88 érdekesség a 88 éves Alain Delonról


delon kacsint1935. november 8-án született Alain Delon a szívtipró francia mozilegenda, aki a legnagyobb rendezőkkel dolgozhatott együtt, a legszebb nők közül válogatott, és rejtélyes módon fogytak mellőle a testőrök. Nagy állatbarát, nehéz természete miatt ugyanez az emberekhez való viszonyáról – beleértve saját családtagjait is – már nem mondható el.
delon kidA világon mindenhol ismerik, sokan szeretik, ugyanakkor tetteivel és kijelentéseivel nem mindig szolgált rá erre. Belmondóval egykoron riválisok voltak, aztán márcsak öreg barátok, kik vastag fejezetet írtak bele a filmtörténetbe. 88 infó, ami érdekes lehet, megannyi fotó és néhány hangulatos videó, mert illik megünnepelni.

1.) Teljes neve Alain Fabien Maurice Marcel Delon.

2.) Apja francia és korzikai olasz, anyja francia és német származású.

3.) Apja, Fabien Delon mozitulajdonos volt.

delon kid 24.) Szülei még kiskorában elváltak, Delon már gyerekként sem volt egy könnyű esett. Mostohaapja hentes volt, miután iskoláiból rendre eltanácsolták, ő is ebben a szakmában dolgozott, de nem sokáig. 14 évesen Chicagóba akart szökni, de Boulogne-nál nem jutott tovább.

5.) 1953-1954 között a francia haditengerészetnél szolgált Indokínában. Saigont is megjárta az indokínai háború utolsó évében.

6.) Katonáskodásának 4 éve alatt 11 hónapot töltött fogdában. Eredetileg 5 évre szerződött, de még itt sem néztek el neki mindent. Állítólag ellopott egy harckocsit és fegyvereket, emiatt a marseille-i börtönt is megjárta.delon tengeresz7.) 1956-ban Párizsba költözött, művészkávéházakban  szolgált fel, így keveredett filmes társaságba. Összebarátkozott Jean-Calude Brialy színésszel, akivel együtt utaztak Cannes-ba, A híres hollywoodi producer, David O. Seiznick tehetségkutatója azonnal felfigyelt Delonra és hétéves szerződést ajánlott neki. Ő azonban nem fogadta el ezt, mert Yves Allégret rendező – akivel ugyancsak itt ismerkedett meg – azt javasolta neki, hogy előbb hazájában tegyen szert népszerűségre és amikor Hollywood újra bejelentkezik nála, már ő diktálhatja a feltételeket. Allégret ezek után adott is neki lehetőséget az Amikor a nő zavarba jön című filmben, ami arról marad főleg ismert, hogy ez volt az első filmszerepe.delon young8.) Mikor René Clement filmet forgatott Patricia Highsmith A tehetséges Mr. Ripley című regényéből (Ragyogó napfény címmel 1960-ban) Dickie szerepét szánta neki, de ő nemet mondott. Döntését meg is indokolta, amivel sikerült meggyőznie a rendezőt, így játszhatta el Ripleyt. Személye az írónőre is nagy hatással volt, így még abba is belement, hogy a film máshogy érjen véget, mint a könyv. A regényt 1999-ben dolgozta fel Hollywood nem kis sikerrel.

