Rez Infinite / Tetris Effect: Connected / Thumper – játékteszt


Rez Infinite PS5 Area1 02

Tekintélyes mennyiségű nyitócímmel debütált a PSVR2, vagyis a Sony új virtuális valóság megoldása. Öreg róka nem vén róka alapon olyan klasszikusok felújításaival kezdtük az ismerkedést, mint a Rez Infinite, a Tetris Effect: Connected, vagy a Thumper.

Akik már tűkön ülve vagy a centit vágva várták a PlayStation VR2 megjelenését, azok bizonyára jó előre eltervezték, hogy melyik játékokat fogják legelőször kipróbálni. Részemről a hagyományokra szavaztam, vagyis olyan címekre amiket jól ismerek (és szeretek). Egyrészt azért mert könnyebben le lehet így mérni, hogy mennyit fejlődött a technika, másrészt a VR-ba való visszarázódást is jobban segítik az alábbi címek. Gyors mozgások ugyan akadnak, de egyik sem olyan, amitől jellemzően bárki könnyen rosszul lenne. Közös pont egyébként az audiovizuális orgia amit mindhárom cím reprezentál, valamint a ritmus alapú élvezetek (na meg hogy mind tolható VR nélkül is, de azzal mind sokkal élvezetesebb). Nézzük szép sorban mit is jelent mindez.

Rez Infinite

Rez Infinite Key Art

Fejlesztő: Monstars, Resonair; Kiadó: Enhance Games; Platform: PC, PS4, PS5, 

Belegondolni is meredek, de a Rez több mint húsz éves már, 2001-ben jelent meg eredetileg PS2-re és Dreamcastre. A játékosok általában két részre oszlanak a játék kapcsán: vannak akik elfogadják a zsenialitását, mások pedig totál értetlenséggel fogadják a mai szemmel is ütős és egyedi látványvilágot. Alighanem viszont azt mindenki elismeri, hogy a japán fejlesztők valami úttörőt alkottak, pedig akkor még a fasorban sem volt a VR (pontosabban már megbukott, hiszen hiába volt A fűnyíró ember című film mint propaganda és a VFX1 sisak, egész egyszerűen még nem tartott ott a technika hogy maradandó élmény legyen a virtuális valóság). Viszont ha most ránézünk a játékra PSVR2-n, akkor nehéz elhinni, hogy nem erre a platformra készült eleve.

Anno a Rez speciális kiadása egy Trance Vibrator nevű kütyüvel egybecsomagolva jelent meg, ami egy extra rezgő egységet takart, amit a lábunk közé kellett helyezni (nem vicc). A PSVR2 kiadásnál erre már nincs szükség (de emulálhatjuk egy második kontrollerrel), hiszen nem csak a irányítók adnak le “jó vibrációkat”, hanem a fejlesztéseknek köszönhetően a headset is. Abszolút pozitív élmény az extra inger, de az igazi nagy dobás az eye tracking használata. Eleve sokféleképpen irányíthatjuk játékot (Dual Sense-szel és PS VR2 Sense kontrollerekkel is), de amikor a szemmozgással jelöljük ki a likvidálásra szánt ellenfeleket, az egészen egyedi érzés. Az alap pályákon is nagyon élvezetes a dolog, de igazán a 2016-os újra kiadáshoz gyártott új szekcióban, vagyis az Area X-ben kezd igazán élni az élmény, hiszen itt az alap rail shooter pályákhoz képest szabad mozgás van. A HDR és a nagyobb felbontás már csak igazán hab a tortán. Ha valaki beruház a Sony új virtuális valóság megoldására, semmiképp se hagyja ki a Rez Infinite-et, ráadásul ha már birtokolta a PS4-es kiadást, akkor csekély összegért (10 USD) cserébe megkapjuk a friss kiadást.

10 9

Tetris Effect: Connected

TEC PS5 Master Image

Fejlesztő: Monstars, Resonair; Kiadó: Enhance Games; Platform: PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S

Amíg lesznek videojátékok, addig a Tetris is hódítani fog, habár akadnak olyan vélemények, hogy 2023-ban már tovább kellene lépni. Persze ez balgaság, hiszen akik imádják a játékot, azok semmiképp sem fogják feladni a majd negyven esztendős rajongásukat. Öt évvel ezelőtt pedig igencsak jó kezekbe került a licensz, hiszen Tetsuya Mizuguchi vezetésével olyat tettek le a japán fejlesztők, ami igencsak meggyőzte a játékosokat. A Tetris Effect egy igazi audiovizuális mámor: csodaszép hátterek előtt, változatos és stílusos skinekkel és nem mellesleg igencsak hangulatos zenékkel aláfestve játszható az egyik legősibb játék.

