Instabil – kritika


instabil 1Instabil (Unstable), kitalálók: John Owen Lowe, Rob Lowe, Victor Fresco, szereplők: John Owen Lowe, Rob Lowe, Sian Clifford, amerikai vígjáték minisorozat, 1 évad, 8 rész (23-26 perc), 2023.  13 éven aluliaknak nem ajánlott!

Korlátok nélkül

„A kreativitás gyilkosa a fegyelem” – idéz Einsteintől a különc techguru, aki következetesen tartja magát ehhez, őrületbe kergetve a kollégáit.  A gyászoló zsenit szorítja a határidő, de sehogy sem halad a rábízott projekttel. A fiára vár a hálátlan feladat, hogy szedje ráncba őt, de a kettejük viszonya meglehetősen viharos. A Netflix sorozatában Rob Lowe és fia, John Owen Lowe játszanak együtt, az Instabil cselekményét részben saját életük és egymáshoz való viszonyuk, részben korunk legjövedelmezőbb cégeinek – meg nem értett – alapítói ihlették.instabil 2

Ellis Dragon (Rob Lowe) egy biotechnológiai vállalat alapítója, amolyan különc zseni, aki felesége elvesztését követően még a megszokottnál is furcsábban viselkedik. Ez a fajta őrült magatartás már a felügyelőbizottságot is nyugtalanítja, ezért félő, hogy elveszik tőle az irányítást. Ketyeg az óra, fogy a türelem és vészesen közeledik a határidó, amikorra egy korszakalkotó és természetesen busásan jövedelmező ötlettel kell előállnia, de emberünk jelenleg teljesen használhatatlan. Kollégái megpróbálnak együtt élni a furcsábbnál furcsább szokásokkal, hiszen végső soron a siker, a dicsőség közös, tény, a bukás, a kudarc is.  Hogy mentse a menthetőt, a pénzügyi igazgató megpróbálja Ellis New Yorkban dolgozó fiát, Jackson Dragont (John Owen Lowe) rávenni, hogy jöjjön Los Angelesbe és billentse ki apját a holtpontról. Mivel nem túl jó a kapcsolatuk, Jackson nehezen áll kötélnek. Kiderül, hogy Ellis a vállalati pszichológust, akit a felügyelőbizottság rendelt ki mellé, a pincéjében tartja fogva, ami nem túl jó ötlet. Na innen szép fordítani.instabil 3Rob Lowe az a fajta hollywoodi figura, akit A-kategóriás színésznek kijáró figyelem övez a mai napig, holott az A-kategóriát éppen csak megközelítette és az sem most volt. Mindenki tudja, ki ő, de hogy miben láttuk, azt a 105 kredit ellenére sem könnyű felidéznünk. Ha valamit mindenképpen mondanunk kell róla, régen piszkosul jóképű volt és talán most is az (igen).
Fia, John Owen Lowe a 2010-es években felbukkant néhány kisebb-nagyobb szerepben, hogy aztán az írás és producerkedés felé forduljon, jelen sorozat mellett pl. ő jegyzi a 911-Texast is, melyben apja alakítja a főszereplőt és a texasi tűzoltóegység munkájának bemutatása mellett ugyancsak egy apa-fiú kapcsolatot boncolgat. A Stanfordon végzett fiú kapcsolata az apjával meglehetősen érdekes, ugyanis minél inkább megpróbált nem hasonlítani rá és eltávolodni tőle, annál inkább visszafelé sült el a dolog, ugyanis sem tudta elkerülni az alkoholt és a drogot, majd a függőségből kigyógyulva a filmezés felé vette az irányt. Fogjuk fel ezt a sorozatot, vagyis a közös munkát egyfajta terápiának.instabilEllis Dragon akárcsak a többi különc zseni, teljességgel megbízhatatlan és kiszámíthatatlan, ugyanakkor, ha van egy kevésbé őrült ötlete, az nagyon is piacképes. Antiszociális viselkedésével fittyet hány a szakmai és társadalmi szabályokra, amit a felügyelőbizottság csak ideig-óráig tud neki elnézni és bizony szeretett cégére is többeknek fáj a foga. A sorozat viccesen kezeli a helyzetet, de nem űz gúnyt ezekből az emberekből, akik közül sokakat ismerhetünk – elsősorban – a tudomány és a technika világából.
A kollégák legalább annyira furcsák, mint ő és nehezen boldogulnak a való világban. Miközben megpróbálnak a megadott határidőre összehozni valami használhatót, bepillantást nyerhetünk a magánéletükbe, ahogy kockaként próbálnak nap, mint nap helyt állni, de néha még egymás érzéseit, gondolatait és jelzéseit sem értik. Egyfajta versengés figyelhető meg az Ellis által, az ő szellemi tőkéjével alapított cég, melyre saját gyermekeként tekint és Jackson, vagyis biológiai gyermeke között. Utóbbi megpróbál kilépni apja árnyékából, míg az apa azt próbálja bizonygatni, hogy kettejük tagadhatatlan hasonlósága viszi előre a céget és a gondolatokat.

Az Instabil hol komoly, hol kevésbé komoly sorozat napjaink meg nem értett zsenijeiről és környezetükhöz való viszonyáról, mely jelen esetben – az alkotóik nyomán – az apa-fia kapcsolatra van kihegyezve. A két Lowe láthatóan élvezi a közös munkát, így voltam ezzel én is, miközben őket néztem. A sztori ugyan mély nyomokat nem hagyott bennem, de lazulásnak nem rossz választás.10 7

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Itt a Bazi nagy görög lagzi 3., az előzetesben benne, aki még él
Következő cikk Dogfight: A Sausage Bomber Story – játékteszt