyszerűen nevetséges a felkínált lehetőségek száma és azon belüli variációk mennyisége. Ha ez csak egy demó lenne, azt mondanám, hogy na ebből le lehet szűrni, hogy kell-e időt fektetnünk a játékba. Azonban az néhány játékmód és az a maroknyi pálya, amit elénk vetnek nem üti meg egy teljes játék szintjét, legyen az bármennyire középszerű. Kár érte, egy kicsit nagyobb választék talán jót tett volna.

Összességében a CrossfireX nem egy jó játék, de rossznak sem merném egyöntetűen nevezni. A megúszós és már-már gagyi multit, egy kicsit kiemeli a középszerűség mocsarából a klisés, ám még így is élvezetes egyjátékos kampány. Nem néz ki rosszul, de azért itt-ott kilóg a lóláb. Egy próbát mindenképpen megér, tekintve, hogy az Xbox Game Pass keretein belül bizonyos részeit ingyen is vizslathatjuk, essetek hát neki, nincs veszteni valótok!55

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Serious Sam: Siberian Mayhem – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Űrhadosztály 2. évad - kritika
Következő cikk Így segíts Schwarzeneggernek, ha a torkán akad egy súlyzó!