Megállapodtunk a magyarhangyával


A héten Jancsó-retrospektív lesz az Odeon Llyodban, ahol a tematikus napokon hamarosan DiCaprio lelkivilága is szét lesz boncolva, októberben pedig már a hetediksor.hu is személyesen lasszózza a nézőket.

jancso

A hetediksor.hu is egyike lesz azon blogoknak/website-oknak, amelyek részt vesznek a magyarhangya új akciójában. Azt talán mindenki tudja, hogy mi is a hangyások célja kábé: már létező – nem is feltétlen filmes – közösségekkel karöltve bevinni a népet a (művész)mozikba, mert azok most meglehetősen visszafogott kihasználtságot produkálnak. Vagyis a futó artfilm-kínálat közé beszorítani olyan műsorsávokat, amelyekre adott brigádok hajtják a hype-ot, mozgásban tartják a mozgalmat, vagyis minél több nézőt csalogatnak be egy-egy vetítésre, esetünkben konkrétan a Hollán Ernő utcai Odeon-Lloyd moziba.

Miért izgalmas ez nekünk és nektek?

Nos, egyrészt nem akarok segget csinálni a számból, ha korábban azt mondtam, afgán némafilmekre sem szórólapokkal, sem facebook-eseménnyel nem lehet nézőt toborozni Magyarországon, akkor azt most is tartom. A küszöbön álló sorozat nem is erről szól, hanem hogy keresünk olyan, elsősorban régebben bemutatott, de el nem felejtett filmeket, amelyeket egy-egy alkalomra igenis érdemesnek találunk újra vászonra feszíteni. A blogok egyébként különböző tematikák szerint válogatják ki ezeket, de hogy ki miben utazik, azt most nem tárom fel mind, csak amiről tudom, hogy publikus: a Prizmások skandináv cuccokat tolnak (naná, majd Alkonyatot), lesz külön a divat köré szerveződő nap a Stylewalker jóvoltából, de engem leginkább a pszichologia.com fogott meg elsőre, aki párkapcsolat-szexualitás bizniszben utazik; az ő első vetítésük pl. A szabadság útjai lesz, amelynek megtekintése után pszichológusok magyarázzák el, mit is élt itt át Leo. Aztán a sorozatuk végére az ígéret szerint eljutunk bizonyos perverzitásokig is (borítékolom a Shortbust, úgyis évek óta várom, hogy valaki elmagyarázza).

Szóval, megmondom őszintén, minket is motivál, hogy még idén tető alá hozzunk három teltházas vetítést, ahol a hetediksor.hu közönségével együtt megnézünk valami fasza mozit!

És azzal is tisztában vagyok, hogy ehhez a puszta filmvetítés mellett talán szükség lesz ún. kísérőeseményekre is, ezért ilyenre is készülünk. Mivel azonban a blogunk nem igazán kategorizálható egyetlen zsáner/rendező/iskola vagy akármi rajongójának, ezért nem is egyértelmű, mit is szeretnének látni az olvasóink. Szóval tessenek nyugodtan megírni, e-mailben, kommentben, vagy facebook-on, mert bár vannak konkrét elképzeléseink, előbb-utóbb átmegyünk Három kívánságba, csak várjátok ki.

De valójában mindez majd október közepén tisztul le, addig viszont a magyarhangya szervez egyéb happeninget is az Odeon-Llyod moziban: szeptember 22-én Jancsó Miklós 90. születésnapja alkalmából lesz – na mi?! – Jancsó-ünnepség, benne színházi performance, meg Fényes szelek-vetítés, sőt egy korabeli Stúdió 80-adást is előhalásztak nekünk. Valójában nem csak ezen a napon, hanem akkor már egész héten lesz „Jancsó-retrospektív” az Odeonban (Magánbűnök, közerkölcsök, A harangok Rómába mentek, a Pacifista, Szegénylegények), illetve az Urániában is lehet még sok-sok filmet látni a rendezőlegendától 27-28-án. A Jancsó90 az Odeonban rendezvényre itt lehet attendolni a face-en.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Hackeld meg magad!
Következő cikk Semmi extra

1 Comment

  1. 2011. szeptember 23. péntek

    […] hogy a terem csurig tömve van szelíd motorosokkal. Ezt a poént már nem fogjuk elsütni a filmklubunkban, de azért még van pár ötlet a […]

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .