Schmidt története – kritika


schmidt torteneteSchmidt története (About Schmidt), rendező: Alexander Payne forgatókönyv: Alexander Payne, Jim Taylor, szereplők: Jack Nicholson, Kathy Bates, Hope Davis, Dermot Mulroney, amerikai vígjáték/dráma, 125 perc, 2002

Kései ébredés

A Schmidt története azon filmek sorát erősíti, amit jó ha az ember 35 éves kora előtt lát, csakhogy időben ébredjen. Jack Nicholson élete egy pillanatra sem hasonlított Warren Schmidtére mégsem hiszem, hogy nála zseniálisabban alakíthatta volna más.schmidt torteneWarren Schmidt (Jack Nicholson) már kifelé indexel az élet túlzsúfolt sztrádájáról. Mostanáig egy jelentéktelen biztosítási cég jelentéktelen dolgozójaként robotolt. Évtizedes szorgalmáért kapott egy felejthető búcsúztató ünnepséget, felbecsülhetetlen munkáját pedig már másnap bedobozolva találja a szemetes konténer mellett.
A sírig tartó semmittevés első reggelén létösszegzésekor fájón teszi fel a kérdést: ki ez a felpuffadt arcú vénlány, akivel megosztom az ágyam, s vajon hová tűntek az ifjonti álmaim? Tévéjét kapcsolgatva rálel egy segélykérő felhívásra, minek következtében pár dollárért névlegesen egy hatéves tanzániai kisfiú nevelőpapája lehet. Így az írástudatlan Ndugu lesz gyónásának élő levelesládikája. Miután felesége hirtelen jobblétre szenderül, felkerekedik a közös utazásokra összespórolt lakóbuszon, és nekivág Denvernek, hogy megtérítse egy szem lányát, aki egy lófarkas vízágy-ügynökkel képzeli el jövőjét.schmidt tortenete 2
Alexander Payne embermeséje édestestvére David Lynch Igaz történetének, bár itt a fűnyírónál gyorsabb járművel száguld a kalandor a szeretett családtag felé. A két központi figura között azonban van egy alapvető különbség. Richard Farnsworth az első pillanattól kezdve egy szeretnivaló öregúr nagypapa bájjal, míg Jack Nicholson figurája egy teljesen íztelen figura, aki szimpátiánkra sem érdemes, jóllehet ő erre nem is bazíroz. Nem játszik tragikus hőst, akinek fityiszt mutatott az élet, egyszerűen arra döbben rá, hogy nélküle szaladt el végleg.

Payne karakterei bóklászó figurák a hétköznapok tükörlabirintusában, néha jót nevetnek magukon, olykor megrémülnek a látottakon vagy csendes zokogásban törnek ki. A jakuzziban meztelenkedő mindig jó Kathy Bates, és az ügyeskedő, sutyerák vej szerepében tündöklő Dermot Mulroney méltó partnerei Nicholsonnak.
Homlokra koppintó, olykor fájón, keserédes road movie, mely olyan úton robog, amin embermilliók indulnak el naponta.85

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Alain Delon 75 éves
Következő cikk Az öreg Bud Spencer a személyes ügyintézés híve

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .