Új közösségi alkotótér születőben Budán, a Dante rád is számít


danteDANTE néven új közösségi alkotótér nyílik Budán. A Másik Produkció június 14-én egy flashmob-szerű tárlatvezetéssel egybekötött eseményen jelentette be, hogy saját alkotóteret hoz létre a II. kerületben.

A Másik Produkció két alapítója, Jászberényi Gábor és Gulyás Hermann Sándor szerdán a Murok Caféban megrendezett sajtótájékoztatón jelentette be, hogy független társulatként belevágnak egy saját alkotótér megteremtésébe. A Margit-negyed programban sikeresen pályázó független társulat egy közel 300m2-es ingatlan bérleti jogát nyerte el. Terveik szerint a II. kerület Török utca 1. szám alatt olyan közösségi alkotóteret hoznak létre, amely széleskörű programkínálattal rendelkezik, emberléptékű és önfenntartó, és amit a közössége saját maga épít és alakít.masik produkcio alapitoi

A DANTE-ban egy 100 fő befogadására képes színháztermet és egy kisebb rendezvények lebonyolítására alkalmas klubhelyiséget alakítanának ki, amely otthont ad majd színházi előadásoknak, irodalmi esteknek, koncerteknek, kiállításoknak, gyerekprogramoknak, kerekasztal-beszélgetéseknek, workshopoknak és más kulturális programoknak.
A múlt szerdai eseménynek két fő attrakciója volt. Az egyik a név leleplezése, amit a II. kerületi polgármesterrel, Őrsi Gergellyel közösen tettek meg, majd a kultúra ismert alakjai tartottak interaktív tárlatvezetést a most még csak romokban álló DANTE-ban.janklovicsA performansz Janklovics Péter humorista szavaival indult, aki a maga jól ismert stílusában fogalmazta meg a színházcsinálás szépségeit és nehézségeit. Deák Kristóf Oscar-díjas filmrendező a közösség erejével létrehozott és életben tartott helyek fontosságára és létjogosultságára hívta fel a több mint száz fős nézőközönség figyelmét, majd Szabó Simon a nemrégiben elhunyt Cormac McCarthy tiszteletére a szerző Az út című regényéből olvasott fel. Az eseményből a zene sem maradhatott ki, először Tempfli Erik és Hegedűs Bori, majd Tarján Zsófi és a Honeybeast zenekar invitálta közös éneklésre az egybegyűlteket. simon 1Az est fontos momentuma volt a társulat most elindult közösségi kampánya is, ami az adjukössze.hu oldalán érhető el. A független társulat vezetői szerint ez a hely akkor lesz valódi közösségi alkotótér, ha a közösség építi fel úgy, hogy mindenki a lehetőségeihez képest száll be a munkába. Segítők jelentkezését is várják, hogy részt vegyenek a felújításban.

Segítsd a DANTE megnyitását, ha te is úgy gondolod, hogy Budapestnek szüksége van egy nyitott, gondolkodókat befogadó kulturális térre.
https://adjukossze.hu/adomanygyujtes/epitsuk-egyutt-a-dante-t-2998

Hajrá DANTE!
https://linktr.ee/masikprodukcio_dante
Facebook

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A Kraven, a vadász előzetesében erőszak és orosz akcentussal beszélő Russell Crowe van
Következő cikk Brian Wilson a született zseni, The Beach Boys, dalok, belső hangok és a többi