Broken Pieces – játékteszt


broken pieces offer j022q

Fejlesztő: Elseware Experience; Kiadó: Freedom Games; Platform: PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series S/X

Újabb titokzatos kisváros, Saint-Exil vár a rejtélyeinek felfedezésére, magyar felirattal immár konzolokon is hódít a Broken Pieces.

Manapság jó dolga van a misztikummal foglalkozó, különböző fejtörőkkel operáló játékok szerelmeseinek, igazán el vagyunk kényeztetve. Szinte hetente jelenik meg a zsánerben új cím és szerencsénkre nem is rosszak, csak, hogy az utoljára tárgyalt Signalist említsem. Ahogy néhány hete, úgy most is egy remekbe szabott anyaggal van dolgunk, amit nem mellesleg egy maroknyi, szám szerint öt ember készített. Sajnos ebből fakadóan előfordul hiba is a Broken Pieces-ben, valahogy mégsem tud az ember haragudni a fejlesztőkre, mert tisztességes munkát végeztek.

BP RDA Screenshot4

A történet szerint Elise-t alakítjuk, aki egy eldugott francia kisvárosban telepedett le szerelmével, míg egy nap az idillt egy váratlan esemény szakította félbe, melynek hatására hősnőnk egyedül maradt a településen. Egyik pillanatról a másikra mindenki eltűnt és megmagyarázhatatlan fizikai anomáliák szaggatják a valóság amúgy is elég érzékeny szövetét. Ebben a végtelenül békésnek tűnő, ám mégis ellenséges közegben kell boldogulnunk és feltárnunk a helyi szekta, a hadsereg és a beépült ügynökök titkait. Na de, hogy ne legyen ilyen egyszerű a dolog vannak itt a ködből előtörő furcsa alakok is, akiknek egyetlen célja a mi átszenderítésünk egy szerintük kellemesebb létsíkba. Mindemellett van egy mágikus amulettünk, amivel az időjárást tudjuk egy szempillantás alatt megváltoztatni, hasonló, megmagyarázhatatlan történésekből pedig lesznek bőven még az előrehaladásunk során.

BP RDA Screenshot3

Hogy a Broken Pieces története ne legyen olyan egyszerű még egy időponthoz is alkalmazkodnunk kell, este 8 után konkrétan eléggé leromlanak az esélyeink az életben maradásra, ezért nem tanácsos sötétedés után a flasztert koptatnunk, jobban járunk egy tisztes alvással. Az idő azonban folyamatosan telik a játék során, sőt bizonyos tevékenységek, mint a padokon való pihenés vagy a város adott területei közötti utazás órákban mérhető intervallumokkal rövidíti meg a napjainkat, így nem árt résen lenni és folyamatosan szemmel tartani a kis piros, rákos karóránkat. Ezt leszámítva a dolgok a megszokottak, megyünk, lövünk, ha kell és felfedezünk, rejtvényeket oldunk meg. Ebben viszont nagy segítségünkre lehet a fixnek tűnő kameranézet változtatása, mert lehetőségünk van egy plusz alternatív állásból és belső nézetből is szemlélődni, ezt tartsa észben, aki nekilát a kb. 10 órás végigjátszásnak, sokszor kell majd egy másik perspektíva.

BP RDA Screenshot2

A játék néhány hónapja már elérhető PC-n és egészen jók is voltak a fogadtatások, azonban a tesztelésre kapott Xbox One változat sajnos erősen küzd bizonyos a textúrákkal, egy kicsit olyan az egész mintha nem töltenének be rendesen ezek az elemek és sajnos ugyanez a hiba némely hanggal is előfordul, ez sajnos nem a legszerencsésebb. Főleg mert a játék erősen épít a környezeti hangokra, a csendre és a talált kazettákra, valamint azok szövegezésére. Remélem ezt a problémát mihamarabb sikerül majd orvosolni, mert utána nézve a PC verzió nem szenved ettől a problémától.

20210528 Screenshot5 IGN

Noha a Broken Pieces többségében és a néhány említett hibáját leszámítva egy jó játék, ejtsünk néhány szót azonban harcrendszerről is, ami nem igazán sikerült megfelelőre. Van ugye egy fegyverünk amihez gyengébb és jobb minőségű lőszert használhatunk. A gyengébb végtelen számban rendelkezésre áll, míg a jobb minőségű, ami értelemszerűen nagyobbat sebez, csak kacatok gyűjtésével állítható elő. A harcok során lezáródik körülöttünk az éppen adott tér és amíg nem lövünk le minden ellenfelet nem is tudunk tovább haladni, ez azért 2022-ben nem egy szép megoldás. Emellett a kitérés is elég haszontalan és bénán van megoldva, az esetek többségében jobban járunk ha elsütjük az az amulettünket, attól garantáltan hátrahőkölnek az ellenfelek, míg a kitérés maga gyakran nem sikerül, de azt gondolom ezekkel azért együtt lehet élni, főleg mert a játék többi része kárpótol a pocsék és szerencsére nem túl sok harcért.

Összességében a Broken Pieces egy remek játék, aki a néhány hibáját félre tudja tenni garantáltan jól fog szórakozni, mire a kb. 10 órás történet végére ér. Grafikailag nem rossz, a történet és a misztikum érdekes, a játékmenet is rendben van és a rejtvények is ötletesek, nem túl nehezek, a harcból meg szerencsére nincs annyira sok, hogy ne lehessen félrenézni. Leginkább az Alone in the Dark széria jutott róla eszembe, így aki a hasonló cuccokat szereti, az biztosan nem lő mellé. Egy akció során garantáltan érdemes behúzni, tehát irány a francia vidék!

75

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Atari 50: The Anniversary Celebration – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A fény birodalma új trailerében Olivia Colman zokog a moziban
Következő cikk BeReal ismert filmek ikonikus jeleneteivel