Please, Touch The Artwork 2 – játékteszt


pleasetouch0

Fejlesztő és kiadó: Thomas Waterzooi; Platform: PC, Android, iOS

James Ensor festőművésznek állít emléket a Please, Touch The Artwork 2, melyben tárgykereső és kalandjáték elemek keverednek egy kifejezetten groteszk világban.

Hozzám hasonlóan mostanáig valószínűleg sokak figyelmét elkerülte a két évvel ezelőtt megjelent Please, Touch The Artwork, aminek ötletesen kivitelezett játékmenete során absztrakt festményeket rajzolhattuk meg úgy, hogy függőleges vagy vízszintes csíkokat húzva kellett felhasználnunk négy különböző színt. Az egyszemélyes indie fejlesztő többszörösen díjnyertes logikai fejtörő játéka igencsak megizzasztja az agytekervényeket, és minimalista sztorija által kicsikét belekóstolhatunk az említésre került művészeti ág rejtelmeibe. Ezzel szemben a második rész teljesen eltérő, vagyis pontosabban sokkal lazább felfogásban igyekszik székhez szegezni.

pleasetouch1

A Please, Touch The Artwork 2 napjaink egyik legkönnyedebb videojátékos stílusában debütált, James Ensornak állít emléket, akinek az idei esztendőben esedékes a halálának 75. évfordulója. A szürreális és kézzel rajzolt játékban – nem véletlenül – egy csontvázat irányítunk, s segítségével helyre kell állítanunk az expresszionista festő szerzeményeit, melyek révén végül haza juthat. A műfaj cseréje mellett tesztalanyunk mechanikája a korábbinál jóval egyszerűbb, azonban a „folytatás” és a köré épített sztori a bizarr megvalósítás végett egyesek számára olykor rémisztően hathat.

pleasetouch2

A rejtett tárgyak felkutatása az alkotó munkásságán keresztül bontakozik ki és a maximum másfél órát felölelő, kerek történet apropóján Waterzooi dolgozata ügyesen lerója tiszteletét, s tüzetesebben átvizslathatjuk Ensor számos remekművét. Továbbá a különböző festészeti stílusokat felvonultató játékot felfoghatjuk amolyan elemzésként is: ennek okán ismerhetünk meg olyan – korunk kényeskedő felfogásában tán kissé megbotránkoztató – alkotásokat, mint például a Krisztus bevonulása Brüsszelbe, a Részegek, Az osztrigaevő vagy A cselszövés. Ha netán az olvasónak semmit nem mondanak ezek a címek, mint ahogy korábban nekem sem, néhány billentyű lenyomása után könnyedén megtekinthető a belga mester valamennyi kreációja az internetes keresők segítségével.

Mechanikáját tekintve a Please, Touch The Artwork 2 leszállítja műfajának alapjait, és igazából a hangulata és egyedi ábrázolásmódja aporpóján a mondanivalója miatt érdemes letöltenünk, ugyanakkor megsüvegelendő, hogy február 19-én teljesen ingyen válik elérhetővé a fent felsorolt platformok tulajdonosai számára. Azoknak ajánlható leginkább, akik szeretnek tárlatvezetésekre járkálni és képesek elmélyedni a szürrealista ábrázolásmódokban.

8.szék

 


Legutóbb ezt teszteltük:

Suicide Squad: Kill the Justice League – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Érdekvédelmi terület - kritika
Következő cikk A szimpatizánsban Robert Downey Jr. számos új arcát ismerjük meg - trailer