Imp of the Sun – játékteszt


impofthesun keyartFejlesztő: Sunwolf Entertainment; Kiadó: Fireshine Games; Platform: PC, Switch, Xbox, PS

Sablonos független platformer az Imp of the Sun, de a fűszerezés miatt a tálalás egészen emészthetőre sikerült: sajnáljuk is, hogy a játékidő alig hosszabb egy bő délutánnál.

Peru csodálatos tájain csatangolhatunk az Imp of the Sun című 2D-s indie ügyességi játék során. Története szerint a Nap szikrájából született Nint, a manót irányítjuk, akinek le kell győznie a négy őrzőt, hogy ez által helyreállítsa a legfényesebb csillag erejét, mellyel véget ér az örök napfogyatkozás. A teljes sötétségbe borulás megakadályozásához utazása az Andok csúcsait megmászva az amazonasi dzsungel legsötétebb bugyraiba vezet.

impofthesun 1

A Sunwolf Entertainment alkotóira szemlátomást nagy hatást gyakorolt az Ori and the Will of the Wisps és annak öt évvel korábban megjelent előzménye. Az Imp of the Sun mechanikájának felépítése és atmoszférája ugyanis kísértetiesen emlékeztet a Moon Studios remekműveire. Ezzel azonban nincs semmi probléma, mivel kézzel rajzolt jelen tesztalanyunk fejlesztői beleadták szívüket-lelküket az először közel két esztendővel ezelőtt beharangozott játékukba.

impofthesun 2

Jómagam PC-n veselkedtem neki a kalandnak, s – zsáneréből kiindulva – érdemes inkább kontrollerrel belevágni a világ megmentésébe. Sajnos egyik esetben sem szabhatjuk személyre a gombok elosztását, de klaviatúra kiválasztása esetében különösen zavaró lehet ennek hiánya az Y és a Z gombok felcserélése miatt. Remélhetőleg hamarosan kezelésbe veszik a beállításokat és kiadásra kerül egy patch, hisz a játékkal eme kisebb bakit leszámítva nincs különösebb gond – és most tekintsünk el attól, hogy a cikk keletkezésekor a teljesítmények nem aktiválódnak a steames verzióban.

impofthesun 3

Hősünkkel a „szokásos” mozdulatokkal operálhatunk, vagyis a mászkálás mellett ugrálhatunk (akár a levegőben is), falon pattoghatunk, csúszkálhatunk, dobálhatunk kavicsokat és hadonászhatunk jogarunkkal, ám eme képességek nagy részét mindenekelőtt el kell sajátítanunk. Erre a szinteken fellelhető, Napra emlékeztető tárgyak (?) felvétele után kerülhet sor, de fejleszteni is tudjuk hősünket úgy, hogy előtte legyőzzük ellenfeleinket, aminek következtében apró sárga gömbökhöz jutunk.

impofthesun 4

Nemeziseinket és a főbb rosszarcúakat nem túl bonyolult két vállra fektetni, ha rájövünk, hogy melyiküknek mi a gyenge pontja. A kihívást sokkal inkább a fejtörők adják, a tálentumok megszerzése miatt tudniillik sokszor kell visszamerészkednünk egyik-másik korábban átpásztázott helyszínre. Szerencsére vannak pontok, ahol használhatunk gyorsutazást, így érdemes azokat gyakran felkeresni, mivelhogy alkalmazásukkal időt spórolhatunk meg.

Zene és hanghatások szempontjából telitalálat az Imp of the Sun: a sztori hatásossága kedvéért olykor borongós muzsika duruzsol a fülünkbe, de a könnyed hangulat mivoltából felcsendülnek játékosabb tételek is. Grafikailag láthatóan nem világmegváltó platformer, de ettől függetlenül bátran kijelenthető, hogy a körítés aprólékosan kidolgozott, s bámulatosan prezentált világa révén a dél-amerikai programozók igazán profi debütáló játékkal rukkoltak elő.

7 szék

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Shadow Point – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Sonic, a sündisznó 2 - kritika
Következő cikk A Végtelen matrjoska 2. évadának trailere vadabb időutazást ígér és magyar helyszíneket