Attentat 1942 – játékteszt


attentat 1942 key artFejlesztő: Charles Games; Kiadó: Charles Games; Platform: Nintendo Switch

Csehszlovák II. világháborús történelemlecke egy lazább point and click kalandba oltva jöhet? Akkor az Attentat 1942 a Ti játékotok!

A II. világháború és a holokauszt nem egy könnyű téma, ezért a játékvilágban gyakran csak a háború heroikus oldala került bemutatásra, a kőkemény valóság sajnos a háttérbe szorul. Ne értsetek félre, én sem szeretem az emberek szenvedését látni, azonban úgy gondolom, hogy a művészet különböző ágain keresztül bemutatva tanulhatunk a történtekből, bízva abban, hogy ehhez hasonló többet nem fordul elő. Az Attentat 1942 egy ilyen erős és kegyetlen történetet mesél el a Csehszlovák Protektorátus helytartójának merényletéről és azt követő megtorlásról egy cseh, zsidó család szemszögéből. A készítők korábban megjelent játékát a Svoboda 1945: Liberationt is nyúztuk már és noha az Attentat 1942 tavaly már megjelent PC-re, MAC-re és mobilplatformokra, nem tudtunk elmenni a Nintendo Switch-es megjelenés mellett.

ATTENTAT1942 7

Mivel a történetre már rávilágítottam nagy vonalakban, ugorjunk is a mechanikákra, talán az a legérdekesebb. Az egész játékot egyfajta point and click kalandként kell elképzelni. Itt bizonyos szituációkban jól véve az akadályokat és a helyes kérdéseket feltéve annyi információt szerezhetünk, amivel tovább tud lendülni a történet. Ezt úgy vegyétek, ahogy írom, bizonyos helyekre kell kattintani, dolgokat kell megtalálni és ami a legfontosabb, élőszereplős interjúkban kell megfelelő dolgokat megkérdeznünk. Ha minden klappol, halad a történet, ha nem, akkor bizony próbálhatjuk újra. Az újrapróbáláshoz viszont érmeket kell gyűjtögetnünk, amiket a minijátékokban való jó szereplésünkért kapunk. Nem kell aggódni azonban, mert se nem sikerült jól szerepelnem ezekben a minijátékokban és a kérdéseket sem rontottam el túl sokszor. így simán állíthatom, hogy egy átlag játékos minden gond nélkül végigtolja a 2-3 órás történetet.

ATTENTAT1942 9

Grafikailag és a hangokban is elégedettek lehetünk az Attentat 1942 által nyújtottakkal. Nem ígér sokat, de azt hibátlanul teszi, az élőszereplős átvezetők élesek, teljesen jó minőségűek, nem recegnek és a hang is korrekt. A képregényes beütésű animált részek pedig egyszerűek, de igényesek, semmi csicsa, de nincs is hiba. Egyedül a színészek játéka nem túl jó, de még így is simán élvezhető, tekintve, hogy nem tudok csehül és beleélés miatt az eredeti nyelv plusz felirat kombinációt választottam. Talán a legnagyobb problémám, hogy a színészek túl fiatalok, a megszólaltatott szereplők a háború alatt is felnőtt emberek voltak, ergó kb. 1920-as születésűek kellene, hogy legyenek, itt azonban szó sincs 100 éves emberekről. Nem nagy hiba, de azért egy erős logikai bukfenc.

Összességében az Attentat 1942 egy remek kis kaland, főleg a témára fogékony játékosoknak, egy remek kis történelemlecke, hajdani északi szomszédunkról és annak sötét napjairól. Egy szó, mint száz, ugorjatok fejest a történetbe!

10 7

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Sniper Elite 5 – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Elstartolt az idei Star Wars Celebration, bejelentések, Willow és Andor sorozat trailerek
Következő cikk Tom Cruise Top 20 legelképesztőbb kaszkadőrmutatványa