PSVR2-n már a software legújabb iterációja, a Tetris Effect: Connected játszható (ráadásul a PS4 tulajoknak ez is mindössze 10 USD upgrade díj fejében), vagyis ebben már alapból benne vannak azok az extrák, amelyek az elmúlt év frissítései révén kerültek a játékba. Az új változat természetesen itt is használja a headset újdonságait, de talán kevésbé látványosan, mint a Rez. A rezgéseket itt is érezhetjük a fejünkön (is), továbbá az eye tracking is szerepet kapott (a zone módot kapcsolhatjuk be a szemünk egy másodperces lehunyásával – nem game changer, de jópofa). Már a korábbi kiadások is rengeteg extra játékmódot tartogattak a kampány (Journey) mellett (például nyomulhatunk co-opban, egymás ellen, stb.), de a mostani változat is hozott jó pár változást, amelyeket a nem VR játékosok is élvezhetnek (Classic Score Attack, Maraton Mode Zone mechanikával, valamint endless változat a Purify és Master módokhoz). A Tetris Effect azonban legalább annyira szól az amatőrökhöz, mint a profikhoz. A VR világba pedig ideális kapudrog, hiszen a nagymamát és/vagy barátnőt is könnyedén rá lehet venni a kipróbálására (csak aztán nehogy beleragadjanak, elvéve előlünk az értékes játékidőt).

10 9

Thumper

Thumper banner 16 9 hirez

Fejlesztő, Kiadó: Drool; Platform: PC, PS4, PS5, Xbox One, Nintendo Switch, iOS, Android

Méltatlanul kevés figyelmet kapott anno a Thumper, pedig a 2016-ban, eredetileg PS4-re és PSVR-re megjelent játék (azóta portolták szinte mindenre) egy igazi modern klasszikus. A lényege nagyon egyszerű: egy kötött pályán mozog egy ganajtúró szerű bogár, akit nekünk kell irányítani és egyre nehezedő akadályokat leküzdeni (mindezt lenyűgöző, de erősen elborult vizualitással megspékelve). Eleinte elég csak a kanyarokban besegíteni, vagy bizonyos helyzetekben felugrani, de később egyre sokasodnak és bonyolódnak a tennivalók, szóval igen jó reflexekre, valamint helyzetfelismerésre van szükség a játékosoktól. Az egész dolog zenére megy, tehát a jó ritmusérzék sem árt, mert sokat segíthet abban hogy elkapjuk a fonalat.

A kétfős fejlesztő brigád által összehozott játék sima TV-n is élvezetes, de nyugodtan kijelenthetjük, hogy VR-ban nyílik meg igazán. A PSVR2 változat erre tesz rá egy lapáttal, hiszen immár nagyobb felbontásban (4K) fut, nyoma sincs már az előd pixelességének. A látvány pedig lenyűgöző a maga minimalista mivoltában, a kissé szadista nehézséggel karöltve igazán odaszögezi azt leül elé és élvezi az effajta ügyességi játékokat. Az új vívmányokból ide a headset rezegtetés jutott mindössze, illetve játszhatjuk a standard PS5, vagy a VR set mellé adott kontrollerekkel is. A gyors mozgások ellenére sem jelentkezik a “VR tengeribetegség”, így akár kezdő virtuális valóság lovagoknak is ajánlott. Az addiktív természete miatt viszont készüljünk fel arra, hogy hamar a highscore lista eredményeit próbáljuk majd ostromolni, vagy a később megnyíló Play+ módban egy élettel, egyhuzamban letudni az amúgy normál esetben szekciókra osztott szinteket. A PS4 változat itt is könnyűszerrel upgrade-elhető (5 USD-ért).

10 9

Legutóbb ezt teszteltük:

Hogwarts Legacy – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hét röhögései (469.)
Következő cikk Perish – játékteszt