9.) 1959-1963 között dúlt a nagy szerelem, el is jegyezte Romy Schneidert.romy delon10.) Azonban 1962-ben félrelépett a Nicoként ismert német underground énekesnővel és modellel, Christa Päffgennel (1938-1988), akitől született egy fia, Christian Aaron Boulogne Päffgen (Ari). Ugyanakkor Delon az apaságot soha nem ismerte el. Nico nem volt egy mintaanya, sokat turnézott, amikor jelen volt fia életében, akkor is leginkább együtt drogoztak, aki egész életében küzdött a függőségével. Delon édesanyja, Edith vette a szárnyai alá, aki nem tudta nem észrevenni a hasonlóságot Alain és Ari között. A férfi fotós lett és két gyermeke van.  Delon a mai napig bánja, hogy Romytól nem született gyereke, ezzel szemben Nicoval való románcára egyszerű szórakozásként tekint. 2018-ban még arról írt a sajtó, hogy a fiú megbocsátott és találkozni is szoktak, de 2019-ben már arról lehetett olvasni, hogy Ari (Delonnak csak Christian) apasági keresetet nyújtott be.delon 411.) Romy Scneider édesanyja, a színésznő Magda Schneider nem nézte jó szemmel kapcsolatukat és több ízben utalt rá, hogy miközben Delon a lányával jár, férfiaknak is csapja a szelet. A színésznek számtalan meleg barátja volt és az olyan nyilatkozatai: „…ha kedvem is támadna arra, hogy férfiakkal folytassak viszonyt, ugyan kinek tartoznék elszámolással? A szerelemben minden megengedett.” nem igazán cáfolták mindezt.romi12.) Nathalie Barthélémy-től született első törvényes gyermeke, Anthony (1964-), aki aztán ugyancsak színész lett. 1964-1968 között voltak házasok, azt beszélik, Nathalie-t az alvilágból ismerte meg, ahol a nő prostituáltként dolgozott, később Delon hírneve miatt kapott filmszerepeket. Állítólag ő volt az, aki többször megcsalta szívtipró férjét, emiatt végződött válással kapcsolatuk.delon anthony natalie13.) A 60-as évek közepén Hollywoodba ment, de az álomgyár nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mindössze, az utolsó filmje, a Texas, a folyón túl (1965) talált kedvező fogadtatásra. Így rövid időn belül visszatért hazájába.

14.) Örök riválisával (főleg a sajtó generálta ezt), Belmondóval összetűzésbe került a Borsalino (1970) forgatásán, ami miatt perre mentek, ugyanis Delon nem tartotta be a szerződésében foglaltakat (ami főként a megjelenésére és viselkedésére vonatkozott), na meg amiatt, hogy kinek álljon elől a neve a plakáton.

15.) Az Utolsó tangó Párizsban (1972) főszerepében Marlon Brandót láthattuk helyette, akit Oscar-díjra jelöltek alakításáért.

16.) A Sokkos kezelés (1973) című filmben szemtől-szemben meztelenül látható.

delon 117.) Mirelle Darc színésznővel a Jeff (1969) című film forgatásán estek szerelembe. Egészen 1984-ig volt az élettársa, de még az üzleti ügyeit is intézte (Adel nevű produkciós cégben). Romy mellett a második legfontosabb nőként és szerelemként gondol rá (2017-ben hunyt el).delon mireille darc18.) A Klein úr (1976) volt az első filmje, aminek elkészítésében producerként is részt vett, az eljátszott karakteréről meg azt mondta, hogy a legszebb szerep, amit valaha is játszott.

19.) A hatvanas-hetvenes években három testőre is rejtélyes módon halt meg. Delon egy forgatáson ismerkedett meg a jugoszláv Milos Miloseviccsel, akit felfogadott testőrének és magával vitt Párizsba. Ami ezután történt, azt a legjobb krimiíró sem tudná felülmúlni: újabb jugoszláv nehézfiúk, kábítószer, féltékenység, zsarolás, politika…gyakorlatilag minden, amit az ember el tud képzelni, ráadásul az egyik esetben kiderült, hogy a színész alibije is hamis.delon cops20.) Keveseket ismert el a filmszakmában, akikkel játszott, de Jean Gabin (Alvilág melódia, Két férfi a városban) és Lino Ventura (Kalandorok) ilyenek voltak. A szicíliaiak klánjában pedig mindhárman játszottak.ventura gabin delon delon lino21.) 1968-ban saját produkciós-céget alapított, Adel Productions néven, és első saját gyártású filmje, a Jeff után sorra ontotta a sikeresnél sikeresebb mozidarabokat, összesen mintegy negyedszázat.

22.) 1976 különösen szomorú év volt Delon számára. Két fontos barátját veszítette el. Nagy példaképét, Jean Gabin, akit Delon tisztelettel Főnöknek szólított Gabin pedig Kölyöknek. Ugyanebben az esztendőben halt meg Luchino Visconti is, karrierjének elindítója, szeretett mentora.

23.) Rendezőként is próbálkozott az Egy zsaru bőréért (1981) és A kíméletlen (1983) mozikat ő dirigálta. a kasszánál jól teljesítettek, de utána már nagyon nem erőltette a kamera mögötti tevékenységet.

24.) A Swann szerelme (1983) című filmjében homoszexuálist alakít. Delon állítólagos homoszexualitása szintén kedvelt pletykatéma volt, mert kedvenc rendezői közül Clément, Visconti és Melville is melegek voltak. delon montage25.) Egyetlen César-díjának átadásán (A mi történetünk – 1984) nem volt jelen, a díjat kollégája Coluche (1944-1986) vette át, aki meg is tartotta azt, és a színész váratlan halála után a díj nem is került elő.

26.) 1984-ben az európai parlamenti választásokon Delon nyíltan a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pent támogatta, amiért sokan elfordultak tőle és a filmjeitől.

27.) Felkerült a Simth együttes The Queen is Dead (1986) című albumának borítójára.delon28.) Rosalie van Breemen holland topmodelltől született fia, Alain-Fabien (1994-), aki viselkedésével sok fejfájást okozott. A komolyabb büntetéstől csak apja közbenjárása mentette meg, amikor 17 évesen apja genfi házában egy buliban revolverrel megsebesített egy 16 éves lányt. Úgy tűnik, a 26 éves modell (Gucci, Dior) és színész mostanra megkomolyodott és apjával való kapcsolata is rendeződött. 2019-ben jelent meg első – önéletrajzi ihletésű – regénye Úri vér címmel, melynek nemzetközi sikere még magát az írót is meglepte.delon gyerekek29.) Rosalie-tól van egy lánya is, Anouchka (1990-), aki szintén a színész szakmát választotta. Párjával, Julien Dereims – elsősorban színházi – színésszel egy gyermekük van. Érdekesség, hogy Anouchkának eltérő színűek a szemei. Anouchka Delon kedvence, ráadásul Az egy átlagos nap című darabban színpadi partnerei is voltak egymásnak a párizsi Théatre Rive Gauche-ban.

30.) Rosalie-val 1987-2001 között éltek együtt, amikor megismerkedtek, ő 52 éves volt, a holland topmodell pedig 21.

31.) Filmbeli partnerével, Anne Parillaud színésznővel 3 évig jártak. Parillaud 1986-1991 között Luc Besson, 2005-2010 között pedig Jean Michael Jarre felesége volt.delon parillaud32.) Didier Pironi Forma 1-es versenyző ex-feleségével is járt. Pironi 1982-ben súlyosan megsérült a német nagydíj szabadedzésén és soha nem tért vissza a versenyekhez, 1987-ben, 35 évesen hunyt el motorcsónak balesetben.

33.) Melville A szamuráj forgatókönyvét kifejezetten ráírta, és ezzel megteremtette Delon a “jéghideg angyal” imidzsét, a szerethető bűnözőt. Véleménye szerint Jean-Pierre Melville az egyik legnagyobb filmrendező.

34.) A Vörös nap akkoriban nagy siker volt, de közel 50 év távlatából a legtöbben azért keresik vissza ezt a western/szamurájfilmet, mert Delon együtt játszott olyan korszakos sztárokkal, mint Charles Bronson, Toshiro Mifune és Ursula Andress, ráadásul az első James Bond filmek rendezője, Terence Young forgatta.bronson delon ursula mifubne35.) 1964-ben jelölték egyetlen egyszer Golden Globe-díjra A párducért. Visconti remekében Claudia Cardinale volt a partnere.

melville36.) Kedvenc rendezőjével-pótapjával, Jean-Pierre Melville-lel még 1970-ben forgatta a Vörös kört, majd két évvel később a Zsarut, azonban a legkedvesebb barát tragikus hirtelenséggel a premier előtt elhunyt.

37.) Lobbizott érte, hogy eljátszhassa Zorrót, mert annyira élvezte anno A fekete tulipán (1964) forgatását, hogy lovagolni és vívni kellett.

38.) A nyolcvanas években pert nyert fia, Anthony ellen, aki A. Delon néven hozta forgalomba bőrruházatát.anthony delon39.) Szintén a nyolcvanas években történt, hogy Anthonyval egyszerre udvaroltak Valerie Kaprisky színésznőnek.

40.) A Casanova visszatér (1992) című filmben tulajdonképpen saját magát parodizálja a korosodó szívtipró szerepében.

41.) Delonnak 7 filmje is szerepelt a cannes-i versenyprogramban a hatvanas évektől kezdve, de az ezekben nyújtott alakításáért díjat soha nem kapott, ezért Belmndo és Deneuve után ő is életműdíjban részesülhetett.

42.) Géraldine Danon színésznő keresztapja. Géraldine édesapja, Raymond Danon producer több Delon filmet is jegyez.delon geraldine danon43.) Féltestvérével Jean-François Delonnal több közös filmjük is van, olykor színészként máskor rendezőasszisztensként dolgozott.

44.) Nem vett részt Romy Schneider temetésén (1982), de előtte órákat virrasztott a koporsó mellett. a mai napig Romy fényképét őrzi a pénztárcájában. Többször lenyilatkozta, hogy élete szerelme volt.

delon romy45.) Soha nem volt képes újranézni A medence (1969) című filmet, mert rajta kívül Romy Schneider és Maurice Ronet is szerepelnek benne.

46.) Delon 2009-ben egy interjúban mondta Romyról:”Feleségül kelett volna vennem őt akkor még talán ma is élne”.romy delon 147.) Birtokán versenylovakat tenyészt és kidobott kutyákat fogad be. Equileo nevű lova világbajnokságot nyert.delon lo48.) Fiatal korában állítólag azért viselt katonai kabátot, hogy alatta melegítse a kóbor kutyákat és macskákat. Ha hinni lehet a szóbeszédnek, az így befogadott állatok leszármazottai élnek a birtokán.

49.) Mikor fülébe jutott, hogy egy Mambo nevű kutyát kegyetlenül megkínoztak, bíróságra vitte az ügyet és ügyvédet fogadott fel a kutya mellé. Az állatkínzót a bíróság elítélte.delon 350.) Négy gyereke (három fiú és egy lány, különböző anyáktól) és összesen 5 unokája van.

51.) 6 olyan filmben szerepel, aminek a címében benne van a zsaru szó: Volt egyszer egy zsaru (1972), Zsaru (1972), Zsaru-történet (1975), Egy zsaru bőréért (1981), A zsaru szava (1985), Ne ébreszd fel az alvó zsarut (1988).

52.) Monica Belluccival közös reklámban szerepelt. Ma már nagy felháborodás váltana ki az állatvédőkből.

53.) Jó barátságban van Brigitte Bardot-val, korábban meg több is volt ez.bardot delon54.) Alyson Le Borges színésznő nagyapja (fia, Anthony révén), van némi hasonlóság.delon alison55.) Olaszul és angolul is folyékonyan beszél.

56.) Kedvenc gyerekkori sztárja: John Garfield (Test és lélek, Négy lány)

57.) Japánban ugyanakkor ő az egyik legismertebb nyugati sztár.

58.) Revolvereket is gyűjtött egy időben.revolver59.) A The Margarets indie zenekarnak van egy Alain Delon című száma (2002), az olasz Baustelle rockegyüttes is elkövetett egy dalt La canzone di Alain Delon címmel (2003).

60.) Dalidával közreműködött a Paroles, Paroles című sláger francia változatában (1974), ami óriási siker lett. delon dalida61.) A de a Comme au Cinémat (2011) vagy a Kalandorokból a Laetitia című számot is ő énekli.

62.) Degaulleista.

63.) Először parfümöt dobott piacra a saját neve alatt, ma már pezsgő, ruházat, konyak, napszemüveg és óra is létezik „Delonban”. A sikeres vállalkozásai között saját gyártású bútorait is árusította.

64.) Soha nem járt színiiskolába. „Én művész vagyok és nem színész. Nem végeztem színészakadémiát… De ennek ellenére állíthatom, hogy megálltam a helyem a pályán. Úgy hiszem a sors akarata volt mindez!”

65.) Repülőtársaságot is alapított, ellenben az Airport ’79 – Concorde című mozija nem volt túl maradandó.

66.) Nagy műkincsgyűjtő, bár az elmúlt években számos tárgyán túladott.

67.) 2005-ben Jacques Chirac francia elnök magas kitüntetésben részesítette filmes munkásságának elismeréséül.chirac delon68.) Marokkóban is és Svájcban is van egy háza.

69.) Van egy étterme Nizzában, ami Camargue néven fut.

70.) Francia-svájci kettős állampolgár, utóbbit 1999-ben szerezte meg.

71.) Ő adta át a César-díjat Marion Cotillard színésznőnek 2008-ban, aki Edith Piaf megformálásáért érdemelte ki azt.delon cotillard72.) Még a Friderikusz Showba is eljutott legendás pályatársával.

73.) Madonna Beautiful killer című számát neki ajánlotta (2012).

74.)
1991-ben elnyerte a Francia Köztársaság Becsületrendjét, ami a legrangosabb francia állami elismerés.

75.) 2013-ban játszott utoljára színpadon.

76.) 1995-ben Arany Medve életműdíjat kapott.

77.) Az 1998-as Két apának mennyi a fele? című moziban újra összeálltak Belmondóval. Egyébként ezért a szerepért akkor 823 225 eurót kapott. delon paradise belondo78.) Többnyire csak világoskék vagy fehér inget hajlandó felvenni, és kizárólag fekete nyakkendőt visel.

79.) 2018-ban a Monde című lapnak adott interjúban elmondta, nagy szívfájdalma, hogy soha nem vállalt szerepet női rendező filmjében.

80.) Birtokán felépítette A párduc forgatása alatti öltözőjének pontos mását,és itt őrzi összes régi emlékét.

delon 281.) 2012-ben szívműtéten esett át, 2019-ben kisebb agyvérzése volt.

82.) A 2019-es Toute ressemblance filmben bevillant, de csak saját magát játszotta.

83.) 2019-ben Arany Pálma életműdíjat kapott. Az Arany Pálma életműdíj odaítélése ellen egy amerikai feminista szervezett aláírásgyűjtésbe kezdett a színész rasszista, homofób és nőgyűlölő kijelentései miatt. 25 ezer aláírást sikerült összegyűjteniük, de az ítészek kihangsúlyozták a szólásszabadság fontosságát és azt, hogy a múltbeli történések és a színész munkássága között nem lehet párhuzamot vonni. Delon ugyanakkor elismerte, hogy ütött már meg nőt (macsó módon kell kezelni őket) és helytelenítette, hogy az azonos neműek örökbe fogadhassanak. Anthony Delon több alkalommal is megemlékezett arról, hogy apja milyen embertelenül bánt vele.

84.) Még 2019-ben volt 70 éves a Paris Match, és ezt is ünnepelve a 86 éves Belmondo és a 83 éves Delonis kaptak pár oldalt a magazinban.

Szívmelengető fotók és videó a 86 éves Belmondóról és 83 éves Delonról

85.) Alain Delon egy szem lánya, Anouchka 2020 februárjában hozta világra kisfiát, aki természetesen a nagypapa toplistáján az élen.delon 586.) Birtokán egy kápolna is van, ott szeretné, ha eltemetnék, ehhez az összes szükséges engedélyeket már beszerezte. Tavaly szeptemberben legendás pályatársától és barátjától, Belmondótól személyesen is elbúcsúzott.

87. Nem igazán van oda a mai filmművészetért. Régi mozijait pedig egyáltalán nem nézi, mert fájdalmas látnia, hogy kollégái többsége már meghalt.

88. A színészi karrierje mellett műgyűjteményére volt büszke, de idén júniusban 8 millió euróért elárverezték 80 darabot belőle.

+1 és éppen egy csúnya ügy is zajlik, Delon gyerekei beperelték Hiromi Rollint, aki a színész barátja(?), partnere (?), ápolója (?) az elmúlt években. A szerete viszont korántsem volt önzetlen, visszaélt a legenda nevével, vagyonával és teljesen befolyása alá vont.delon
„Az élet már nem sokat ad nekem. Amire szükségem volt, azt megkaptam, és láttam mindent, amit látnom kellett. Úgy fogok elmenni, hogy nem sírom vissza ezt a világot…”

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk RoboCop: Rogue City – játékteszt
Következő cikk Leslie Nielsen Frank Drebinként a Star Wars filmekben - videó