Unusual Findings – játékteszt


Titled Hero Art

Fejlesztő: Epic Llama Games; Kiadó: ESDigital Games, PLAYISM; Platform: PC, PlayStation 4 és 5, Xbox One S/X, Xbox Series S/X

Három srác próbál egy elszabadult űrlényt elkapni egy 80-as évekbeli amerikai kisvárosban, avagy kalandos utakon érvényesül az Unusual Findings.

Van egy elmélet, mely szerint kb. 30 éves rotációban újra divatba jönnek ugyanazok a dolgok. Gondolom ti is észrevettétek, hogy az elmúlt néhány évben nagyot ment a 80-as évek nosztalgia minden téren, legyen az zene, mozi, sorozat, vagy akár videójáték. Számos alkotás született, ami ennek a témának, ennek a korszaknak állít emléket, mi pedig ezeket kétpofára zabáljuk, így egy darabig még velünk is fognak maradni. Az egyik és talán legismertebb 80-as évek hype-on maradt termék a Stranger Things, aminek már számos erőtlen koppintásával találkozhattunk gaming vonalon, az Unusual Findings azonban pont annyit változtat a formulán, hogy önállóan is remekül megállja a helyét, anélkül, hogy túlságosan is a Stranger Things-t juttassa eszünkbe.

1

A történet szerint egy álmos amerikai kisvárosban járunk a 80-as években, ahol három barát éppen egy felnőtt tartalmat sugárzó kábelcsatorna műsorkínálatában próbál elmerülni, ám legnagyobb meglepetésükre az összeeszkábált antennának köszönhetően egy vélhetően lezuhanni készülő, földönkívüli vészjelzését csípik el. A kamaszok természetesen azonnal a helyszínre is sietnek, mert hát ugye, mi menőbb lehet egy harmadik típusú találkozásnál? Az erdőben viszont nem egy barátságos idegen várja őket, hanem egy könyörtelen gyilkológép, amit valakinek meg kell fékezni és ez a feladat a három barátra hárul. Na nem kell megijednetek, nem egy véres horrorra kell számítsunk, ennél azért lazább lesz a cselekmény az Unusual Findings története során. Stílusát tekintve egy pont and click kalandjátékkal van dolgunk, így nem is lesz nagy meglepetés, hogy csak járunk körbe a helyszínek között és feladványokat oldunk meg, miközben az npc-kel beszélgetünk.

2

Az interakció három módon, három ikonnal történhet. A kéz értelemszerűen a használatot, a tárgyak felvételét, a nagyító a szemrevételezést, míg a szövegbuborék a diskurzust takarja. Ezen három eszközünkkel kell felgöngyölítenünk a történéseket. Erről jut eszembe, hogy az Unusual Findings tokától bokáig szinkronnal rendelkezik, ami extra jól sikerült, így garantáltan élvezetes párbeszédekben vehetünk részt. Természetesen ezen párbeszédeken keresztül kapunk majd információt az elvégzendő feladatokról, amik nem mindig lesznek olyan kézenfekvőek mint azt gondolnánk, többször kellett online segítséget igénybe vennem, mert egyes fejtörőkbe beletört a bicskám. Nem kell azonban megijedni utólag mindegyiknél eszembe jutott egy-egy mozzanat ami árulkodott megoldásról, így lehet csak én voltam türelmetlenebb a szokásosnál.

8

Mindemellett ki kell emelnem, hogy a grafika is nagyon betalált, a korai pc-s point and click címeket idéző látványvilág remekül harmonizál a témával és a tesztidőszak alatt egyszer sem reccent meg a gyengécske Nintendo Switch alatt. Hozzáteszem ez a játék sem tud mit kezdeni azzal, ha pauzálás nélkül teszem készenlétbe a masinát, így ilyenkor csak az újraindítás segített. De szokták mondani, hogy több is veszett már Mohácsnál és különben is a legtöbb third party címnél ez van, így ezen kár rágódni, bár valamit kitalálhatnának már a megoldásra.

Összességében az Unusual Findings egy fantasztikus játék, igazán minőségi darab, jó a grafika, remek a játékmenet és parádés a szinkronmunka, szavatosságra sem lehet panasz, mert rátermettségtől függően bőven beleszalad 6-8 óra. Rengeteg a kikacsintás különböző popkult dolgokra, tehát aki ezekre indul, az is otthon érezheti magát a játék nyüstölése közben. A stílus szerelmeseinek kötelező darab, de bátran próbálkozhatnak vele az első bálozók is, viszont ők készüljenek az agytekervényeik komoly megtornáztatására.

8.szék

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Signalis – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Signalis - játékteszt
Következő cikk Roberto Benigni költséghatékony bevásárlása és a világ legrövidebb nyelvvizsgája