B.I.O.T.A. – játékteszt


biota keyartFejlesztő: Small bros; Kiadó: Retrovibe; Platform: PC (Steam és GOG)

Gameboyos időkre emlékeztet a B.I.O.T.A. című ügyességi akciójáték, amiben egy idegenek által megszállt kolónián kell rendet teremtenünk.

Ismét metroidvania típusú játékkal rukkolt elő a Small bros: az egyszemélyes olasz alkotó 2018-as debütáló projektje, a Ghostly Matter után ezúttal sem tántorodik a népszerű műfajtól, a 2D-s B.I.O.T.A. ismét a platformerek mára már szinte követhetetlené vált kavalkádját erősíti. Története szerint hősünket egy bányászati kolóniára vezénylik, amit idegen pestissel fertőztek meg. A pixel art típusú világban mutálódott szörnyek és csapdák várják a játékost, aki a végigjátszás során nyolc különböző zsoldoskatona közül választhatja ki a számára legmegfelelőbbet. Végtelenül egyszerű feladatunk során tudósok kiszabadításán kell szorgoskodnunk, ám e mellett legfőbb célunk az igazság felgöngyölítése, vagyis, hogy a velejéig gonosz V nevű vállalat milyen okból kifolyóan terjesztette el a halálos kórt.

biota1Látványvilág szempontjából a Nintendo retró masinája, a Gameboy elnevezésű marokkonzolok ügyességi címeire hajaz a B.I.O.T.A., melynek 8-bites animációs technológiáját két mozgó képpont stílussal spékelték meg. Ötvennél is több teljesen egyedi színvilág közül mazsolázhatunk, s mindegyik verzió négy eltérő pompában tündököl, így megtaláljuk köztük a régi motorosoknak, s egyben sokaknak kedves CGA paletta legkülönbözőbb variánsait is. Mindemellett már szinte alapkövetelménynek számít a fülbemászó szintetizált elektronikus zene és a ’90-es éveket megidéző videójátékos hanghatások.

biota2Maga a játék főleg fegyverropogásra van kihegyezve, hősünkkel (kit főhadiszállásunkon bármikor lecserélhetünk) zónáról zónára mászkálva fedezhetjük fel a gyarmatosított bolygó különféle szegleteit. A szörnyek pedig olyanok, mintha a Csillagközi invázió inspirációjából születtek volna, tehát nagyra nőtt bogarak várják a bátor jelentkezőket. Egy kicsit furcsán hat, hogy elhalálozásuk után, majd a szektorokba visszatérve újjá születnek – ám ez által valutát is tudunk orrvérzésig farmolni. A „nehezen” megkeresett bevételünket az egyes területeken fellelhető „fekete piac” jelzésű épületekben herdálhatjuk el, de a spéci muníció feltöltése mellett mindegyik boltban differens cuccokat vásárolhatunk, s gyakran a továbbjutásunkhoz szükséges eszközt is találhatunk közöttük.

biota3Vitéz harcosaink képességei valamelyest különböznek egymástól: változatos minőségű tűzerővel és mordállyal (puska, gépfegyver) rendelkeznek, de egy küldetéscentrikus fejezetet – és ez által karaktert – leszámítva végig kitartottam a mesterlövész mellett. Fejleszteni pénztárcánk méretét és hp-nk kapacitását is tudjuk, de ezeket javarészt a rejtett zugokban fellelhető tárgyak felvételével abszolválhatjuk. A szintek katarzisaként (lezárásaként) pedig rémséges szörnyekkel számolhatunk le: mókás az ellenük vívott párharc – ahol természetesen csak lőni kell őket –, de érezhetően lelassítják az egyébként egészen pörgős játékmenetet. A sztori részeként tengeralattjárót, űrhajót, ágyút és mech egységet is kontrollálhatunk. Régi motorosként mindegyik hozzájuk kapcsolódó szcénáról eszembe jutott a feltételezhető ösztönzés a Space Harriertől kezdve a Submarine Rescue-ig sok más klasszikus játék, de akár neves sidescrollerek is beugorhatnak.

A gyűjthető tárgyak miatt kétféle befejezést tartalmazó B.I.O.T.A. igencsak szórakoztatóra sikeredett, és maximális főhajtás az old school akció-platformerek előtt. Az utolsó megbízatás előtt jól gondoljuk meg, hogy belevágunk-e, ugyanis onnantól fogva nincs visszaút és a mentésünk gyakorlatilag odaveszik (ergo nem lehet visszamenni). A végjáték után bónuszként kiválaszthatjuk a speedrunnereknek szánt Time Attack módot is, amiben némileg módosítva, nagyjából 15-20 perc alatt végig rohanhatunk az ismert pályákon.

7 szék

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Kirby and the Forgotten Land – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk De Niro sivatagi találkozója a Casinóból, csak nem Joe Pescivel (2.rész)
Következő cikk Végre rendes trailer érkezett a Stranger Things 4. évadához