Vaticanication


Ma este adja az HBO a Borgiák első évadának záróepizódját, a koszos körmű franciák felsorakoztak Róma alatt, a bíborosok fülük-farkuk behúzva elmenekültek, csak a pápaság Don Corleonéja állja a sarat a Szent Péter Bazilikában.

Amikor először néztem bele a Borgiák sorozatba, picit meglepett, hogy az első perctől az utolsóig dugnak benne, mindenféle hercegnők meg ilyen parádés lánykák a lovásszal, bíborosok és pápák a kurvákkal és így tovább. Mintha Hank Moody, a Kaliforgiából beszállt volna a Vissza a jövőbe időgépébe, letörte volna róla a tükröt és úgy nyomná tövig a 15. századig.

Borgia2

Nem ettől, de a Borgiák tényleg egy remek sorozat, akkor is ha a történelemhez azért nyilván nem ragaszkodik körmeszakadtáig. De hát ezért népszerűbb a televízió az iskolánál. A kosztümös filmek egy olyan oldalát ismerhetjük meg általa, amely szakít az idejétmúlt manírokkal, deheroizál, ezalatt folyamatosan fenntartja az érdeklődést epizódról epizódra. Bár nem idegen tőle a nagymonológ műfaja, ezeket többnyire olyan szituációkba helyezi, amikor magának a karakternek is nyilvánvaló, ő itt most szerepet fog játszani, konkrétan PR-tevékenységet folytat, mert teszem azt épp sereget toboroz a pápai államnak vagy hasonló. És ez egyszerre lehetőség a színésznek (újra és újra arra gondolok, mit kezdett volna ezzel a szereppel Al Pacino), hogy igazi színpadi kvalitásokat villogtasson, másrészt ezzel a színészkedés a színészkedésben helyzettel csodálatos filmes szituációt teremt.

De persze nem csak szex meg versmondás a Borgiák. Egy olyan történelmi családról van szó, amely vesztegetéssel és zsarolással került pozícióba, gyilkosságok és kínzókamrák biztosították a hatalmát, ugyanakkor mi tagadás, a rendszer működött. A sorozat alkotói nem spóroltak a díszleten és jelmezen, amivel nem azt akarom mondani, hogy milyen korhű minden, mert mit tudom én, hogy néztek ki a parasztasszonyok hatszáz évvel ezelőtt, de mondjuk nincs benne Kossuth-címeres zászló a várfalon, az tuti. Magától értetődőn lesz második évad, addig, akinek esetleg kimaradt volna a Borgiák, valahogy legyen kedves pótolni, szeptemberben kikérdezzük.

http://youtu.be/Fxw-ofWIzEE

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Csicska
Következő cikk Naiv Anikó jelenti (6.)

2 hozzászólás

  1. 2011. augusztus 18. csütörtök

    Vaticanication? Micsoda szóösszetétel! 🙂
    Én végeztem az utolsó résszel is, kikérdezhettek 🙂 És szerintem messze nem áll messze a valóságtól a sorozat. Habár Lucrezia állítólag apja futárjától esett teherbe, és nem első férje lovászától. De ennyit elnézünk.
    És utána olvasva már értem, hogy miért beszélnek Lucrezia és Cesare mindig olyan közelről egymáshoz. A pletykák szerint vérfertőző viszony volt kettejük között, többek között ezért is kellett olyan sok férfinak meghalni Lucrezia körül.

  2. 2011. augusztus 20. szombat

    Én nagyon lemaradva, lehet, hogy még kérdezek.:)

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .