Fellini filmhét az Art+ Cinemában! Az Országúton, Az édes élet, 8 és 1/2 is újra vásznon


felliniFebruár 23-1. között retrospektív vetítéssorozattal tisztelegnek az Art+Cinemában a 30 éve elhunyt Federico Fellini előtt. Minden este 8 órai kezdéssel (a filmek szinkronizáltan kerülnek műsorra) olyan klasszikusok láthatóak felújított verzióban, mint az Országúton, Az édes élet vagy éppen a 8 1/2.

A nyitány február 23-án az 1953-as Országúton lesz. A 110 perces klasszikus egy egyszerű fiatal lányról szól, aki anyjától útjára az Anhony Quinn által alakított férfi kíséretében indul el. A forgatókönyvért Fellinit két írótársával Oscarra-jelölték és noha azt nem, az idegen nyelvű kategóriát megnyerte a 29. akadémiai díjátadón.

Haladva tovább, február 24-én a La Dolce Vita, azaz Az édes élet következik. Az 1960-ban bemutatott epizodikusan felépített szatíra egy bulvárújságíró mindennapjaiba nyújt betekintést, miközben az elit lét árnyékában a boldogságát keresi. A fim hozta meg Fellini első rendezési jelölését az Oscaron, ám az alkotás 4 esélyéből csak a jelmezekkel nyert.

A sorban február 25-én a 8 és ½ következik 1963-ból. A 132 perces szürrealista dramedy korát meghazudtolva már próbálkozott némileg a meta szintű történetmeséléssel. A két Oscar-díjat kiérdemlő moziban egy sikeres filmrendező a főhős, aki egy epikus sci-fit szeretne tető alá hozni, azonban ez nem olyan egyszerű, hisz éppen alkotói válsággal szenved.

A filmhét közepén, február 26-án a fiatal Donald Sutherlandot lehet majd megtekinteni Casanova szerepében. Az olasz rendező 1976-ban adaptálta a híres nőcsábász életét, amiről két és félórában mesél. Ez a produkció se távozott üres kézzel az Oscarról, a jelmezért járó szobrot érdemelte ki, míg Fellini ezúttal a másik írói kategóriában kapott nominációt.

A nők városával február 27-én már a ’80-as évekbe ér filmográfiai utazásunk. Az 1980-as, 130 perces produkció története egy görög mitológiatanárról szól, aki azzal szembesül, hogy életében a nők már közel se olyanok, mint az ókori örök típusok. A fantasy elemekkel dúsított sztori így 43 év távlatából a mai nőkkel való összehasonlítás miatt is érdekes lehet.

Eddig időrendben haladtunk, de a hónap utolsó napján, február 28-án ismét jobban visszaugrunk a filmtörténelemben. Akkor az 1957-es Cabiria éjszakái című 110 perces dráma kerül terítékre, melynek címszereplője egy szerelemre vágyó prosti. Mivel az Országúton évekkel később került Amerikába, Fellini sorban kétszer nyerte meg hazájának az Oscart.

A program záróeseménye a tavasz kezdetén, március 1-jén a Különleges történetek lesz 1968-ból. A 116 perces olasz-francia koprodukció 3 rendező 3 szegmensét tartalmazza a thriller, a horror és a dráma műfajaiban olyan sztárgárdával, amelyben megtalálni Alain Delont, Jane és Peter Fondát vagy Terence Stampet, de Bridgette Bardot is erősíti a csapatot. Fellini a film utolsó harmadáért felelt, az epizódok pedig Edgar Allan Poe novelláit adaptálják.

VETÍTÉSI PROGRAM

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A 76. BAFTA legnagyobb nyertese a Nyugaton a helyzet változatlan
Következő cikk After Wave: Downfall – játékteszt