Venom – Az utolsó menet – kritika


venomVenom – Az utolsó menet (Venom: The Last Dance), rendezte: Kelly Marcel, szereplők: Tom Hardy, Juno Temple, Rhys Ifans, Chiwetel Ejiofor, amerikai akciófilm, 110 perc, 2024., 16 éven aluliaknak nem ajánlott!  

Se veled, se nélküled

A Venom 3. részében az űrből jött fekete szimbionta és a nihilista oknyomozó újságíró gazdateste is elbúcsúzik tőlünk, miközben Knull lenullázni készül a világegyetemet. Szerettük Tom Hardyt ebben a szerepben, de itt az ideje újabb szakmai kihívások után nézni. A Venom – Az utolsó menet talán a trilógia legjobbja, de ez inkább ez előző két részt minősíti. venom 3Eddie Brockot gyilkossággal vádolják Mulligan nyomozó meggyilkolásáért, ezért kénytelen Mexikóban meghúzni magát. Aztán mégis úgy dönt, elmegy New Yorkba, egyrészt mert ott is el tud vegyülni, másrészt mert Venom még nem látta a Szabadság szobrot. Útközben azonban rájuk támad egy csótányszerű valami, ezért kénytelenek előbb lóháton, majd gyalog folytatni útjukat, mígnem egy hippibuszos ufórajongó család felveszi őt (őket) és a bezárásra ítélt 51-es körzetnél találják magukat. A felszínen ugyan folynak a bontási munkálatok, de 30 méterrel a föld alatt nagy dolgok vannak készülőben.
Venommal korábban már találkozhattunk a Pókember filmekben, de azon kívül, hogy a gazdatestet ellenszenvessé tette, különösebb szerephez nem jutott. Minden megváltozott, amikor a Sony égisze alatt saját filmet kapott 2018-ban és szegény Tom Hardynak ment szó szerint az agyára. Bár a Venom film megosztotta a rajongókat, nem kerülhette el a sorsát, vagyis azt, hogy trilógiává bővüljön. A harmadik rész szerint csak egy éve él együtt a szimbionta és a gazdatest, de nekünk inkább tűnnek egy zsémbes házaspárnak, akik az aranylakodalmukra készülnek. venom 3 1Ahogyan azt már megszokhattuk, ezúttal is egy olyan teremtmény a fő ellenség, akinek akkor van orgazmusa, ha az egész univerzumot elpusztítja, hogy aztán kedvére uralkodhasson a semmi felett. Kedves bolondom, húzz egy sorszámot és állj be szépen a sorba. Jelenleg azonban be van börtönözve és a szabadulás zálogát a kódex, Brock és Venom kettőse jelenti, a csótányszerű valamiket pedig azért küldi szét az univerzumba(n), hogy találják meg őket. Az 51-es körzetben aztán mindenki ott lesz a nagy csetepaténál és egy súlyos döntést is meg kell hozniuk hőseinknek.
Az utolsó tánc egy road movie és mint minden ilyen, nem csak fizikai utazást jelent, vagyis A-ból B-be való eljutást, hanem mentálisat is. Brock és Venom párosa a kapcsolatukat elemzi, miközben idegen lények, katonák, tudósok és ufórajongók veszik körül őket, akiket A kategóriás színészek alakítanak, csak éppen semmit nem tudunk meg róluk és ennek megfelelően szinte alig tesznek hozzá valamit a sztorihoz. Ha úgy vesszük, azért vannak, hogy hőseink utazása sivatagban nem legyen annyira magányos.venom 3 2 Azok közé tartozom, akik az első két résszel is elvoltak, szerintem mindenkiben ott van Venom, még akkor is, ha a trilógia ezt meglehetősen lazán kezeli. Tom Hardynak jól áll a szerep, színészként és emberként is kedvelem őt, és ugye már a második rész forgatókönyvének megírásában is közreműködött. Megszerette a karaktert, akárcsak Ryan Reynolds Deadpoolt, de valahogy az ő trollkodása mindig nagyobbat üt, ami talán abból is fakad, hogy Venom karaktere sokkal komplexebb és sötétebb annál, mint hogy állandóan elvicceljék. A harmadik részre lankadt a figyelmem, a látvány, a zene, a humor és az akció azért még be-betaláltak.

A képregény filmektől való elfordulás inkább csak átmeneti, ki tudja meg tart, amíg jön majd valami az egészen új és egészen más ígéretével, ami ezt a folyamatot megállítja, jobb esetben pedig megfordítja. A Venom 3. része tiszteletből, de még inkább megszokásból búcsúzik el a karaktertől és ezen folyamatot illetően már nem oszt, nem szoroz. Nincs más dolgunk, mint várni türelemmel, addig legfeljebb nézünk mást. Teszem azt független izlandi művészfilmeket. Mindezektől függetlenül a stáblista alatt a főgenya még jól befenyít minket, de hát ez a dolga. 55

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Élő közvetítés a müncheni olimpia túszdrámájáról, a Szeptember 5. előzetese izzik a feszültségtől
Következő cikk Az ügynökség A legendák hivatala francia sikersorozat alapján, Michael Fassbender, Richard Gere a húzónevek - trailer