Mario vs. Donkey Kong – játékteszt


 

mario vs donkey kong key art

Fejlesztő: Nintendo Software Technology; Kiadó: Nintendo; Platform: Nintendo Switch

Egy klasszikus Nintendo kaland új köntösbe öltözött, hozzánk is beesett a Mario vs. Donkey Kong.

A Mario vs. Donkey Kong egy puzzle-platformer anyag, amely a Nintendo Switch konzolra jelent meg 2024 február végén. Alanyunk egy remake az azonos című 2004-es Game Boy Advance-re kiadott játékból, amely maga is egy folytatása a 1994-es Donkey Kongnak, ami pedig az 1981-es eredeti Donkey Kong arcade cím modern változata volt. A Mario vs. Donkey Kong tehát egy hosszú és gazdag játéktörténelmi örökséget visz tovább, amelyben a két legendás Nintendo karakter, Mario és Donkey Kong összecsap egymással. Sajnos a GBA változat nálam anno kimaradt a kis lila kézi konzol hiányában, de annál nagyobb örömmel ugrottam bele a pótlásba.

MvsDK screen 01

A Mario vs. Donkey Kong története faék egyszerűségű, de mégis nagyon szórakoztató. Mario, aki feltört, így már nem csak vízvezeték-szerelő, hanem játékgyáros is, éppen a legújabb termékét, a Mini Mario játékbabákat reklámozza. Donkey Kong a tv reklámot látva pedig nem bír magával és hát a “szerezd meg hát mind” elvet követve betör a gyárba, és ellopja az összes babát. Mario persze ezt nem hagyhatja annyiban, és üldözőbe veszi a majmot, hogy visszaszerezze a portékát. A történet nyolc világon keresztül vezet minket, amelyek mindegyike más-más témájú és kihívást rejt. A történet során a megszokott Mario és Donkey Kong tematikájú világokra kell számítani, többnyire ismerős helyszíneken fogunk keresztül vágni.

MvsDK screen 02

A Mario vs. Donkey Kong játékmenete a klasszikus 2D platformerekre épül, de sok puzzle elemet is tartalmaz. Mario célja, hogy minden szinten megtalálja a kulcsot, amellyel kinyithatja az ajtót, ahol egy-egy hátrahagyott Mini Mario vár rá. A kulcsot és a Mini Mariót is fel lehet venni és eldobni, ami fontos a különböző akadályok, az ellenségek legyőzéséhez, valamint a folyamatosan szövevényesedő fejtörők megoldásához. Főhősünk ezúttal nem tudja lenyomni az ellenfeleit a fejükre ugrálva, mint a többi Mario játékban, hanem felhasználhatja őket átmeneti platformként, vagy eldobhatja őket másik ellenségre, terepakadályokra, hogy utat nyisson magának. Mario képes még hátrafelé bukfencezni, kézen állni, felkapaszkodni, melyeknek hála különböző akadályokat tud leküzdeni. A játékmenet egyszerű, de változatos, és sok gondolkodást igényel, így remek szórakozás lehet a kisebbeknek is.

MvsDK screen 04

A Mario vs. Donkey Kong technikailag jól sikerült, az egyszerű, minimál stílusú látvány jól használja a Switch nem éppen erőművi adottságait handheld és dokkolt üzemmódban is. A grafika szép és színes, a karakterek, valamint a környezet pont annyira részletgazdag és animált, amennyire az ettől a címtől elvárható. A látvány képernyőinken 60 képkocka per másodperccel halad, ami folyamatos és sima élményt biztosít. A zene és a hanghatások is remekül illenek a hangulathoz, és sok ismerős dallamot, effektet hallhatunk a régebbi Mario és Donkey Kong játékokból. Az irányítás is pontos és kényelmes, akár a Joy-Conokkal, akár a Pro Controllerrel játszunk.

Összességében a Mario vs. Donkey Kong egy nagyon jó játék, amely méltó folytatása és egyben remake-je a korábbi klasszikusoknak. A kaland nem túl nehéz, de nem is könnyű, és sok órányi szórakozást nyújthat a puzzle-platformer rajongóknak és családjuknak. Nagy erősség a változatos és kreatív szint tervezés, a kedves látványvilág és zene, és a két ikonikus Nintendo karakter közti humoros rivalizálás. Az egyetlen komolyabb negatívuma talán az, hogy nem túl hosszú, és nem nagyon kínál érdemi újítást a műfajban. De ezeket leszámítva, a Mario Vs. Donkey Kong egy teljesen jó játék, amit érdemes lehet kipróbálni a Nintendo Switch tulajdonosoknak.

7 szék

 


Legutóbb ezt teszteltük:

Lords of Exile – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Dűne vs. Korál - Homok a szélben
Következő cikk A legjobb film kategória jelöltjei Oscar szobrokként megjelenítve - képek