Szerelmes nehézfiúk – kritika


szerelmes nehezfiuk kSzerelmes nehézfiúk (Cette musique ne joue pour personne), rendezte: Samuel Benchetrit, szereplők: Francois Damiens, Valeria Bruni Tedeschi, Vanessa Paradis, Gustave Kervern, francia vígjáték, 107 perc, 2021., 16 éven aluliaknak nem ajánlott!  

A múzsa csekkje

A Lépcsőházi történetek rendezője ezúttal a maffiózók szerelmi életébe avat be minket, akik képesek az érzékeny oldalukat is elővenni, hogy meghódítsák szívük választottját. A Szerelmes nehézfiúk könnyed és szórakoztató, nyár eleji darab a francia-belga filmek kedvelői által ismert arcokkal.

Jeff de Claerke (Francois Damiens) egy észak-francia város kikötőjének mindenese, akinek a szállítmányozás mellett a bűnözésre és a kultúrára is mindig jut ideje. A közeli bevásárlóközpont pénztárosnője iránti szerelme miatt verselésre adja fejét, miközben lánya partiját is meg kell szerveznie és a hatalomátvételre készülő, fiatalokból álló bandának sem ártana végre egy kiadós verés. Szerencséjére vagy éppen balszerencséjére segítségére vannak hűséges emberei, akik sosem rettennek vissza az erőszaktól, de minden bumfordiságuk ellenére filozófiai és művészeti kérdésekben is otthonosan mozognak.szerelmes nehezfiuk vanessaEgyikük, Jacky (Gustave Kervern) egy baltával felfegyverkezve indul pénzt behajtani, de az elsikkasztott összegből független színházat csináló feleség (Vanessa Paradis) megbabonázza és ettől kezdve azon iparkodik, hogy a darabot bemutassák, nem válogatva az eszközökben. A főleg sofőrködő Neptune-ra (Ramzy Bedia) marad a szerelmes versek kézbesítése, kérdés, a csinos pénztárosnő (Constance Rousseau) mennyire fogékony a magas kultúrára. Poussin (Bouli Lanners) és Jésus (JoeyStarr) a partit szervezi, ám a főnök lányával valahogy senki nem akar barátkozni, de erre is létezik megoldás.  A feleség (Valeria Bruni Tedeschi) pedig otthon ül és unatkozik, várva, hogy Jeff egy kicsit vele is foglalkozzon végre, a tévében ezalatt borzalmasabbnál borzalmasabb műsorok mennek. Igazi suttyó mindenki, de a műkedvelő fajtából. szerelmes nehezfiuk vanessa 1A belga-francia filmek kedvelői ismerős arcokat láthatnak, akik általában nem csak komikus, de drámai oldaluk is megvillantják. Most sincs ez másként, hiszen a sok komolytalankodás ellenére azért valahol mégis csak az élet nagy kérdéseiről van szó és persze közben a parti is szerveződik, a versek is íródnak és a darab is készülget. Az erőszak és a halál nincs direktben ábrázolva, mert bár ezek teszik ki a hétköznapok nagy részét, „hőseink” érző és gondolkodó lények, tény, a gyerekszoba hiánya erősen rányomja bélyegét arra, hogy ezekkel a gondolatokkal és érzésekkel nem mindig tudnak mit kezdeni. Így lesz a cselekmény egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató.

A Szerelmes nehézfiúk egy könnyed vígjáték, ami feltárja a zord külső alatt rejtőző mélyebb érzelmeket és gondolatokat, ugyanakkor humora kissé morbid, hiszen minden rímelő sorára jut egy hulla. Rávilágít arra, hogy a művészet határtalan, nem ismer társadalmi korlátokat, bárki képes valami újat alkotni vagy éppen mások alkotását befogadni. A szerelem pedig mindig ott van a levegőben és a legváratlanabb pillanatokban talál meg minket, hogy fenekestől fordítsa fel az életünk. Azt is megtanuljuk belőle, hogy az erőszakkal kiváltott tisztelet és rajongás soha nem őszinte. Könnyed, laza, szórakoztató nyár eleji darab. 7 szék

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Életre keltett múlt, az Animatiqua A magyar bor filmjével oltja szomjunkat
Következő cikk Kao the Kangaroo - játékteszt