Papers, Please – játékteszt


Papers Please

Fejlesztő: Lucas Pope; Kiadó: 3909 LLC; Platform: PC, iOS, Android

A Papers, Please visszatért és immár mobilon is hódít. Éld ki a hatalomvágyadat!

Igazi klasszikust köszönthetünk újra a Papers, Please személyében, mert mégis ki lehet olyan béna, hogy kihagyta volna a legutóbbi évtized egyik legnagyobb indie sikerét? Jelen! Mentségemre szolgáljon, hogy a játékot azért jól ismerem, de mégsem játszottam soha és a méretes backlogot tekintve nem is tudom mikor került volna pótlásra, ha nem érkezik meg a mobil változat. Szerencsére azonban így történt, s ki tudja: talán 2031-ben valóban megkapjuk a konzol portokat is.

Papers Please comes to mobile with portrait mode gameplay

A téma igazi kuriózum, hiszen nem mindennap adatik meg, hogy egy határátkelőn ellenőrizhessük az országba belépőket. Ráadásul egy bürokratikus, szocialista államban, a képzelt Arstotzkában történik mindez (de az 1980 előtt születetteknek nagyon is reális deja ju érzése lesz). A feladat mindössze annyi, hogy elbíráljuk a beutazókat. Ehhez ellenőrizni kell az útlevelet, hogy hasonlít-e a fénykép, nem járt-e le az érvényesség, vagy stimmel-e a dokumentum kiállításának helye. Ez így elsőre nagyon egyszerűnek tűnik, de természetesen a megbízatásunk harminc napján egyre bonyolódik a helyzet.

Screenshot 1

Ugyanis vagy kitör egy járvány, ami mentén az egyik szomszédos országból nem szabad beengedni az érkezőket, vagy változnak a szabályok és külön dokumentumok meglétét kell ellenőriznünk, hogy van-e a delikvensnek munkavállalói engedélye, vagy oltási igazolása. Amikor viszont megjelennek a gyanús elemek és egyre inkább kezdenek elharapózni a terrorista cselekmények (pl. valaki rátámad a határőrségre, vagy felrobbantja magát) onnantól szigorúbb lesz az átvizsgálás is. Megjelenik a test scanner – ha valakinek nehezebb a súlya a nyilvántartottnál, vagy más nem szerepel az útlevelében, mint ami első blikkre eszünkbe jut ránézésre, azoknál érdemes is rögvest alkalmazni.

Papers Please the Lucas Pope classic arrives on mobile on

A határőr bódéba persze mindenki nagy reményekkel érkezik, minden utazónak megvan a saját sztorija és motivációja. Néhányan meg is próbálnak a lelkünkre hatni, tudván hogy az irataik tartogatnak hiányosságokat. Mások kisebb szívességeket, vagy taskokat adnak nekünk, amelyekért pénzjutalom is ütheti a markunkat, ha elfogadjuk. Közben más szálon is folynak az érdekességek, hiszen folyton ellenőrzést kapunk a nyakunkba, de megjelenik egy ellenálló szervezet is, akik szintén szeretnének bizonyos dolgokat tőlünk.

Screenshot 2

S hol csatlakozik be a pénz a történetbe? Hát úgy hogy a munka mellett meg kell élnünk. Lakbért kell fizetni és közben kis családunkat is el kell tartani – élelem és fűtés kell nekik, ha nem kapják meg hamar lebetegszenek, ami kapcsán gyógyszerre is költhetünk. Bevételek a napi ellenőrzések után jönnek, illetve a külön melókból. Nem árt azonban résen lenni, mert ha rontunk és valamilyen hiányosság ellenére beengedünk valakit az országba, azt kőkeményen legombolják rajtunk büntetés formájában (de van valamennyi betanulási idő).

Azt kell mondjam, hogy a sztori mód abszolút nem alibi, hanem igen érdekes és szövevényes. Összesen húsz féle befejezés létezik, annak megfelelően, hogy egy-egy helyzetben miként döntünk, vagy mennyire törődünk szeretteinkkel. A narratíva mellett igencsak dicséretet érdemel a külcsín és a zene is. Ahogy látható, pixelart stílusban indul a látvány, ám ez abszolút nem öncélú, s nagyon is jól áll a játéknak. A mobil verzió sajátossága, hogy át lett tervezve a játéktér, méghozzá az álló képernyőhöz mérten. A dolog nagyon kényelmesre sikeredett, talán még jobb is mint az eredeti fektetett verzió. A nyilvánvaló előny pedig, hogy mindig kéznél lehet a játék. Nincs többé unalmas munkába menés, a buszon, metrón is folytatódhat a hatalmi vágyaink beteljesülése.

A Papers, Please gyakorlatilag mindenkinek ajánlható, hiszen iszonyatosan jó móka és elég komoly odafigyelést kíván részünkről, vagyis van van miért küzdeni. Aki még nem játszotta, annak mindenképpen élmény lesz, de a visszatérőknek is új kihívást jelenthet a mobilos forma. Ha pedig valaki további kihívásra vágyik, azoknak erősen ajánlott a készítő másik, talán egy fokkal komolyabb játéka, a Return of the Obra Dinn. Lucas Pope már kétszer megmutatta nekünk, hogy a AAA és a Naughty Dogban töltött kiégés / futószalag munka után is van élet, szeretettel várjuk a következő kreatív kalandot.

10 9

Legutóbb ezt teszteltük:

A Tale Of Paper: Refolded – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A Tale Of Paper: Refolded - játékteszt
Következő cikk Pszichiáter elemzi ki kedvenc Marvel szuperhőseink mentális problémáit