Backfirewall_ – játékteszt


Backfirewalls is releasing a trailer for the cheeky operating system from Gamescom

Fejlesztő: Naraven Game; Kiadó: All in! Games; Platform: PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S, Nintendo Switch

Épp csak elkezdődött az esztendő, de a Backfirewall_ máris mosolyt csalhat az arcunkra (vigyázat, vidám pillanatok!).

Olyan lassú”, “lefagyott”, “nem is ezt akartam csinálni” – csak pár dolog, ami gyakran elhangzik, ha a telefonunkra terelődik a szó. A modern fogyasztói társadalomban szinte már természetes, ha 2-3 évente le kell cserélni a készüléket, egyedüli mentsvár még az lehet, ha kap frissítéseket a kütyü. Persze ezekkel sem árt óvatosan bánni, sok ismerősöm csodálkozik, amikor nem sietek elsőként felrakni ezeket a foltozásokat, pedig ha ők is software fejlesztésben dolgoznának, akkor megtanulnák, hogy minden egyes patch egy potenciális időzített bomba.

A Backfirewall_ pontosan ezt a dolgot dolgozza fel, ugyanis rendhagyó módon egy mobiltelefon belsejében játszódik a játék. A téma pedig pont az, hogy megérkezett a legfrissebb rendszerfrissítés, amit fel kellene raknunk – nekünk, vagyis  a frissítés menedzsernek. Csakhogy közbelép a korábbi rendszer verzió, hogy eszünkbe ne jusson, mert baj lesz. Őrültségnek hangzik? Mert az is.

A játék a Portalhoz vagy a The Stanley Parable-höz hasonlóan könnyed, humoros formában tárja elénk a sztorit, egy kellőképpen dilis kommentár tolmácsolásában (ő lenne a már korábban említett OS9, aki tízes eljövetelét szeretné mindenáron megakadályozni). Szóval senki ne számítson komolykodásra, meg drámára (legalábbis a klasszikus formában). Mindezt a kissé infantilis, kissé elnagyolt, ámde rendkívül színes grafika is alátámasztja és nem is kívánhatnánk ettől jobb körítést.

A feladat, hogy a nagyobb helyszíneken egy rakás dolgot elrontsunk(!), de közben gyűjtögethetünk e-maileket, logokat, új képességekhez (törlés, duplikálás, stb.) pedig cheat csomagocskák formájában jutunk. A kaland során eljuthatunk a memóriába, vagyis RAM-ba, de látogatás tárgya lesz a Wi-Fi, vagy a hangszórók részlege is (utóbbi épp egy fergeteges partinak ad otthont). Hogy a végén megmenekül-e OS9, találkozunk-e a misztikus Felhasználóval, vagy éppen a telefon beszélgetéseken keresztül sikerül-e nyomást gyakorolni a vezetőségre, az maradjon meglepi a végigjátszásra.

A Backfirewall_ egy kellőképpen őrült és jó értelemben vett agymenés. A játékmenet technikailag nem tartogat nagy kihívásokat, de azért jó pár fifikás fejtörő szegélyezi utunkat. A pályadesign pedig kellőképp változatos, egyáltalán nem lineáris, például simán nyílhat bármelyik falon egy új átjáró, amely egy rövidebb utat rejt. A legemlékezetesebb viszont a (sokszor morbid) humor lesz. A fent említett játékokhoz hasonlóan eleinte idegesítőnek tűnik a mellénk szegődő társ, de aztán hamar a szívünkhöz nő. Máris hiányzik.

85

Legutóbb ezt teszteltük:

A Space for the Unbound – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hét röhögései (465.)
Következő cikk Újabb Stephen King megfilmesítés, A mumus a trailere alapján beéri az olcsó ijesztegetéssel