A főzőshow-k Rocky-ja (x)


csirke borito cutHa az ember házasságban él, kénytelen kompromisszumokat kötni, úgy mint lehet kedden BL, vasárnap meg Seria A, de akkor hétfőn és pénteken TV Paprika ezerrel. Így aztán a férfi ha akarja, ha nem, ragad rá valami a szakácsshow-k világából. Én például már felismerem a trolin a raszta Kozit, tudom, hogy Ramsay az, amelyik a meccsen szokott anyázni, hogy Gianni műsora azért nem jó, mert csak magát a főzést nem látjuk, viszont Csiszár Olasz melóját is álmélkodva nézem, igaz, ez utóbbi inkább italomániámnak tudható be, mint a szakácsszakma iránti érdeklődésemnek. Mert ugyanakkor két hete, amikor betegen voltam itthon, kábé azt adtam elő, amit Kásás Tamás a reklámban, a konyhaasztalra tettem a laptopot, a feleségem pedig skype-on próbálta elmagyarázni, hogyan kell rántottát sütni. Egy szó, mint száz, a főzőműsorok egy olyan felkapott műfaj, amit nem feltétlenül kell a realitykkel együtt a médiainkvizítorok máglyájára dobni, például mert még csak a szereplők méltóságának sárbatiprását sem igényli ahhoz, hogy közönséget toborozzon. A millió és egy sorozat mellett pedig ott van A csirke, a hal és a királyrák, ami kb. a főzőműsorok Rocky-ja. A meglepően szórakoztató doksi magyarországi premierje kapcsán írtam a Filmklik-blogba egy szösszenetet, amelyben a hagyományos maffia-filmek tipikus figuráit állítottam párhuzamba a spanyol szakács-klán tagjaival, ezt fogom most jól becopyzni ide a Hetedik sorba annak örömére, hogy a film megjelent DVD-n, illetve a Filmklik.hu-ról is le lehet letölteni.

“A film egy több mint jópofa doksi, nevezik <gasztronómiai thrillernek> is, amelyben egy spanyol mesterszakács, Jesús Almagro és stábja szakmájuk legnevesebb megmérettetésére készülnek, a francia Bocuse d’Or nevű versenyre. A viadal két fő ismérve, hogy a séfeknek a film címében is szereplő alapanyagokból kell kihozniuk a legjobbat, illetve hogy egészen véletlenül ez többnyire a franciáknak sikerül.

A film figuráival aligha találkozhattunk korábban, ha csak nem vagyunk otthon a spanyol szakács-berkekben, mégis mintha régi ismerősök lennének. Remekbe szabott jelenet például, amikor Jesús (aki személyesen is eljött Budapestre a premierre, illetve a díjátadó gálára) és társai körbeállják és kóstolgatják a felkészülés során kifőzött újabb és újabb adag ételeket, és arcukról nem lehet leolvasni, hogy ott most egy ráksaláta sorsáról döntenek vagy éppen emberéletekről. A szakácsok klikkje úgy épül fel, mint valami Cosa Nostra. Először is vegyük ugye a szervezet nagy öregjét, a dont, akinek szavát senki nem kérdőjelezi meg: ő Juan María Arzak. Ott van aztán Pedro Larumbe, akinek jéghideg pillantásától megáll az ember kezében a fakanál: mint egy megőszült Chazz Palminteri. Jön aztán kedvencem, Alberto Chicote, a rekedt hangú nagydarab séf, mellék- de kihagyhatatlan szereplője a történetnek: gyakorlatilag Joe Viterelli pepitában. És természetesen a főhős, Jesús Almagro, akihez hasonlóan sokat mondóan, fejet picit megdöntve hallgatni, aztán kivárva a megfelelő pillanatot ellentámadásba lendülni talán egyedül Robert De Niro képes, bármelyik szerepét is citáljuk ide.”szakacsok ujjjj

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Egy nehéz nap éjszakája
Következő cikk Aranyvasárnap közeleg

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .