Avatar – kritika


avatar3Avatar, rendezte: James Cameron, szereplők: Sam Worthington, Sigourney Weaver, Zoe Saldana, Stephen Lang, Michelle Rodriguez, Giovanni Ribisi, amerikai-angol kalandfilm, 162 perc, 2009., 16 éven aluliaknak nem ajánlott!

A Download gomb halála

“Töltögessétek a karácsonyi bejglit, mert ez most nem fog menni!” – mosolygott James és elégedetten hátradőlt a zsöllyében. A magyar ember azért aranyvasárnapon is küzdve küzd, mint az a moziba őszint(j)én szerelmes fiatalember, ki egy pénztárcabarát piacon, nejlonharisnyák és csapvizezett parfümök takarásában, barkács borítóba rejtve árusította Cameron moziforradalmát.avatar 2A hollywoodi marketinggépezet érzékeny az átlagpolgár hétköznapi szélmalomharcaira, ezért előszeretettel szivárogtat ki drámai háttérinfókat a készülő mozi kulisszatitkaiból: eladta anyukája kerekesszékét, csakhogy 47-edszer is újravehessen egy jelenetet, hét esztendőt állt a forgatás egy vulkánkitörés miatt, a stáb tagjai még az étkezési szünetekben is holt nyelven beszéltek…
Az Avatart is beelőzte néhány hasonló tyűűű meg hűűű sztori, ám ez esetben a vásznonra került a jó részük. Az Oscarosan hajót süllyesztő direktor, már 1991-ben úgy préselte át Robert Patrickot a vasrácson, hogy nem győztük visszatekergetni a videókazettát. Zen buddhákat megszégyenítő türelemmel figyelte a technika fejlődését, s mikor elérkezettnek látta az időt, vizuális látomásának szolgálatába állította azt, és létrehozta a filmtörténet újabb mérföldkövét. A másik harcos úttörőnek, George Lucasnak anno beletörött fénykardja, az új trilógiát láttán, bizony sírva követeltük vissza a hungarocell és a Technokol Rapid korszakát.avatarA sci-fik egyik közkedvelt kiindulópontja: s lőn az ember, ki összebarmol mindent, majd sárgolyóját hátrahagyva univerzális szintre emeli a sáskalétet. Az Avatar meseszövése önmagában egy filmtörténeti kollázs, mert a Mátrixtól a Pochahontason és a Farkasokkal táncolón át a Rettenthetetlenig számos klasszikus visszaköszön, most azonban csak az cincálja darabokra, akit soha nem kényszerített térdre a mozivarázs. Egy-két karakter népmesei egyszerűsége (az atomot nekik gondolkodású G.I.Joe vagy a féltékeny, dacos helyi vagány bennszülött), néhány silányan csengő dialóg és az enyhén suta lezárás (a lógó orral távozó vert sereg a csalódott vörösingeseket juttatja eszünkbe) elfüstöl a grandiózus vállalkozás oltárán.avatar tank 031Cameron a mosolygó diktátor, most kedves apukaként fogja a kezünket és kísér el minket egy olyan világba, amit utoljára gyermeki fantáziánkkal voltunk képesek megálmodni. Pandora bioszférájának megteremtése, az élettel teli színész-lények játéka már-már isteni szintre emeli az alkotókat, nem beszélve a tényleges látás újbóli megfogalmazásáról. Rajzórán soha nem derült ki, hogy létezik ennyi szín. A mélység-élesség valós értelmet nyer, így a repkedő na’vikhoz képest Harry Potter kvidics meccsei Levente Péter Égből pottyant mesék kivitelezési szintjére süllyednek. Noha mindent a szemnek, mégis ízlésesen elkerüli a vásári 3D-t, nem röppen arcunkba nyílvessző, zuhan ölünkbe a helikopter, viszont fülünket csiklandozza a magasra nőtt aljnövényzet vagy vállunkra hullik a pernye. Sigourney Weaver nélkülözhetetlen őselem, Zoe Saldana pedig szemünk előtt válik az intergalaktikus szex nagykövetévé.

James Cameront alázata és perfekcionizmusa ismét a Mozivilág trónjára ültette, szeretett népét sikeresen édesgette vissza az elnéptelenedett filmszínházakba. Isten óvja a királyt!10 9

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Star Wars szereplői ha Facebook-oznának
Következő cikk Last Minute karácsonyi ajándékok

2 hozzászólás

  1. 2009. december 21. hétfő

    Én, kvázi félszeműként viszont maradok a danlódnál, mivel Cameronbácsi rám nem gondolt. Monnyonle.

  2. aribeth
    2009. december 22. kedd

    Egyetértek. A forgatókönyv akkora fércmű, hogy még az én vak és megbocsátó szememet is majd’ kiszúrták a sablonok, a karakterek egy fikarcnyit sem összetettebbek John Smith-nél és Pocahontasnál, és mindezek ellenére működik az istenverte film. Hatalmas élmény, no. Párszor még megnézem moziban.

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .