Vaticanication


Ma este adja az HBO a Borgiák első évadának záróepizódját, a koszos körmű franciák felsorakoztak Róma alatt, a bíborosok fülük-farkuk behúzva elmenekültek, csak a pápaság Don Corleonéja állja a sarat a Szent Péter Bazilikában.

Amikor először néztem bele a Borgiák sorozatba, picit meglepett, hogy az első perctől az utolsóig dugnak benne, mindenféle hercegnők meg ilyen parádés lánykák a lovásszal, bíborosok és pápák a kurvákkal és így tovább. Mintha Hank Moody, a Kaliforgiából beszállt volna a Vissza a jövőbe időgépébe, letörte volna róla a tükröt és úgy nyomná tövig a 15. századig.


Nem ettől, de a Borgiák tényleg egy remek sorozat, akkor is ha a történelemhez azért nyilván nem ragaszkodik körmeszakadtáig. De hát ezért népszerűbb a televízió az iskolánál. A kosztümös filmek egy olyan oldalát ismerhetjük meg általa, amely szakít az idejétmúlt manírokkal, deheroizál, ezalatt folyamatosan fenntartja az érdeklődést epizódról epizódra. Bár nem idegen tőle a nagymonológ műfaja, ezeket többnyire olyan szituációkba helyezi, amikor magának a karakternek is nyilvánvaló, ő itt most szerepet fog játszani, konkrétan PR-tevékenységet folytat, mert teszem azt épp sereget toboroz a pápai államnak vagy hasonló. És ez egyszerre lehetőség a színésznek (újra és újra arra gondolok, mit kezdett volna ezzel a szereppel Al Pacino), hogy igazi színpadi kvalitásokat villogtasson, másrészt ezzel a színészkedés a színészkedésben helyzettel csodálatos filmes szituációt teremt.

De persze nem csak szex meg versmondás a Borgiák. Egy olyan történelmi családról van szó, amely vesztegetéssel és zsarolással került pozícióba, gyilkosságok és kínzókamrák biztosították a hatalmát, ugyanakkor mi tagadás, a rendszer működött. A sorozat alkotói nem spóroltak a díszleten és jelmezen, amivel nem azt akarom mondani, hogy milyen korhű minden, mert mit tudom én, hogy néztek ki a parasztasszonyok hatszáz évvel ezelőtt, de mondjuk nincs benne Kossuth-címeres zászló a várfalon, az tuti. Magától értetődőn lesz második évad, addig, akinek esetleg kimaradt volna a Borgiák, valahogy legyen kedves pótolni, szeptemberben kikérdezzük.

http://youtu.be/Fxw-ofWIzEE

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Csicska
Következő cikk Naiv Anikó jelenti (6.)

2 hozzászólás

 1. Avatar
  2011. augusztus 18. csütörtök

  Vaticanication? Micsoda szóösszetétel! 🙂
  Én végeztem az utolsó résszel is, kikérdezhettek 🙂 És szerintem messze nem áll messze a valóságtól a sorozat. Habár Lucrezia állítólag apja futárjától esett teherbe, és nem első férje lovászától. De ennyit elnézünk.
  És utána olvasva már értem, hogy miért beszélnek Lucrezia és Cesare mindig olyan közelről egymáshoz. A pletykák szerint vérfertőző viszony volt kettejük között, többek között ezért is kellett olyan sok férfinak meghalni Lucrezia körül.

 2. Cheese
  2011. augusztus 20. szombat

  Én nagyon lemaradva, lehet, hogy még kérdezek.:)

Leave a reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..