Isten a pihenőnapján megteremtette Leslie Nielsent


leslie nielsen…csakhogy próbára tegye az emberiséget

Egy forgalmas bevásárló-centerben bandukolva széles körű felmérést készítettem Leslie Nielsen néven futó embertársunkról. Azok, akik nem tudták, kiről is van szó, számos érdekes megoldással hozakodtak elő: futballista, Brigitte Nielsen férje, Nils Holgerson barátja, a legújabb babapopsi-kenőcs. A tájékozottabbak a felismerés édes pillanatát követően azon nyomban minősítették: lökött egy pasi, szánalmas kretén, egy nagyon félreértett zseni, aki megelőzte korát, vicces, akár egy hat láb mély gödör, gyanús körülmények között meggazdagodó milliomos, sármos, kivételes talentum, és ahogy a nőkkel bánik, nagy az Isten állatkertje, alacsony a kerítése.

Titokzatos, ezerarcú színészóriás, két Oscar büszke tulajdonosa. Elnézést kérek, egy apró baki következtében ezt a pár adatot tévesen, egy Robert De Niro életrajzból ollóztam ide. Próbáljuk meg kideríteni, ki is volt valójában Leslie Nielsen?
Magánéletét füllentések láncolatából szőtt sötét misztikum fedi. Gyerekszoba-mentes éveit nagyító alá helyezve ráébredhetünk többszörösen összetett, bonyolult jellemére. Családját illetően élete sokáig a bizonytalanság jegyében telt. Köszönhető a napjában kétszázszor feltett Janikovszky Éva kérdésnek: “Kire ütött ez a gyerek?”  Közös állatkerti kirándulásaikra visszaemlékezve, mindig ott motoszkált fejében, hogy nem várt gyermek, ugyanis szülei bátran engedték, hogy rácson belülről etesse az oroszlánokat.

Esetlensége korán megmutatkozott, a kis Leslie törzsvendégnek számított a baleseti osztályon. Apja bátorítására döntött a színészi pálya mellett: „Édes fiam! Olyan idióta vagy, hogy ebből még egyszer tisztességesen meg fogsz élni!” Emlékezete szerint első fontos szerepe, a Madárijesztő komplex, ész nélküli figurája egész pályájára kihatott. Majd egy tragikus balesetet követően szakított a színházzal., egy tévéshowban könnyek között idézte megl a baljós estét: “Mintha csak tegnap történt volna. A Rómeó és Júlia erkélyjelenetét próbáltuk, amikor magával ragadó játékom és fiatalos lendületem folytán partnernőm leszédült a mesterséges magaslatról. Rövid zuhanást követően tompa puffanást hallatott. Éjszakánként még gyakran fülembe cseng. Paff! Szegény sohasem térhetett vissza a világot jelentő deszkákra.”

Szerep nélküli szűk esztendők következtek, hétnél is több. A Kutyának sem kell színészek klubjában verte a blattot naphosszat. Forgatási szünetekben belógott potyázni a stáb közös étkezéseire. Segélyen tengődött, és tétlenül nézte, ahogy haja őszbe csavarodott. Végül isteni beavatkozást követően a lökött ZAZ trió talált rá. Akiknek fő tevékenységük abból állt, hogy híres vagy hírhedt filmek emlékezetes jeleneteit megbecstelenítették. A frissen összegyűjtött kliséket beleszórták egy jókora húsdarálóba és összeturmixolták őrült poénáradataikkal.

A három viccpápával való találkozásakor állástalan színészbarátunk belépője kivételesre sikeredett. Nyitásként megbotlott a szőnyegrojtok kusza tengerében, minek következtében lefejelte David Zuckert, akinek orrnyerge bánta. A baleset kiheverése végett megcélozta a közeli bőrfotelt, ám figyelmetlenségének köszönhetően beverte férfiasságát az asztal sarkába. A látványos belépő után Jim Abrahams és Jerry Zucker csupán egyetlen kérdést tett fel leendő sztárjuknak: Mi a blődli? Leslie rezzenéstelen arccal, egy egyetemi docens emelkedettségével válaszolt: „A blődli a jódli és a ródli távoli rokona.” A megjegyzést gyors eljegyzés követte. Pontosan tudták: ezzel a palival milliókat szakíthatnak. Először bemelegített az Airplaneben, később megkapta élete legnagyobb szerepét, Frank Drebin nyomozóét. Vígan lövöldözött csupasz pisztollyal, és vált a ZAZ-féle roncsfilmek védjegyévé. Bolondból lett a király.

Sok kacagást a mennyei stábban! Köszönjük, hogy az alattvalóid lehettünk!

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A bajusz tekintélye
Következő cikk Woody Allen 75 éves

1 Comment

  1. 2010. november 30. kedd

    Hogy ki volt Ő? A bő önéletrajz ellenére sem tudnék igazán semmit sem mondani róla.

    Ennyi

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .