A magyar-román barátság jegyében


Talán tudjátok, hogy amikor épp nem Hetedik sort írok, akkor a Filmklik.hu-t szerkesztem, és a nagy hír, hogy 2010-től már nem csak mint egy online téka, hanem mint filmforgalmazó is kilépünk a színre. Nem is akármivel: feburár 25-én mutatjuk be a Varga Katalin balladája (Katalin Varga) c. filmet. Ami egyébként a hétvégén újabb díjat kapott, méghozzá az Európa Film Akadémia Az Év Felfedezése (European Discovery of the year) kitüntetését. Ha valaki még nem hallott volna róla, a megerőszakolt nő bosszúmoziját – amit már hallottam a jádszeredai Kill Bill-nek is nevezni – egy Reading-szurkoló brit srác, Peter Strickland rendezte Erdélyben, magyar nyelven (néhány mondat van csak románul), sepsiszentgyörgyi, kolozsvári stb. színészekkel, szóval igen érdekes produkcióval van dolgunk. A februári bemutató előtt reményeink szerint a Varga Katalin balladáját megfuttatjuk a Magyar Filmszemlén is.

Szintén a román-magyar barátság jegyében jegyzem, hogy valószínűleg a két ünnep között csinálunk a MOZINET-tel közösen egy játékot a California Dreamin’ kapcsán; tudjátok, ez az a román film, amit a 27 éves Cristian Nemescu rendezett, aztán mielőtt kész lett volna vele meghalt autóbalesetben… December 31-én jön itthon moziba, és külön felhívnám a figyelmet rá, hogy a női főszereplő, Maria Dinulescu csatlakozott a Facebookon a film magyarországi rajongói csoportjához. Hamarosan kisütjük a részleteket, addig is itt a magyar feliratos előzetes:

És ha akarom, idetartozik, ha akarom, nem, de végeredményben teljes egészében Romániában forgatták Vranik Roland Adás című filmjét, amely pedig január 7-i bemutató. Engem nagyon megmozgatott, és egészen ledöbbentem, hogy micsoda ellenállásba ütközött itthon a Szemle után. Azóta bemutatták Torinóban, díjat nyert Sevillában, de még Varsóban is többen voltak rá kíváncsiak, mint amire itthon számítani lehet. Európában össz-vissz eddig több mint négyezren látták, és még csak most megy Los Angelesbe, Göteborgba és még egy sor fesztiválra. Mindenhol nem lehetnek hülyék az emberek.

adas plakat458

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Aranyvasárnap közeleg
Következő cikk Star Wars szereplői ha Facebook-oznának

2 hozzászólás

  1. 2009. december 14. hétfő

    Nahát, ott én is akartam dolgozni. Lehet, hogy többet kellett volna udvarolnom? 🙂

  2. 2009. december 18. péntek

    Mikorhol? És főleg miért? Sose volt itt meghirdetve állás. Nem is emlékszem h vki jelentkezett volna

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .