Splatoon 3 – játékteszt


splatoon 3 key art

Fejlesztő: Nintendo; Kiadó: Nintendo; Platform: Nintendo Switch

Itt a Nintendo őszindító nagy dobása, a platform egyik legjobb többjátékos élménye, ami nem mellesleg családbarát is. Joy-conokat a kézbe indul a Splatoon 3!

A Nintendo elkötelezett, hogy a lehető legjobban, a legmagasabb fokon kiszolgálja a gyerkőcök és persze a felnőttek ízlését, mindezt természetesen úgy teszik, hogy közben a kicsik lelki világa ne sérüljön. Ezért is van az immár több évtizede, hogy az erőszak és a vér nem igazán kerül előtérbe a Nintendo masináin és játékaiban, természetesen vannak kivételek, amik egyenesen a felnőtt közönséget szólítják meg, de az ökölszabály továbbra is a családbarát kikapcsolódás maradt. Az egyre jobban hódító multi lövöldék tengerében viszont szüksége volt a japán cégnek egy hibrid megoldásra, a Splatoon sorozattal pedig létrehozta a tökéletesen erőszakmentes multi lövöldét, ami nem mellesleg valóban szórakoztató is volt. A 2015-ben Wii U-n debütált széria mára elért a harmadik epizódhoz, melyet most be is mutatunk nektek.

screenshot02 1

A Splatoon eredetileg egy erősen többjátékos orientált formulát követett, melyben itt-ott azért felsejlett némi egyjátékos kampány féleség, a második részben ezt már jobban kigyúrták, de talán most, a harmadikban lett igazán csúcsra járatva. Splatoon 3, ahogy elődei is, egy third person akciójáték, melyben a távoli jövőben az emberiség letűnése után a bolygót humanoid tintahalak népesítik be. A teljes cselekményt egy nagyobb területen, mely 6 kisebb szigetből áll, folytatjuk le. Itt szigetről szigetre haladva sajátíthatjuk el a játék minden apró csínját-bínját, mely a boldoguláshoz elengedhetetlen lesz. Amikor először belevágtam az amúgy nagyon hangulatos főmenü csatornájában való lemerülésnek, nem számítottam a tutorialra és így kicsit fura is volt a lapos feladatok egymás utánisága, de nyugi, miután lemegy a főcím minden jobb lesz, megérkezik a hangulat. Ami viszont egy kicsit fura, hogy van egy kötőszövet, némi párbeszéd, de a kampányban leginkább csak pár perces feladatokat fogunk megoldani, hogy azzal biztosítsuk a továbbjutáshoz elengedhetetlen kis golyókat. Ahogy haladunk a szigetek között lesznek mókás bossfightok is, de az egész inkább a multira készít fel minket, mert továbbra is ez adja a játék sava-borsát.

screenshot06 1

Megmondom őszintén nem nagyon vagyok oda a több játékos mókáért, de a Splatoon 3-ban remekül működnek a mechanikák, tényleg kiváló a matchmaking, gyors és reszponzív az egész, nem veszi kedvünk a várakozás, pillanatok alatt összeáll a parti és lehet is nyomatni. Remek újdonságokkal találkozhatunk, megannyi új pálya és fegyver került be a játékba és emellett kimondottan tetszik a fejlődési rendszer, ami új szintre emeli az addikciót. Az előrehaladás olyan szépen és okosan csepegteti az értékes fejlődést, az új fegyvereket, skilleket, hogy az ember nem tudja letenni a kontrollert. Természetesen a játék gerincét a területszerzős móka adja, ahol az időre menő körben az a 4 fős csapat diadalmaskodik, aki a saját színével nagyon területet fedett be. Ezt ugye százalékos arányban tudjuk meg a meccs végén, az ellenfelek kiiktatása csak hátráltatja az ellenséges csapatokat, nem döntő mértékű. Persze van itt számtalan más okosság is vívhatunk napokon átívelő bajnokságokat, de a kompetitív mellet vannak kooperatív módok is, mint a horda, ahol a hullámokban ránk törő ellent kell aprítani. Egy szó mint száz, a kb. 10 órás kampány mellet, hosszú ideig ad nekünk elfoglaltságot a játék, ezt garantálom.

screenshot01 1

Technikailag is meg kell süvegelni amit kipréseltek a Splatoon 3-mal masinából, mert a látvány tényleg nem rossz, a színes világ is határozottan jól néz ki. De az ismert hardveres korlátok miatt persze fényévekre van a konkurenciától. Azt viszont ki kell emelni, hogy noha nincs magas felbontás és raytracing, de a képfrissítés folyamatos 60 fps marad játék közben. Audióban sem volt semmi probléma, hozza a kötelezőt, sőt az aláfestő dallamok egészen jók és felpezsdítik az embert. Nem hallgatnám őket magukban, mert hasonlóan az inklingek nyelvéhez ez is csak koncentrált dózisokban fogyasztható.

Összességében a Splatoon 3 a kis hibrid konzol egyik legjobb multis címe jelenleg, ami megannyi önfeledt órát fog szerezni nekünk az elkövetkezendő időszakban. Van emellett egy szórakoztató sztori mód és rendkívül stabilan fut mind handheld, mind dokkolt módban, tehát technikailag is rendben van. Bátran ajánlom bárkinek, a család legkisebbjeitől a legnagyobbaknak, mert valóban egy jó minőségű játék, tele önfeledt szórakozással.

8.szék

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Rocksmith+ – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Susan Sarandon mesél a karrierjéről: Rocky Horror Picture Show, Thelma és Louis, Ments meg, Uram!
Következő cikk Itt a Kopogás a kunyhóban szinkronos trailere, ez M. Night Shyamalan 15. filmje