Boardwalk Empire – Gengszterkorzó pilot


boardwalk empire kTúl a Boardwalk Empire – Gengszterkorzó pilot epizódján úgy tűnik, benne van minden, ami miatt imádjuk a gengszterfilmeket. Szeszcsempészet, korrupt rendőrök és politikusok, drága öltönyök, wannabe tolvajok, agyvelő a tükrön. Kicsit félve, de azért reményekkel várom a folytatást.

A magyar HBO jóvoltából a honi kábeltévézés pusztájában is sátrat ver a Martin Scorsese nevével dobálózó, egyébként őt magát csak executive producerként – és akkor mindenki döntse el, hogy az most idézőjeles „csak”, vagy tényleg a parasztvakítás része –, illetve ne legyünk igazságtalanok, a pilot epizód rendezőjeként is jegyző Boardwalk Empire. A tévésorozatok óriásplakátokon hirdetése szerintem nálunk olyan iszonyú régmúltra nem tekint vissza és bár nincsenek adatok a vincseszteremen, túl sok jövőt sem látok számára. Kivéve, ha a piratebay-ről hírből sem hallott háziasszonyok a sorozat célközönsége, vagy ha olyan rohadt nagy volumenű dologról van szó, mint a Gengszterkorzóra fordított sorozat. Mindenesetre bízom a sikerében!

Szerintem nem is lesz ez olyan nehéz, bár jó néhány már korábban megjelent blogbejegyzés igyekezett elbizonytalanítani. Az első rész tényleg nem pörgeti túl magát, vér inkább csak a vége felé fröccsen, addig picit Becstelen Brigantyk-szindrómát érzek, töménytelen mennyiségű dialóggal. Más kérdés, hogy ezekben semmi céltalanságot nem fedeztem fel, vontatottnak sem nevezném. Csak hát egy gengszterfilmtől az átlagnéző talán több akciót remél. Így a pilot alatt inkább gyönyörködhetünk a csettintősen stílusos, bár néha már sterilen tökéletes díszletekben és kosztümökben. A hangulatfestésben, a karakterrajzokban. Mindenki pontosan olyan, amitől az ember kisgyerek módjára rajong a gengszterfilmekért. És csak félve vesszük észre, hogy épp elég imádott scorsese-s jegynek örülünk itt, hogy kicsit tartsunk is a további epizódoktól, amelyeknek ugye már nem ő a rendezője.

De azért győz az optimizmus! Steve Buscemi kegyetlenül odateszi magát, sziporkázik, nagyon megérdemelte a főszerepet. De nem is gengszterkorzó ez, hanem gengszterpanoptikum: Lucky Luciano, Arnold Rothstein, Al Capone, igaz utóbbi még csak verőember és sofőr, de már villogtatja oroszlánkörmeit. A sorozat végére talán eljutunk odáig, hogy már ő is nyakkendőre váltja a munkásszvettert.10 9

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Az utazó - kritika
Következő cikk Eredeté az Oscar

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .