Szarvasbébi – kritika


szarvasbebiSzarvasbébi (Baby Reindeer), készítő: Richard Gadd. Főszereplő: Richard Gadd, Jessica Gunning, Nava Mau. Netflix, 7 rész, részenként 30 perc (18)

A Tortúra és egy terápiás ülés édes gyermeke 

A Szarvasbébi a Netflix fekete lova, egy humoros, furcsa, fájó történet a zaklatásról, a magányról és az összekapaszkodásról. Ijesztő és egyben zseniális alakításokkal. Nagyjából olyan, mintha egy karambolt néznénk végig, amit az egyik túlélő mesél el: tudjuk, hogy nem hal bele, de azért a legszívesebben végig elfordítanánk a fejünket.

A kezdő képen egy harmincas férfit látunk, aki besétál a rendőrségre. Zavarban van, jelenteni akarja, hogy zaklatják. Elmondja, hogy egy nő az üldözője, akivel soha nem volt testi kapcsolata.  A vele szemben álló rendőr értetlen, de azért megkérdezi, hogy mióta tart ez. A férfi elmondja, hogy hat hónapja. Mi tartott ennyi ideig, kérdezi erre a rendőr. Ekkor a férfi fáradtan belenéz a kamerába, mély levegőt vesz, majd megjelenik a főcím, és a narrálása mellett visszamegyünk az időben, hogy megtudjunk mindent. Például azt, hogy az egész a sajnálat érzésével, és egy egyszerű ingyen itallal kezdődött egy bárban…szarvasbebi 2A sorozathoz nem elengedhetetlen tudni, hogy igaz történet alapján készült, de ennek az ismeretében még megdöbbentőbb a sztori, és talán enélkül azt hinnénk, hogy amit itt látunk, már túlzás. Egy ideig olyan is az egész, mint egy nagyon szépen fényképezett, és megvágott valóságshow. Szerencsére nem fordul át nyomorpornóba, annál sokkal összetettebben és bátrabban áll a témához.
A sorozat főszereplője és készítője Richard Gadd, aki – miután túlélte –, először egy egyszemélyes előadásban dolgozta fel az életének ezt a sötét szakaszát. Meg akarta érteni a motivációkat, és azt, hogy hol rontotta el. Komikusként pedig a színpadon talált ehhez megfelelő formát. A színdarab a londoni West Enden nagy sikerrel mutatkozott be, díjat is nyert, ezt látva a Netflix producerei felajánlották neki, hogy készítsen belőle sorozatot.szarvasbebi 3A legnagyobb nehézség az volt, hogy az általa írt és játszott szerepekre megtalálja a megfelelő színészeket önmaga mellé. Jessica Gunning (Büszkeség és bányászélet, Fortitude) volt az egyetlen színésznő, akit el tudott képzelni a másik főszerepre, és sikerült is őt megnyernie. Mindannyiunk szerencséjére, ugyanis borzongatóan jól játszik. Az egyik pillanatban ijesztőbb, mint Annie nővér volt a Tortúrában, a következőben pedig egy fészekből kihullott elárvult fiókára hasonlít. Még Richard Gadd is azt nyilatkozta róla, hogy néha elfelejtette vele szemben állva a szövegét, olyan jó volt. (Pedig a szöveget ő maga írta, a saját élete alapján.)
A sorozat sikere egyrészt érthető, hiszen minőségi, jó munka, másrészt váratlan, ugyanis nem az a történet, amire a Netflixtől számít az ember. Nehéz és árnyalt darab, amit sötét humor old fel éppen csak annyira, hogy fogyasztható legyen. Mégsem az a fajta alkotás, amit jó érzés nézni, mert az idő nagy részében viszket tőle az ember, fészkelődik és kellemetlenül érzi magát. Nem a látvány miatt, az kiemelkedően jó, ahogy a stílusa is. Mégis témájában olyan, mint a már említett valóságshow: néha egészen elviselhetetlen nézni a szereplők vergődését, de az ember mégsem kapcsol el sehova. Ugyanazért amiért a karamboloknál is mindig lassítanak az autósok. A menekülés sorozata ez, ami a végig a magányról szól. Egyfajta gyónás és terápia, és sokkal-sokkal több, mint egy egyszerű zaklatási történet.szarvasbebi 1Richard Gadd arra használja a lehetőséget, hogy élvezhető módon elmeséljen egy sötét spirált, ami bárkivel megeshet, hiszen alaposan megvizsgálva nem történt semmi eget rengető hiba, ami ilyen mélyre sodorta volna őt. Sőt, a legtöbb alkalommal nem is hiba volt a kiváltó ok, hanem egyenesen az emberi kedvesség vagy az egyszerű gyarlóság. Hiszen a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve.

A Szarvasbébi végül nem a pokolban ér véget, hanem egy köztes térben, ami ad némi feloldozást, de mégis megmarad komolyan vehető, minőségi szórakozásnak. Azoknak ajánlom, akik nem rémülnek meg, ha betekintést nyernek a sötétbe, és nem várják el, hogy a gyógyulás látható hegek nélkül menjen végbe, varázsütésre.10 8

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk PAKO 3 - játékteszt
Következő cikk Kötelező filmek: Volt egyszer egy Amerika