A tanári szoba – kritika


tanari szobaA tanári szoba (Das Lehrerzimmer), rendezte: İlker Çatak, szereplők: Leonie Benesch, Leonard Stettnisch, Eva Löbau, német játékfilm, 93 perc, 2023., 12 éven aluliaknak nem ajánlott!  

Két szék között az iskolapad alá

A fiatal tanárnő csak a sorozatos iskolai lopásokat akarja leleplezni, de ezzel mindenkit magára haragít. A tanári szoba azt boncolgatja, hogyan és miként tudott fordítva elsülni a dolog, miközben a német közoktatás egyáltalán nem irigylésre méltó helyzetébe is bepillantást nyerünk. Németország Oscar-nevezettje erős filmélményt ígér az év végére. tanari szoba 2Carla Nowak (Leonie Benesch- Babilon Berlin) viszonylag új tanerő az iskolában, ehhez mérten végtelenül lelkes és idealista. Úgy tűnik, kollégái bizalmát már sikerült annyira elnyernie, hogy kiteregessék előtte a szennyest: valaki rendszeresen meglopja a többieket. Úgy vélik, a diákok között van a tettes, ám ahogy a dolgot intézik, egyáltalán nem tetszik Carlának. Úgy dönt, saját maga ered a tettes nyomába, ezért a tanári szobában hagyja pénztárcáját és bekapcsolja laptopja kameráját. Visszanézve a felvételt, sikerül beazonosítania a tolvajt, akit négyszemközt számon is kér. A másik kikéri magának a gyanúsítást, amikor pedig az ügy az igazgatónő elé kerül, az események egész sorát indítja el.
Meglepő módon Carla lesz az, akinek a feje felett összecsapnak a hullámok, mert bár a tolvajt valóban nem így kellett volna lelepleznie, azt azért nem érdemli meg, hogy mindenki ellene forduljon. Már pedig ez történik: a tanárok többsége számára kellemetlenné válik a személye, hiszen hírbe hozta az iskolát, a szülők magyarázatot követelnek, egyik legtehetségesebb diákja pedig úgy dönt, tönkreteszi őt és ehhez megnyeri magának diáktársait is. A fiatal tanárnőben erős az igazságérzet, de egyre kilátástalanabb helyzetbe kerül, amiért tartja magát az elveihez. tanari szoba 1Tanárnak lenni máshol sem könnyű, az egyik legjobb film, amit idén láttam, a török Oscar-nevezett Elszáradt füvekről volt, amit a Tanítanék Filmnapokon vetítettek éppen a német Oscar-nevezett A tanári szobával és a magyar Elfogy a levegővel egyetemben. Mindhárom film a tanári hivatás nehézségeiről szól, de más megközelítésből és a helyi viszonyokra vonatkoztatva, ugyanakkor még így is sok bennük a közös vonás. Ezekből a filmekből az utóbbi időben az eddig megszokottnál valamivel több érkezett, hiszen a hazai oktatás helyzete állandó téma a közbeszédben, amit a forgalmazók és különböző filmfesztiválok szervezői is pontosan tudnak és ki is használják ezt a fokozott figyelmet (tegyem hozzá, nagyon jól teszik).  tanari szoba 3A tanári szoba főhőse egy bűnténysorozat végére szeretne pontot tenni, de elég szerencsétlenül választja meg ehhez az eszközt és ahelyett, hogy megoldaná a problémát, csak újabbakat generál. Felszínre hoz ugyanis olyan elhallgatott dolgokat, melyek ugyan frusztrálóan ott vannak mindenkiben, de éppen az biztosítja az iskola viszonylagos zavartalan működését, hogy nem beszélnek róluk, nem mondják ki őket, legalábbis hangosan nem. Teszi mindezt multikulturális környezetben, ahol tényleg elég egy félreérthető szó vagy tett, tegyem hozzá, ő maga lengyel származású és erős benne a bizonyítási vágy, ami olyankor felülírja a higgadt józanságot. Matektanárként Carla a számok világában él, ahol minden kiszámítható, ám a racionalitás jelen helyzetben mit sem ér.

A pedagógusok leterheltségében, jövedelmében, társadalmi megbecsülésében és felelősségében lényeges különbségek nincsenek, akárhol is járjunk a nagyvilágban, a helyi sajátosságok inkább csak árnyalják ezeket. Ez a film is tulajdonképpen bárhol játszódhatna, de az utóbbiak miatt mégis jellegzetesen német. Ez egyformán vonatkozik a környezetre, a felvázolt problémára és a megjelenítésre, ábrázolásra is. Úgy képes hatni és erősnek lenni, hogy nem vádol, nem ítélkezik és a befejezés sem jelent végső megoldást, sőt. Még sincs hiányérzetünk, mert a lényegi mondanivaló ott van benne. Németország jövő évi Oscar-nevezettje Berlinből két díjjal tért haza, a Német Filmdíj átadóján pedig a nagy rivális, az idei Oscar-díjas Nyugaton a helyzet változatlan felett győzedelmeskedett több kategóriában is. 85

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Make Way – játékteszt
Következő cikk Final Fantasy XVI: Echoes of the Fallen - játékteszt