Sós kútba tesznek…


buriedposzt….és abból is készülhet film! Az Élve eltemetve kapcsán felidézünk pár klausztrofób műremeket, ahol az alkotók olykor átmenetileg akár az egész játékidőre fájdalmas helyekre/fullasztó helyzetekbe kényszerítették a birkatürelmű színészeket vagy az animált karaktereket. Tölgyfakoporsón innen és túl….

A feltartott kezekről a dombornyomott Han Solo is bevillan, ám emlékezetes ládába zárt emlékek Uma Thurman agóniája a Kill Bill 2.-ben és Michael Douglas Játsz/mája Új-Mexikóban. A fülkében állandóan visszahívható Colin Farrell  megért egy tantuszt, míg Fincher Pánikszobájába éppen csak befért a mélyülő anya-lánya kapcsolat. Robert Zemeckis kádba parancsolta Michelle Pfeiffert a Temetetlen múltban, hogy ráébredjen végre, a szerelem bizony múlékony.

A Fűrész szériában csupán a Parlamentbe nem kerültek a delikvensek, amúgy végigbotorkálták a purgatórium összes bugyrát, injekciós tűveremtől a kalodáig. A horror műfaj eleve a bizarr kelepcék kiapadhatatlan forrása. Frank Darabont A ködben a sarki boltról bizonyította be, hogy olykor fullasztóan szűkös lehet (a húsvéti rohamot látva minden képkockája igaz!). A tökéletes trükk arra figyelmeztetett, az akváriumban inkább tartsunk aranyhalat!

http://youtu.be/9GR9q4rdU_8

Járművekbe zárva: busz (Féktelenül), repülő (Airport bámelyik, A United 93-as), űrhajó (Apollo 13, Halálhajó), bár többnyire víz alatt haladt, mégis kiemelkedik A tengeralattjáró Wolfgang Petersentől és Hitchcock Mentőcsónakja is elsüllyeszthetetlen klasszikus. Egy ladikban sátántangózik az emberiség krémje: náci tiszt, arisztokrata, matróz, elkényeztetett újságíró…természetesen a Mester is feltűnik újságba tördelve!

Jónás a cethaléban, míg Jack Sparrow a  Kraken gyomrában időzött, Tim Allen lement kutyába, azonban a legrázósabb emberbe zárva! Felnőttbe gyerek, gyerekbe felnőtt (Segítség, felnőttem!, Nem férek a bőrödbe, Benjamin Button különös élete), ennél is kegyetlenebb csapda mikor egy férfit női testbe száműznek. A tékák egykori slágerfilmjében a Farkangyalban Ellen Barkin brillírozott!

A drog számtalan helyre elrepít, Las Vegasba, a Holdra, aztán bent rekedsz egy szállodai szobában, és végezetül ide juttat (Félelem és reszketés Las Vegasban, Trainspotting)…

Az animált hősöket képesek a legkisebb helyre besuvasztani! Míg az Aladdinban egy lámpásba tuszkoltak egy XXL-es dzsinnt, addig a Hortonban egy pitypangszöszre költöztettek egy egész kolóniát.

horton

Önkéntes száműzetés extrém helyekre ennek vicces példázata a Csapás a múltból, hol egy buggyant família menekül le egy képzelt atomháború véget évtizedekre házi óvóhelyére. És megesik, hogy a saját konyhád lesz a cellád (Dalok a konyhából)!

dalok

Bárhová is sodor minket a gondviselés, a globális felmelegedés juttathat tengerszint alá, “élhetünk cipősdobozban egy autópálya közepén”, az biztos, sok jó film kis helyen is elfér! Bolond ember meg pláne!

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Tarkovszkijt márpedig látni kell
Következő cikk A láthatatlan nyomozó - kincsek a kukából (2.)

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .