Lake: Season’s Greetings – Játékteszt


Lake Seasons Greetings key art

Fejlesztő: Gamious; Kiadó: Whitethorn Games; Platform:PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S

A Lake: Season’s Greetings megpróbál becsempészni a nappalinkba egy kis karácsonyi hangulatot, mégpedig úgy, hogy egy oregoni kisváros postásaként dolgozunk néhány napot.

Kb. 2 éve jelent meg a Lake című játék, mely nálam első ránézésre is azonnal a backlogra került, és ha jól emlékszem az Xbox be is vette a Game Pass kínálatába, így, aki nagyon akarta, akár “ingyen” le is nyomhatta még melegében. Nekem sajnos akkor nem volt rá időm, mert az egyéb tesztre bevállalt játékok felélték azt, ám folyamatosan sóvárogtam egy kis szabadidőért. Annak ellenére viszont, hogy bár a szakma szerette, a játékosok között már nem volt ilyen egyértelmű a megítélése. Betudhatjuk ezt annak is, hogy lényegében “ingyen” volt, vagy, hogy a nagy átlag nem szeretne hétköznapi foglalkozást űzni, hétköznapi problémákkal megküzdeni és úgy en bloc hétköznapi életet élni egy videójátékban. És noha megértem ezt a problémát, engem mégis behúzott annyira a Lake, hogy a Lake: Season’s Greetings hatására elsőnek az alapjátékot tudtam le és ezt követően estem csak neki a friss DLC-nek. Ennek lehetőségét pedig ezúton is köszönöm a kiadónak.

71d6ce17 0cab 478b 9d31 392c37bc3dad

Az eredeti történetben ugye 1986-ban jártunk és Meredith Weiss bőrébe bújhattunk, aki szülei floridai nyaralás kapcsán veszi át apukája postás munkáját, két csodás szeptemberi hétre. A Lake: Season’s Greetings-ben viszont egy évvel korábban járunk, egészen pontosan 1985 karácsonyának hetében és a főszereplő ezúttal maga Thomas Weiss lesz, Providence Oaks méltán közkedvelt kézbesítője. Mivel a történet előzményként szolgál ezért egy csomó ismerős, valamint új arcok is feltűnnek a hóval borított kisvárosban. Lényegében innen tudunk meg jó néhány olyan részletet, amik a főjátékban nem kerültek kifejtésre, vagy éppen csak utaltak rá. Példának okáért, csak hogy a legérdekesebbet említsem a floridai nyaralás eredetére is itt derül majd fény. Részleteket nem szeretnék elárulni, mert aki nekiesik, az úgyis a történetre kíváncsi, nem akarom csorbítani az élményt. Azt viszont ki kell emelni, hogy nagyon jól illik az előzmény a főtörténetbe és Thomas karaktere is kimondottan jól van megírva.

5e0ea4d0 3db6 4d53 8417 221ae042d026

A Lake: Season’s Greetings ugyanazon az elven működik, mint a főjáték, így aki nem akar leveleket és csomagokat kézbesíteni, miközben moderált sebességgel robog az USA északnyugati részén, az inkább le se üljön, mert itt többnyire erről lesz szó. Természetesen mindeféle városlakóval (és idegennel) megélhető, nagyon kedves interakcióval tűzdelve. És azt gondolom ez az egyszerűség adja a játék báját, nem vár el tőlünk semmi extrát, nem kell vadul püfölni a gombokat és nem is kell idegeskedni. Egyszerűen relaxálhatunk a képernyő előtt, miközben a fehér tájon rójuk a címeket. Ahogy fentebb is említettem, elhiszem, ha ez valakinek unalmas, de azt gondolom lesz, aki szívesen pihen ilyen formán és őket ez a kb. 4-5 órás történet nagyon jól ki fogja szolgálni.

64ba7514 fc0e 44f6 8004 6a50c62758a3

Míg technikailag a Lake egész jó állapotban van jelenleg, azért a Lake: Season’s Greetings-nél itt-ott még kilóg a lóláb. A grafika stilizált, ennek ellenére egészen jól nézett ki Xbox Series X-en, de sajnos futás közben ez már nem mondható el róla, néha bereceg és leesik a képfrissítés, emellett különböz grafikai glitch-ek és furán viselkedő árnyékok is előfordulnak. A hanggal is volt gond, amellett, hogy a főjáték őszi tematikájú muzsikái bent maradtak (rém kellemetlen az őszről dalolást hallgatni decemberben), gyakran előfordult, hogy egyes karakterek szinkronja teljesen eltűnt és csak a párbeszédben résztvevő másik fél hallatszott. És azt is megemlíteném még, hogy egy ilyen stílusú játéktól nem várok szimulációt, de nem ártott volna minimálisan feldobni a téli vezetési élményt, ha már az utak nincsenek letakarítva és rájuk van fagyva a letaposott hó, de ez már tényleg csak szőrszálhasogatás. Tehát nincsenek eget rengető hibák és sanszosan gyorsan ki is kalapálják, de azért nem árt tudni róluk.

Összességében tehát a Lake: Season’s Greetings egy jó kis élmény lehet a kikapcsolódni vágyó játékosoknak, akik szeretnek csupán a narratíva mentén utazgatni egy játékban. Külön kiemelném, hogy a játékban magyar felirat is helyett kapott, és bár a minősége hagy némi kivetnivalót maga után, de már így is hatalmas öröm, hogy próbáltak nekünk kedvezni a készítők. Tehát, aki még nem tette az töltse meg a postás zsákját és irány a utca, mert a karácsonyi üdvözlőlapok és a csomagok nem jutnak el maguktól Providence Oaks lakóihoz.

7 szék

 

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Wizordum – játékteszt (Korai hozzáférés)

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Albert Brooks: Tranzitom a mindenhatóhoz - kritika
Következő cikk Az Ösztönök hálójában spanyol sorozat az erotikus thriller kedvelőinek készült