Boldogot Martynak!


marty

A nagymenő Marty Scorsese 67 éves. Gratulálunk!

Köszönjük eddigi munkásságát!

A Teremtő tartsa egyben, hogy még bőven alkothasson!

 

 

Holtak útja

“Éjszaka minden állat előbújik, kurvák, buzik, pederaszták, stricik, hímringyók, meleg csajok, piások, narkósok. Egyszer majd jön egy igazi nagy eső, és elmossa ezt a sok szennyet az utcákról.”
Travis, öreg cimbora, negyed évszázaddal ezelőtt egy kisiskolás szorgalmával körmölted naplódba városi kórképed. Azóta rengeteg nagy eső volt, de arra az igazira még mindig várni kell. New York utcáin hatalmasabb hullámokban hömpölyög a mocsok, mint valaha, egyesek még ezt is megtanulták meglovagolni, legtöbbünk azonban máról holnapra elmerül a bűzlő habokban. holtak3
Hová tűntél, Travis Bickle? Elsült végül a mutatóujjad vagy végleg visszaadtad az ipart? Te is beszálltál abba az átázott papírhajóba, melyben az emberiség dalolva evickél a zuhatag felé? Mit szólnál hozzá, ha porig rombolnánk a várost? Igazad van, kinőttük már a forradalmakat. Szinte látom, ahogyan elsötétített szobádban tested lassan felfalja az idő. Mást diktál a kordivat, túl sok itt az ördög, és kenyérre kenhető a vallásos áhítat. Hasztalan a kamikáze büntetőhadjárat, s ma minden gázlángon edzett ököl zsebben marad. Egyetlen esélyünk, ha a temérdek gyom közül kimentjük a virágot
1993. A Nagy Alma szívében, a megszokott harmónia jegyében egy sziréna süvölt bele a végtelen éjbe. Frank Pierce mentőorvos rimánkodik, hogy a rohamkocsi tetején lévő lélekharang végre ne halált sikítson. Apró higanycseppekként egymásba folyó éjszakák, a mentőangyal folyton késve érkezik. Frank a holtak útján halad, minden sarkon vádló lelkek köszönnek vissza, mázsás kövekként rántva az önmarcangolás feneketlen vermébe.
Scorsese altatót dúdol egy álmatlanságban szenvedőnek, ki csak akkor hajthatja álomra fejét, ha megbékélt démonaival. Frank Pierce belátja, hogy az emberiséget nem mentheti meg, legfeljebb egy másik embert. Scorsese megbékélt, lemondott a pusztításról. Bár a világ semmivel se lett szebb, de hiszi, hogy még érdemes érte harcolni.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Jövőbelátunk
Következő cikk Mától moziban a leporolt Fassbinder

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .