Dead Rising Deluxe Remaster – játékteszt


DRDR key art

Fejlesztő: Capcom; Kiadó: Capcom; Platform: PC, PlayStation 5, Xbox Series S/X

Frank West és a plázás zombidarálás visszatért egy csinos 2024-es köntösben, tehát már kertek alatt a Dead Rising Deluxe Remaster!

A zombis cuccok nálam mindig is nagyot mentek és bár egy kicsivel még a túlhasználtságuk előtt, de már fénykorukon túl léptem kapcsolatba velük, mégis kitart ez a mai napig és kellemes noszatalgiával gondolok a hasonló tematikájú filmekre és könyvekre egyaránt, hogy a videójátékokról ne is beszéljünk. De a zsáner non plus ultrája a szememben mindig is George A. Romero 1978-as Holtak hajnala című műalkotása, aminek még a Zack Snyder féle 2004-es újragondolást is kimondottan szerettem. Így nem csoda, hogy gyerekkorom óta vártam egy olyan formátumra, ahol majd egyszer én hentelhetem a plázába zárt zombikat. 2006-ban robbant is bomba és a Capcom megadta immár többedszerre is a zombis kegyelemdöfést, ezúttal egyenesen a vágyaim netovábbját a plázás darálást a Dead Rising képében, melynek sikere még számos folytatást, majd 2024-ben egy ráncfelvarrt változatot (mai alanyunkat) is megért, Dead Rising Deluxe Remaster címen.

DRDR screen01

A Dead Rising Deluxe Remaster egy third person akció-kalandjáték, avagy a kamera a vállunk fölött, a hátunk mögött foglal majd helyet. Főszereplőnk Frank West, egy fotóriporter, aki egy coloradói bevásárlóközpontba érkezik, hogy kivizsgáljon egy furcsa katasztrófát, amit a hadsereg hétpecsétes titokként kezel. Amikor megérkezik, rájön, hogy a bevásárlóközpontot zombik lepték el. Kitűzött célunk lesz tehát, hogy Frank túlélje a zombik támadásait, megmentse a túlélőket, és összegyűjtse a szükséges bizonyítékokat a Pulitzer díj gyanús történet megírásához. A bevezetőben a városba, majd a plázába berepítő pilóta természetesen nem tart velünk eme nemes küldetésen és gyorsan le is szögezi, hogy a menekülésre egy lehetőségünk van, órára pontosan 3 nap múlva, ugyanitt a tetőn fog várni minket a helikopterrel, aztán olyan messzire megy, hogy bottal üthetjük a nyomát.

DRDR screen02

72 óránk van tehát, hogy teljesítsük ezeket a feladatokat, miközben a helyszínül szolgáló plázát felderítve különféle fegyverekkel és tárgyakkal ritkíthatjuk a zombik seregeit, számos különböző fegyvert és eszközt használhatunk, a serpenyőktől kezdve a láncfűrészen át a kőkemény lőfegyverekig. Különlegesség, hogy a játék valós időben zajlik, így az idő múlása befolyásolja a játékmenetet és a történet előrehaladását, annak alakulását. Nem árt tehát sűrűn ránéznünk a karóránkra, mert pillanatok alatt lemaradhatunk kardinális eseményekről. Az erdeti játék egyik sokat kritzált aspektusa volt a csökevényes mentési rendszer, amit hivatott volt kiegészíteni az új, csilli-villi automata mentés. Na ez eméletben még jól is hangzott, azonban mivel bizonyos ajtókon átjárva a Dead Rising Deluxe Remaster kedvesen ment helyettünk, ha nem leszünk résen okozhat meglepetést és felülírhatja állásunkat számunkra nem éppen kedvező helyzetben is, ami több mint kellemetlen.

DRDR screen03

Többször is megemlítették a készítők, a Capcom sajtósai, hogy a Dead Rising Deluxe Remaster nem egy remake, de nem is tekinthető csupán remasternek. Na ez az állítás tökéletesen fedi a valóságot, ugyanis nem csupán a felbontás felskálázása történt meg, hanem a komplett játék átültetésre került az RE Engine alá, aminek hatására a látvány valami frenetikus. Bár akár 4K és 60 fps-sel riogattak minket, ezt azért erősebb hirig során azért küszködve tudja csak tartani (mármint a 60 fps-t alacsonyabb felbontáson), némi recegéssel. Ennek ellenére tényleg pazar ami a képernyőkre került és annak, aki nem ismerte az eredetit valóban lenyűgöző élmény lesz pörgetnie a 3 napos darálást. Átdolgozásra, modernizálásra került az irányítás (mazochistáknak elérhető a klasszikus változat) is, ami az egyik legjobb aspektusa ennek a felújításnak, mert végre valóban egy pörgős, izgalmas és tényleg élvezetes darálást nyomhatunk abban a bizonyos kisvárosi bevásárlóközpontban.

Azt kell, hogy mondjam bár az élmény remek és mindenben még jobb lett, mint volt sajnos azoknak, akik már átélték a Dead Rising Deluxe Remastert még az eredeti változatban, sok újat nem tesz hozzá ez a csomag a boldogságukhoz, de kellemes nosztalgia lehet a cirka 12-13 órás hentelés. Ellenben aki még nem ismerte Frank West szédületes három napját és lenne kedve zombikat darabolni egy humoros kliséket durrogtató B kategóriás zombimozi főszereplőjeként, az kapjon az alkalmon és tegye a virtuális (vagy fizikai, kinek mi, ugyebár) kosarába a cuccot, mert ezt nem éri meg kihagyni!

(A tesztpéldányt a CENEGA Hungary Kft. biztosította.)

8.szék

 

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Castlevania Dominus Collection – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Kern András színészlegendák között nyomoz a Ma este gyilkolunk előzetesében
Következő cikk Az Oscar-díjas Cillian Murphy ismét drámai szerepben tűnik fel - trailer