Two Point Campus – játékteszt


twopointcampus keyart

Fejlesztő: Two Point Studios; Kiadó: SEGA; Platform: PC, PS4|5, Xbox One & Series X|S, Switch

Megnéztük, hogyan lehet egyetemi hálózatot koordinálni a Two Point Campusban. Persze tesztalanyunk nem teljes egészében szimulátor, hanem iróniával teli valós idejű stratégiai játék, amit néha azért komolyan lehet venni.

Tovább bővül a Two Point Studios népszerű franchise-a. Korábban, még 1997-ben a néhai Bullfrog égisze alatt adták ki a Theme Hospital című máig emlékezetes RTS-t, amiben kórházak sorsát kellett egyengetnünk a maga rendkívül szellemes látásmódjában. A spirituális folytatásra elképesztően sokat kellett várnunk, ugyanis 2018 nyarán adták ki a Two Point Hospitalt, s az elvárásoknak megfelelően valamennyi aspektusból túlszárnyalta elődjét. Olyannyira, hogy idén márciusban még egy utolsó (?) DLC-t készítettek hozzá. Most csupán (rádiós) utalás szintjén kerülnek szóba a klinikák, mivelhogy a Two Point Campus révén ezúttal az egyetemek rendkívül színes világa került a játékosok figyelmébe. Külcsín szempontból a két legutóbbi produktum minimálisan tér el egymástól, de ezzel nincs semmi baj, hisz csak úgy, mint korábban, az alkotók most is rendkívül szimpatikus grafikai stílussal rukkoltak elő.

twopointcampus1

Kezdeti előzetesei alapján tesztalanyunkról arra konstatáltam, hogy a brit fejlesztők szimplán másik skint húztak fel a Hospitalra. A hetedik sor közepe hűséges olvasóinak tisztelettel jelentem, hogy eme megállapítás lényegében igaznak mondható, hisz maga a játék az említett kinézet és a belbecs mivoltából szinte teljes egészében ugyanazokból a panelekből épül fel. Persze, jelen esetben nem a polgárok egészségügyi sorsa van a kezünkben, hanem – ideális esetben – tanárokat és diákokat fejleszthetünk a maguk személyes tervei alapján.

twopointcampus2

A dolgozók közül három különböző kaszttal köthetünk munkaszerződést: az oktatók és az asszisztensek mellett gondnokok igyekeznek a hallgatók kedvére tenni. Egytől egyig meg van a szakterületük, potenciális fejlődési vágyuk, illetve pozitív és negatív tulajdonságuk, amik hosszú távon kihathatnak a munkamoráljukra. Példának okán van köztük olyan, aki szeret szemetelni, de a nebulók rajonganak érte, ám találni jó képességű tanítót, amely személy ugyanakkor stikában a pohár alját sem veti meg.

twopointcampus3

A tananyag egészen sokszínű, ugyanis a gasztronómiától kezdve a VR-en, a régészeten és kémkedésen át a robotikáig számos szakmát elsajátíthatnak a növendékek. Azonban az egyetemi lét nem csak tanulásból áll, valamennyi egyén közösségi életét is fejleszthetjük, s mindannyian csak akkor haladnak megfelelő ütemben az ismeretszerzés tekintetében, ha megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt a magánélet és a dolgozói mindennapok között. Ehhez persze az sem árt, ha megfelelő mennyiségű hálóteremmel, mellékhelyiséggel és fürdőhellyel látjuk el őket.

twopointcampus4

Momentán 12 campus felett bábáskodhatunk, de az előző epizódból kifolyóan ez idővel biztosan bővülni fog. A campusok szintjei 3 csillagosra tornázhatóak fel, s ennek elérését erősen javaslom, mielőtt következő megbízatásba belefognánk, ugyanis a különleges kéréseknek csak bizonyos eszközök beszerzése után tudunk eleget tenni. Ezeket pedig kizárólag spéci fizetőeszközzel lehet kikódolni.

A Two Point Hospital lazán leszállította a stratégiai játékok hamisítatlan hangulatát, miközben a tálalás rendkívül könnyed és vicces. Atmoszférája szimplán magával szippant és üde színfoltja ennek a haldokló, jobb sorsra érdemes videojátékos műfajnak.

10 9

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

ScourgeBringer – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Viccesen őszintén A szürke emberről, mielőtt elkészül a folytatás
Következő cikk Colin Farrell és Brendan Gleeson újra együtt, megjött Martin McDonaghe új mozijának trailere