Raymond és Ray – kritika


raymond es rayRaymond és Ray (Raymond&Ray), rendezte: Rodrigo García, szereplők: Ewan McGregor, Ethan Hawke, Sophie Okonedo, Maribel Verdú, amerikai filmdráma, 105 perc, 2022 (12)

A kőszívű ember fiai

Milyen következménye van egy erőszakos szülő abúzusainak egy gyerek életében? Hogyan tudja összekovácsolni vagy szétválasztani a közös szenvedés a testvéreket? Tényleg olyan emberekké válunk, mint a szüleink? Ezekre a kérdésekre keres választ a Raymond és Ray.

Raymond (Ewan McGregor) és Ray (Ethan Hawke) egy középkorú testvérpár, mindketten traumáikkal, bűneikkel megterhelve küzdenek félresiklott életükkel. Mikor aztán érkezik a hír, hogy gyerek- és felnőttkorukat egyaránt megkeserítő apjuk elhunyt. A két férfi némi huzavona után útra kel. A temetkezési vállalkozóval és az ügyvéddel való találkozáskor derül ki, hogy a öregnek volt még egy-két extra kívánsága a végakaratában, közte az is, hogy fiai ássák ki a sírját. A gödör körül aztán egyre több váratlan vendég bukkan fel, köztük egy exbarátnő (Maribel Verdú) és Harris ápolója (Sophie Okonedo) is.ewan ethanA cselekmény előrehaladtával fájdalmasan rajzolódik ki a múlt. Poros dobozokból előkerülő tárgyakból, levélfoszlányokból derül ki, mennyi traumát okozott a zsarnok apa, és ez milyen módon változtatta meg gyerekeit, értékrendjüket, tehetségükhöz, párkapcsolatokhoz és a gyerekvállaláshoz való hozzáállásukat.
A temetést középpontba állító filmekhez hasonlóan, kiemelten hangsúlyos az elmúlás témája. A terhelt gyermekkor következményeként, itt ráadásul azzal is meg kell küzdeni, meg lehet-e bocsátani az elhunytnak vagy lehet-e valakinek, különösen, ha családtagról van szó, azt kívánni, bárcsak inkább meghalna. A testvérpárnak külön büntetés ez a jókora mértékű bűntudat az apakomplexus mellé adagolva.
rayomndesray3Az egyik legszebb része a filmnek, amikor egyértelművé válik, milyen szoros is volt a kapcsolata még gyerekként a két főszereplőnek. Mert rájuk is igaz az a testvérekre oly gyakran jellemző állítás, miszerint nincs egy másik ember rajtuk kívül, aki ugyanolyan háttérrel, ugyanannak a családi történelemnek az ismeretében és befolyásában nőtt fel, és akire éppen ezért tűzön-vízen át lehet számítani. Ewan McGregor és Ethan Hawke vannak olyan rutinos és jó színészek, hogy hamar elhitetik velünk, karakterük különbözőségének dacára, ők valóban testvérek.

A Raymond és Ray, bár műfajában nem újító, nem is ás olyan mélyre, mint amilyenre a főhőseinek kell a sírt, ám olykor azért rendesen betalál. Villanásokra megérintően tud mesélni a családi traumákról és azok feldolgozásáról. Évekre nem visszük magunkkal, de egy kis önelemzést biztos végzünk utána.
10 7

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Lunistice – játékteszt
Következő cikk Ingyen kölcsönözhető a Volt egyszer egy téka a YouTube-on!