Nem volt nagy durranás


Fájdalmasan hosszúra nyúlt az idei Oscar-ceremónia, és ebben jelentős szerepe volt az ORF1 házisárkányának Birgit Förtelmeiernek és csevegő partnerének az osztrák Réz Andrásnak (kinézetre inkább Rowan Atkinson), kik a szünetekbe préselt okfejtéseikkel katatón állapotba juttatták a hontalan magyar filmrajongót.

Alec Baldwin és Steve Martin egy fokkal viccesebben házigazdáskodtak, mint reméltem, de a rendezés és a műsor összetétele igen szedett-vedettre sikeredett. A nyitószámban rögtön az énekest nem lehetet hallani, míg a legjobb filmért vetélkedő alkotásokat, életlen sztárok vezették fel (külön pódiumra állítva, akárcsak egy iskolai szavalóversenyen, gyengén megvilágítva, egy közeli nélkül…Budapest Tv-ét idéző megoldás volt).

Kevés csillogás, vasalt sztárok, fárasztó köszönömök, egy stílusos Robert Downey Jr. villanás és egy mókás Ben Stiller fricska, amúgy Tesco gazdaságos körítés. A filmvígjátékok pápájáról John Hughesról külön megemlékeztek, majd később a harmincasra műtött Demi felkonferálta a gyászrovatot (Farrah Fawcettet egyszerűen kifelejtették, mint tavaly szegény Brad Renfrót). Horror blokk, remek vágói teljesítménnyel, de szinte következetlenül. A filmzenékre gyúrt táncprodukciót nehéz minősíteni, sem hangulatban, sem koreográfiában nem passzoltak egymáshoz a látottak (Ha valaki netalántán tudja, milyen rokoni szálak játszhattak itt közre, kérem értesítsen!). Az Alkonyat szereplőgárdája bizonyára felhergelt néhány ébren lévő tinédzsert, csakúgy, mint a Hannah Monatana üdvöskéje, akit jövőre valószínű nem látunk viszont a nagy filmes seregszemlén.  

A díjak Globe leosztásban vándoroltak gazdáikhoz. Christoph Waltz persze, hogy megkapta, Jeff Bridgesnek is kijárt, Sandra Bullock látatlanban is kérdéses.  A smink kategóriánál megmosolyogtam a legjobb gumifülért a Star Trek munkatársait, bár ne feledjük, egykoron a Gandhi is nyert a több ezer lepedőért legjobb kosztüm Oscart. Nagyobb meglepetést számomra a külföldi film kategória okozott, ahol a két esélyes (A próféta és A fehér szalag) hoppon maradt egy argentín mozival szemben.

Sovány esztendő, sovány gála, de most már egy nő is kiérdemelte a rendezői Oscart, az pedig megint külön lapra tartozik, hogy vajon A bombák földjénre tíz év múlva hányan emlékeznek.

A boldog rendezőnő felejtehető szavai:

 

A blog munkatársainak legfontosabb díjazottja: a Fel! Egy kis alátámasztása annak, hogy miért is a legjobb animáció és filmzene győztese:

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Ki nyer ma?
Következő cikk FelháBorítók

3 hozzászólás

  1. 2010. március 8. hétfő

    De Jeff Bridges nyert! Már megérte!

  2. Glamorous
    2010. március 9. kedd

    Csak úgy “magyar ember” módjára jegyzem meg: BUUUUNDAAAAA

    EEEEErzsééééééébeeeet

  3. wizdog
    2010. március 10. szerda

    Tényleg voltak gáz dolgok. Steve Martin ritka nagy paraszt is tud lenni. Elég erőltetett volt ahogy a végén még hozzátette hogy azért jó fej srác vagy, Alec, miközben előtte folyamatosan minden poén rajta csattant.

    A lényeg, hogy ott voltunk!

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .