Vörös rakéta – kritika


voros raketaVörös rakéta (Red Rocket), rendezte: Sean Baker, szereplők: Simon Rex, Bree Elrod, Suzanna Son, amerikai filmdráma, 130 perc, 2021., 18 éven aluliaknak nem ajánlott!  

A lúzerek királya

A Tangerine és a Floridai álom rendezőjének filmje egy ex-pornósról szól, aki mindenét elveszítve tér vissza az álmos texasi kisvárosba. Az újrakezdést egyáltalán nem könnyíti meg a múltja, de soha ne mondd, hogy soha. A Vörös rakéta rengeteg elismerést gyűjtött be bemutatása óta megérdemelten. A tévében elhangzó választási ígéretek és mindaz, ami a szemünk előtt zajlik éles kontrasztot alkotnak, Sean Baker még mindig nagyon jó abban, hogy ezt megmutassa nekünk. voros raketa 2 1Mikey Davies közel két évtizednyi hollywoodi pornózás után tér vissza Texas Citybe feleségéhez és anyósához. Bár megfogadta, hogy soha többé nem teszi be a lábát Texasba, a kemény munkával megkeresett vagyonából mindössze 22 dollár maradt, így nem nagyon van más választása. Hiába bújja az álláshirdetéseket és járja a környéket, ezzel a múlttal nem veszi fel senki, mert mi van akkor, ha valaki felismeri. Hogy ne dobják ki otthonról, megkeres néhány régi ismerőst és füvet kezd el árulni, amiből már tudja fizetni a számlákat. Aztán történik valami, ami alapjaiban változtatja meg ittléte értelmét, meglátja ugyanis a helyi fánkozó majdnem 18 éves alkalmazottját és egy rövid ismerkedés után már ezer százalékig biztos benne, hogy az Eperke becenévre hallgató csábos leányzónak a pornóiparban a helye. Fűzi is rendesen, mesél neki a pénzről, medencés villákról, luxusautókról, befolyásos barátokról, fényűző partikról, már csak az a kérdés, mikor bukik le, mikor derül ki, hogy mostanra ő már csak egy egykoron szebb napokat látott senki ezen a piacon?voros raketa 3Sean Baker kitűnő érzékkel bír ahhoz, hogy kevés pénzből készült, független filmjeiben megmutassa a rögvalót, az amerikai társadalom kitaszítottjait, akik vagy tepernek és tepernek, de nem jutnak előrébb vagy már nem is tepernek és mindent álmukat feladva bámulnak bele a semmibe. Cigi, pia, drog, erőszak, lemondás, kiábrándultság, állandó viták és üres ígéretek. Texas Cityben az olajipar sokaknak ad munkát, de mint máskor, most is mintha egy áthatolhatatlan fal lenne a főszereplő és a többiek között. Ő nem közéjük való, ezt érzi és éreztetik is vele.
A forgatókönyvíró-rendező a költségeket alacsonyan tartva a forgatás során szinte mindenből kiveszi a részét, talán ettől is lesznek filmjei a cukormáztól és mindenféle mesterkéltségtől mentesek, fájóan őszinték, dokumentarista jellegűek. Színészei között időnként megfordul egy-egy nagy név, de általában nem az élmezőnyből válogat, tehetségük ugyanakkor megkérdőjelezhetetlen, játékuk természetes, mintha tényleg valós élethelyzeteket venne a kamera. A cselekmény, a párbeszédek, minden tett és gondolat ebből világból, ebből a rétegből való, amiben otthonosan mozog és megmutatja azt, amit mások nem vagy nem szívesen. voros raketa 1Tavaly a miskolci CineFest vendége volt, ahol nagy sikerrel mutatták be ezt a filmjét is és köszönet érte a forgalmazónak, amiért meglátta benne a lehetőséget, mert a blockbusterek mellett igenis szükség van ilyenekre is. Mert Sean Baker ahhoz is ért, hogy ezt a világot szórakoztatóan mutassa be, jól adagolja a humort, művészi módon ragadja meg és ábrázolja a lényeget, valamint – és ez nagyon fontos – abszolút szerethetővé teszi a karaktereit. Meggondolatlanok, reménytelenek, halogatják a dolgokat és gyakran a bűn útjára lépnek, de mi mégis szurkolunk neki, hogy hátha most az egyszer mégis összejön.
Ugyancsak Miskolcon járt a filmbeli művésznevén Mikey Dorongot alakító Simon Rex is, aki kipróbált mindent, amit a szórakoztatóipar csak nyújtani tud. A színészet, a zenélés és a modellkedés mellett felnőtt videókban szerepelt, mert kellett a pénz, ahogy nőtt a család úgy nőttek az igények és a befizetendő számlák összegei is. Hát ennyit a hitelességről.

A Vörös rakéta egy kellemes film kellemetlen dolgokról, egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató, nagyon szépen illik az életműbe, szeretnénk még sok ilyet látni. Maga a cím egyébként a kutyák micsodájára utal, mert az erősebb ugye mindig megcsinálja a gyengébbet, ilyen világban éltünk, élünk és fogunk élni még sokáig. 85

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Ana de Armas tökéletes Marilyn Monroe, itt a Szöszi új előzetese
Következő cikk Brad Pitt ikonikus frizurái karrierje során egy mesterfodrász szemével