PowerWash Simulator – játékteszt


Fejlesztő: FuturLab, Kiadó: Square Enix; Platform: PC, Xbox Series X|S, Xbox One

Kátrány City minden mocska rád vár, csakis a PowerWash Simulator segíthet.

Őszintén bevallom, amikor először megláttam a PowerWash Simulator-t, a sírás és a röhögőgörcs egyszerre kerülgetett, hogy mégis micsoda hülyeség ez. Aztán akkor kezdett az a fura bizsergés jelentkezni, amikor elkezdtem gameplay videókat nézni. A helyzet még rosszabb lett a Steam oldal értékeléseit böngészve (PC-re már tavaly május óta elérhető a játék early accessben): majd húszezer “rendkívül pozitív” vélemény fogadott. A vírus lecsapott: menthetetlenül függő lettem, pedig még egy percig se játszottam.

Nem, nem értesz félre semmit kedves olvasó. Ebben a játékban valóban csak annyi a feladat, hogy kapunk egy nagy rakás koszos dolgot (ez lehet egy autó, egy ház, vagy akár egy játszótér) és meg kell ezeket tisztítanunk. Egy nagynyomású tisztító pisztollyal. Tudom nehéz megmagyarázni, hogy mitől is szórakoztató ez a folyamat, úgyhogy nem is nagyon próbálom. Lesznek akik megértik majd és lesznek akik nem. Egy biztos, ha valakiből előtör az OCD-s hajlam, azt ugyanúgy elkapja majd a bűbáj varázslat, mint engem.

A grafika nem különösebben nagy szám, mondhatni inkább funkcionális, de azért nem is néz ki rosszul. Átlagos. De nem is lényeg, hogy jól nézzen ki, nem ezen van a hangsúly. Hanem a mocskon, ami valamiért az egész játékban egységes fekete pacaként jelenik meg (akadnak azért graffitik is, azok makacsabbul tartják magukat). Az ember egy pillanatra elgondolkozik egy új helyszín láttán, hogy miként is tudott az ilyen betyár módon bekoszolódni, de aztán felülemelkedik rajta és úgyse lesz más cél, mint a 100% tisztaság.

Ha kész vagyunk, pénzt kapunk, sőt már menet közben is. A játék ugyanis tételesen nyilvántartja, mit mennyire tisztítottunk meg és ezt egy külön gombbal ellenőrizhetjük (hogy hol is van még restancia). A keresetből természetesen fejleszthetjük a felszerelést (erősebb gép, jobb szórófejek, szappan adagoló), de akár ki is csinosíthatjuk a gépet cuki rózsaszínre. Van karrier mód, játszhatunk co-opban (sajnos nem sikerült kipróbálni, a tesztidőszak megjelenés előtt zajlott és nem akadt partner), illetve akadnak kihívások is, amiket időre, vagy minél kevesebb elhasznált vízzel kell megoldani.

Egyetlen dolgot hiányoltam, hogy az elkészült munkáknál nem tudjuk megnézni, hogy mennyi időt pepecseltünk el. Illetve a karrier módban gyakrabban jöhetnének kisebb munkák – egy komoly feladat (például egy komplett tűzoltóság) sokáig eltart, “pihenésképpen” jól esik lecsutakolni egy oldalkocsi motort. A minőséggel nem akadt különösebb gondom a tesztelés alatt, igaz azért akadt egy komolyabb bosszúság. A játék automata mentést használ és előfordult olyan, hogy valamiért nem jól jegyezte meg az állást és kárba veszett egy fél órányi munkám, ha bezártam a játékot. Onnantól kezdve inkább aktívan használtam a Quick resume funkciót Xboxon, biztos ami biztos.

Hihetetlen, de 12 órát tettem bele a játékba rövid idő alatt és ennek más tesztelendő játékok látták kárát (és ezzel még messze nem vagyok nagymenő, hiszen a Steam oldalon akadnak figurák 90, vagy 120 óra igazolt játékidővel). A PowerWash Simulator hihetetlenül addiktív, így kipróbálását csak azoknak ajánlom, akik tudják tartani a mértéket. “Nehezítő” körülmény, hogy a játék megjelenéstől fogva elérhető a Game Pass rendszerében, így gyakorlatilag elég könnyű hozzáférni. Na de én megyek is, vár egy-két új meló, s ki tudja, talán a sokat halogatott fürdőszoba takarítást is megcsinálom.

8.szék

Legutóbb ezt teszteltük:

F1 22 – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk F1 22 - játékteszt
Következő cikk Viccesen, de őszintén a Stranger Things 4. évadáról