Elfeledett zsenik (1) – Francois de Roubaix


François-de-RoubaixEzzel a rovattal szeretnénk az idő futóhomokjába emlékoszlopot állítani azoknak, akik kivételes tehetségükkel teljesebbé tették a mozi varázslatos világát, de igazságtalanul rövid földi karrier adatott meg nekik.

Francois de Roubaix (1939-1975) francia filmzeneszerző

Igazi újító, a flancos iskolákat elkerülve autodidakta módon tanult. Belekóstolt a jazzbe, de zenéit hallgatva kiderül, hogy játsznyi könnyedséggel lavírozott a műfajok között. Síppal, dobbal, nádi hegedűn át a kezdetleges szintetizátorokig mindennel kísérletezett. Röpke 15 év alatt jelentős örökséget hagyott maga után. Első felkérését dokumentumfilmes apjától kapta.

A Kalandorok volt az egyik legismertebb, minek egyik témáját (Leticia) Alain Delon is eldalolászta. Tragikus kapcsolódási pont a filmmel, hogy később egy búvárbalesetben vesztette életét.

Műveiből mások is kikaparták a saját gesztenyéjüket: Robbie Williams: Supreme, Missy Elliott ft. Nicole: All ‘n’ My Grill, Lil Bow Wow ft Snoop Dogg: That’s My Name.

Stílszerűen (ezt Delon/Bronson filmes randijához komponálta): Ég veled, barátom!

 

Amiért ma is megállná a helyét… ilyen remix csak időtálló gyöngyszemekből készülhet.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Zack és Miri pornót forgat - kritika
Következő cikk Az idegenek whiskast vennének

2 hozzászólás

  1. kimball
    2009. szeptember 29. kedd

    Drága Totó!

    Van ettől a kedves francia barátunktól olyan CD amin csak az Ő szerzeményei találhatók meg?

  2. 2009. szeptember 29. kedd

    @kimball: Nekem van 1-2…majd meglep vele a Jézuska!

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .